Cumhuriyet Halk Partisi Samsun İl Başkanlığı, Köy Enstitüleri'nin kuruluşunun yıl dönümü sebebiyle İl Başkanlığı konferans salonunda, konferans düzenledi
Cumhuriyet Halk Partisi Samsun İl Başkanlığı, Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun yıl dönümü sebebiyle İl Başkanlığı konferans salonunda, konferans düzenledi. Eğitimci Yazar Kazım Memiç’in konuşmacı olarak katıldığı konferansta Köy Enstitüleri’nin kuruluşu, gelişimi ve Türkiye’nin aydınlanmasına vermiş olduğu katkılar konuşuldu. Köy Enstitüleri’nin eğitim ve kültür hayatına yapmış olduğu olumlu katkıları dile getiren Kazım Memiç, “Ben de bir öğretmenim. 1958 yılında göreve başladım. Köy Enstitü’sü sınavına girdim ama bizden sonra kapatıldığı için öğretmen okulundan mezun oldum. Köy Enstitüleri’nin havasını teneffüs edebildiğim için kendimi şanslı hissediyorum. Çünkü öğretici kadrosu hemen hemen aynıydı. Köy Enstitüleri, bir çağdaşlaşma modelidir. Bir çağdaşlaşma hamlesidir. Şehirden uzak köy merkezlerinde kurulan bu okullarda, iyi öğretmen nasıl olur, köy öğretmeni nasıl yetiştirilir, tüm dünyaya gösterilmiştir. Türkiye’nin aydınlanmasına, köylünün bilinçlenmesine tahammül edemeyenler, bu okulları düşman bildiler ve nihayet bu okulları kapatmayı başardılar. Yazık oldu. Toplumda gericiliği hâkim kılmak için ellerinden geleni yaptılar. Bu millete en büyük düşmanlığı, bu güzide okulları kapatanlar yapmıştır” dedi.
Köy Enstitüleri’nin, bir aydınlanma devriminin tamamlayıcısı olarak tasarlandığına vurgu yapan Tufan Akcagöz, “Enstitüler, Atatürk devriminin, eğitim sahasındaki mücadele alanlarıydı. Toplumda çok önemli bir görev üstlenmişlerdi. Toprak ağalarının işine gelmedi. Toprak ağaları, köylünün aydınlanmasını istemediler. Bu çağdaş eğitim kurumları, nihayetinde kapatıldı. Kapatılana kadar, binlerce öğretmen yetiştirdiler. Onların saçtığı ışık ile aydınlanmaya devam ediyoruz” diye konuştu.