ÇERKESLERİN KADINA OLAN SAYGISI BÜYÜKTÜR

Samsun Çerkes Derneği Kadınlar Komisyonu toplantısına, ' 8 Mart Dünya Kadınlar Günü' damgasını vurdu

Samsun Çerkes Derneği Kadınlar Komisyonu toplantısına, ‘ 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ damgasını vurdu. Kahvaltılı toplantıda dernek başkanı Sedat Uygun Çerkeslerin Kadına verdiği değeri anlattı.
Samsun Çerkes Derneği İsmail Sedat Uygun, “Çerkesler kadına değeri töreleriyle nesilden nesile taşıdı, öğrendi ve zaten yaşatıyor, yaşıyor” dedi.
ONA HAK ETTİĞİ DEĞERİ VERMEKTEDİR
Kafkasya’yı boydan boya gezen Belçikalı seyyah Jan Charle de Bess’ın Kuzey Kafkasya Yolculuğum adlı kitabına değinen Samsun Çerkes Derneği İsmail Sedat Uygun, seyyahın bu kitapta Çerkesleri anlatan şu kısmını yer verdi,  “Çerkes erkekleri yolda bir kadınla karşılaştığında atından iner, onu selamlar. Eğer yol tehlikeliyse ona, gideceği yere kadar eşlik eder. Erkeklerin oturduğu bir odaya bir kadın girdi mi, erkekler ayağa kalkar ona güzel sözler söyleyerek saygılarını dile getirirler. Sofrada bir kadın varsa sesler asla yükseltilmez ve kesinlikle tartışılmaz. Batıda kadına böylesine değer verilen hiçbir ülke, hiçbir toplum görmedim.” Bu alıntının ardından Uygun, “Görüldüğü gibi Çerkes toplumu töresinin gereği olarak kadını en üst düzeyde tutmakta ve ona hak ettiği değeri vermektedir. Törelerimiz bize bu değeri öğretti ve biz toplum olarak bu anlamı yaşıyor ve yaşatıyoruz” diye konuştu.
Öte yandan günün onur konuğu huzur evinde yaşayan  Makbule Onuk oldu. Kendisi de Çerkes olan dernek kadınları ve gençlerinin yaptığı müzik ve danslara coşku ile eşlik etti.
Köksal ÖNER
şokhaber.net