ÇORUMLULAR BORÇLUDUR

MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta bugün Çorum İl Başkanlığı İstişare Toplantısındaki konuşmasında Çorum'un sosyo-ekonomik sorunlarına da değindi

MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta bugün Çorum İl Başkanlığı İstişare Toplantısındaki konuşmasında Çorum’un sosyo-ekonomik sorunlarına da değindi. Ekonomisi ağırlıklı tarıma dayalı olan Çorum’un tarıma dayalı sanayi ve hayvancılık potansiyelinin değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yapan Usta, “Nüfus itibariyle 40. büyük ilimiz olan Çorum, son resmi verilere göre sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında 50. sırada, kişi başına düşen milli gelirde 53. sıradadır. 2015 yılında 338 milyon dolara kadar çıkan ihracat rakamları 2016 yılında önemli ölçüde düşerek 201 milyon dolara gerilemiş ve iller arası sıralaması 28.’likten tekrar 35.’liğe inmiştir” dedi.
Usta, “Çorumlular borçludur. BDDK verilerine göre 2016 yılı itibariyle Çorum’da kullanılan toplam nakdi krediler 6,3 milyar TL, kişi başına düşen kredi borcu 11.525 TL’dir. Bankalara olan borçların 2,2 milyar TL’sini tüketici kredisi ve kredi kartı borçları oluşturmaktadır” diyerek bu durumun, Çorumlunun kredilerle geçimini sağlamaya çalıştığının kanıtı olduğuna işaret etti.
Çorum 5. Bölgeye Alınmalı
Başta işsizlik sorunu nedeniyle Çorum’un her yıl göç verdiğini söyleyen Usta, göç ile ilgili verileri şöyle açıkladı: “En fazla göç veren iller arasında bulunan Çorum’un nüfusu geçen yıl binde 5,1 artmakla birlikte, adrese dayalı nüfus sayımının başladığı 2007 yılına göre yüzde 4 oranında azalmıştır. Bu dönemde il merkezinin nüfusu yüzde 18,5 artarken, ilçeler toplam yüzde 21,9 azalmış, belde ve köylerin toplam nüfusu ise yüzde 33,4 azalmış olup, üçte biri göçmüştür.”
Usta, Bölgesel gelişmişlik farklarının giderilmesi amacıyla merkezi Çorum’da olmak üzere Kızılırmak Bölgesi Kalkınma İdaresi kurulması gerektiğini söyledi. Bu çerçevede önce hızlı tren projesinin hızlandırılması ve Çorum’un havaalanına kavuşturulmasının elzem olduğunu vurgulayan Usta, yatırım teşvik sisteminde de Çorum 5. Bölgeye alınması gerektiğini belirtti. İşsizlik sorununu çözmek için ise istihdamı artıracak tedbirler alınmalıdır” dedi.
şokhaber.net