ÇARŞAMBA MORİNA MERSİN BALIĞINA SAHİP ÇIKIYOR

Çarşamba Belediyesi, İlçenin tarihinde önemli bir yere sahip olan Morina (Mersin Balığını) yaşatmak ve ilçenin simgelerinden ve değerlerinden birisi haline getirmek için çalışmalarını sürdürüyor

Çarşamba Belediyesi, İlçenin tarihinde önemli bir yere sahip olan Morina (Mersin Balığını) yaşatmak ve ilçenin simgelerinden ve değerlerinden birisi haline getirmek için çalışmalarını sürdürüyor.
Çarşamba Belediyesi tarafından Adapark’da bulunan göl içerisine kurulan Morina (Mersin Balığı) Maketleri düzenlenen sade bir törenle ziyarete açıldı.  Çarşamba’daki Mersin Balığı çalışmaları 2008 yılında Dünya Gıda örgütü ve Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın katkıları ile Mersin Balığının yetiştirildiği değişik Ülkerlerden ilçeye gelen katılımcıların düzenlediği toplantılarla başladı. Sonrasında yapılan Yeşilırmak’a Mersin Balığı bırakma programı Türkiye çapında ve bu konuyla ilgilenen çevrelerde Dünya çapında ses getirdi. 
MORİNA BALIĞININ EN ÖNEMLİ ÜREME MERKEZİ YEŞİLIRMAK
Morina Mersin Balığını Çarşamba’nın simgesi ve değerlerinden biri haline getirmeyi amaçladıklarını kaydeden Başkan Dündar, “2008 yılında başlayan çalışmalarımız devam ediyor ve bugünde yeni bir adım daha atıyoruz. Mersin Balığı Çarşamba’nın değerleri içerisinde ne ifade ediyor diye düşünmemiz lazım. Mersin Balığının Çarşamba ile 250 -300 yıllık bir irtibatı var. İlçemiz 70 – 80 yıl öncesine kadar ülkemizin en önemli havyar üretim merkeziymiş. Büyüklerimiz bu topraklarda mersin balığının üretimini ve ticaretini yapmışlar. Ancak 1980’li yıllardan itibaren bilinçsiz avlanmalar ve değişik sebepler nedeniyle mersin balığı artık ticari faaliyete konu edilmiyor. Ama artık koruma altına alınmıştır. Bütün Karadeniz havzası içeresinde Rusya ve Güney Karadeniz kıyıları olarak bu taraflara bakıldığında mersin balığının en önemli üreme merkezide Yeşilırmak’tır” diye konuştu.
DOĞAL YAŞAM PARKINA MERSİN BALIĞI TESİSLERİ YAPIYORUZ
Bu çalışmalara devam edeceklerini ifade eden Başkan Dündar, “Yüzyıllarca Yeşilırmak’ta var olmuş bu zenginlik ilçemizin değeridir.  Bunu Çarşamba ile irtibatlandırmak halen devam eden bu faaliyeti ortaya çıkarmak ve Çarşamba’nın simgelerinden ve değerlerinden birisi olacak bu unsuru bu zenginliği biz yeniden nasıl gün yüzüne çıkarabiliriz nasıl değerlendirebiliriz diye de belediye olarak çalışmalar yapıyoruz.  Adapark’tan 5 km Güneyde yapım çalışmaları devam eden Yeşilırmak Doğal Yaşam Parkı’nda da mersin balığı ile ilgili çalışmalarımız var. Yeşilırmak kıyısında 500 – 600 dönümlük bir alanda içerisinde spor tesisleri, atlı binicilik tesisleri, yeme içme mekânlarının, yürüyüş yolları ve spor alanlarının yer aldığı büyük bir projeyi yapıyoruz. Yeşilırmak içeresinde şehir merkezi ve burası arasında teknelerle gezi projesini hayata geçiriyoruz. Tüm bunları yakın zamanda tamamlayarak halkımızın kullanımına sunacağız” dedi.
Programa Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, AK Parti Çarşamba İlçe Başkanı Halit Doğan, Milli Eğitim Müdürü Mustafa Özdemir, Tarım İlçe Müdürü Osman Akman, Gençlik Merkezi Müdürü Ramazan Katoğlu,  Morino projesi çalışmalarında yer alan eğitimci Güven Genç, okul müdürleri, öğretmenler, belediye çalışanları ve öğrenciler katıldı.
Köksal ÖNER
şokhaber.net