ÇKS Güncellemesini Kaçıran Çiftçilere Ek Süre Verilsin!

CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, Çiftçi Kayıt Sistemi güncellemeleri için her yıl verilen ek sürenin bu yıl verilmemesi dolayısıyla çok sayıda çiftçinin mağdur olduğunu belirterek "ne değişti de sekiz yıllık teamüle son verildi? Yaratılan mağduriyet derhal giderilmelidir" dedi.

Çiftçi Kayıt Sistemi'nde(ÇKS) 8 yıldır uygulanan ve teamül haline gelen "güncelleme ek süresi" bu yıl yapılmadı. Özellikle, üretim sezonu dışında gurbete giderek, başta inşaat olmak üzere, farklı alanlarda sezonluk işler yaparak ek gelir sağlamaya çalışan birçok üretici, "ÇKS Güncelleme Ek Süresi" verileceği beklentisiyle, bu işlemlerini tehir etmişlerdi. Bu durum, Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi Samsun'da da birçok çiftçiyi mağdur etti. Sadece, Ayvacık Ziraat Odası'nın kayıtları ve odaya gelen taleplere göre 200 çiftçi güncelleme işlemini yapamadığı için Alan Bazlı gelir desteği uygulamasından faydalanamadı.
Konuya ilişkin bir açıklama yapan CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu Tarım ve Orman Bakanlığı'nı çiftçilerin ve ziraat odalarının talebini karşılamaya çağırdı. Her yıl yapılan bir uygulamaya sessiz sedasız son verilmesiyle binlerce üreticinin mağdur edildiğini ifade eden Hancıoğlu şunları belirtti; "ÇKS Güncellemelerinde süre uzatımı, 8 yıldır aralıksız bir şekilde uygulanıyordu. Ne değişti de sekiz yıllık teamüle son verildi? Madem 8 yıllık uygulamaya son verilecekti, çiftçilerimize, ziraat odalarımıza bunu duyurmak, önceden tedbir almaları konusunda onları uyarmak çok mu zordu? Özellikle Samsun'da geçiminin bir kısmını tarımdan bir kısmını da, üretim sezonu dışında gurbete giderek, başta inşaat olmak üzere farklı alanlarda sezonluk işler yaparak sağlayan çiftçilerimiz var. Bu üreticilerimiz, "ÇKS Güncelleme Ek Süresi" verileceği beklentisi ve öngörüsüyle gurbetteki işlerini bitirene kadar beklediler. Fakat 30 Haziran'dan sora süre uzatımı yapılmadı ve bu çiftçilerimiz, başta alan bazlı gelir desteği uygulaması olmak üzere birçok haktan mahrum kaldı. Bu mağduriyeti gidermek, hükümetin ve ilgili bakanlığın görevidir. Bu süre uzatımı derhal yapılmalıdır. Şayet bir daha böyle bir uygulama yapılmayacaksa çiftçilerimiz ve ziraat odalarımız önceden bilgilendirilmeli ve ona göre tedbir almaları sağlanmalıdır."