Çatalçam Sahili Meclis Gündeminde!
Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Atilla Tekcan, Atakum ilçesinin Çatalçam sahillerinde yaşanan deniz kirliliği ve çevre tahribatını meclis gündemine taşıdı
Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi haziran ayı toplantısı Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanvekili Nihat Soğuk başkanlığında gerçekleşti. 34 maddenin yer aldığı meclis gündeminde, maddeler oy birliği ile ilgili komisyonlara havale edildi. Mecliste gündem dışı söz alan Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Atilla Tekcan, Atakum ilçesinin Çatalçam sahilinde yaşanan, uzun süredir tartışmalara neden olan çevre kirliliği ve doğa tahribatıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
7 ay önce CHP Doğa ve Çevre Hakları’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca ile birlikte Samsun’daki ”Doğa ve Çevre Hakları İhlali” konusunda çalışma yapıldığını hatırlatan Tekcan, "Bu çalışmamızın temel çıkış noktası, Taflan-Çatalçam bölgesinde yer alan Balıkçı Barınağı’na yapılan dalgakıranların yanlış yapılması nedeniyle dalga boylarının yanlış bir şekilde sahile vurarak, sahili yok ettiği tespitini yaptık ve bu tespiti tüm kamuoyu ile paylaştık. Çatalcam bölgesinde olan ağaçların köklerinin dahi gün yüzüne vurduğu, sahili içten içe yediği, her ivmede yeni dalgakıran yapıp dalganın boyunu Samsun’a doğru taşıdığı ve bu nedenle doğa ve çevrenin bozulduğu bilim adamlarınca tespit edilmiştir. Biz bu çalışmayı ortaya koyduktan sonra maalesef geçtiğimiz günlerde aynı nedenlerden dolayı yanlış gelen dalgaların kıyıyı yemesi sonucu sahilde bulunan çam ağacı köklerinin ortaya çıktığını, Çatalçam bölgesinde bulunan SASKİ’ye ait kanalizasyon çukurunun da altının boşaldığını, bölgedeki bütün lağımın denize boşaldığını üzülerek hep birlikte izledik. Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından da o bölge için denize girme yasağı konduğunu biliyoruz. Hal böyleyken yaygın basında yıllardan beri Samsun Çevre Platformu’nun da dile getirdiği, halkımızın uzun süredir eylemler yaprak hakkını aramaya çalıştığı bu konuda SASKİ ve Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin duyarsızlığından dolayı bu şekilde bir çevre katliamı yaşamamızdan dolayı üzgünüz" ifadelerini kullandı.
ATAKUM BELEDİYESİ SORUMLU TUTULUYOR
Hak ve çevre ihlali söz konusu olduğu andan itibaren Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından duruma uygun bir açıklama yapılmadığını ifade eden Tekcan, "SASKİ Genel Müdürlüğü bölgede bulunan kanalizasyon çukuru ile ilgili tamirat ve ıslah edileceği yönündeki açıklaması haricinde bir açıklama yapmayarak konuyu kapatmıştır. Konu kapatılacak kadar küçük bir konu değildir. Bir yaz ayında halkın denize girme hakkını kısıtlamak durumunda kalmış bulunuyoruz. Bölgede oluşan tahribatın sonucunun yıllarca sürecek bir sorun haline gelmesi söz konusudur. Konunun Atakum Belediye Başkanlığı tarafından da bir yönü vardır. Halkımız, Atakum sınırları içinde yer alan bu ve benzeri sorunlar için Atakum Belediyesi’ni de sorumlu tutmaktadır. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı bu konuda bir beyanatta bulunmadığı sürece vatandaşlarımız Çatalçam bölgesinde yaşanan bu olayın sorumluluğunu Atakum Belediyesi’ne yüklemeye devam edecektir. Bu doğa katliamı ile ilgili Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı ne gibi bir çalışma yürütmektedir? Yanlış yapılan dalgakıranlar hakkında yapılan bilimsel bir çalışma var mıdır? Bu konuda yapılacak açıklamalar ile kamuoyunu aydınlatmanızı talep ediyorum. Bu durumun yanı sıra otogarda akşam saatlerinde servis bulunmadığına dair şikâyet gelmektedir. Akşam saat 20.00’dan sonra otogara gidip gelme konusunda herhangi bir toplu taşıma aracı veya servis bulunmadığına dair şikâyetler söz konusudur. Bu şikâyetle alakalı da kısa süre içerisinde bir çözüm üretilmesi ve kamuoyuna açıklanmasını rica ederim" dedi.
ÇALIŞMA YAPILACAK
Geçmişte de ilgili alanla ilgili sorunların yaşandığını kaydeden Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanvekili Nihat Soğuk, konuyla ilgili komisyon toplantısına kadar detaylı çalışma yapılarak bilgi verileceğini ifade etti.