"Daha iyi Bir Dünya" için Tüm Öneriler Tek Bir Eserde Toplandı
TÜBA, G8-G20 JointStatementsfromScienceAcademiesto World Leaders (G8-G20 Bilim Akademilerinden Dünya Liderlerine Ortak Açıklama) adlıeseri yayımladı.
2005 yılında başlayan ve son olarak 2022 yılında düzenlenen küresel sistemin ekonomik ve parasal sorunlarını görüşmek ve bu konularda işbirliği gerçekleştirmek amacıyla 18 farklı ülkede G8 ve G20 zirveleri gerçekleştirildi. Bu zirvelerde TÜBA’nın da yer aldığı G20 ülkelerinin ulusal bilim akademilerinden oluşan Science-20 (S-20) çalışma grupları ile ortak bildiriler yayımlandı. TÜBA bu süreç boyunca ortaya konulan 41 çalışmanın yer aldığı, G8-G20 JointStatementsfromScienceAcademiesto World Leaders’ı kamuoyunun faydasına sundu.
TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker Eserinuluslararası diplomasi ve bilim camiasına önemli katkılar sunduğunu vurgulayan TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, G8-G20 JointStatementsfromScienceAcademiesto World Leaders’ın Türkiye Cumhuriyetinin 100. yılında bilim diplomasi alanında da söz sahibi bir ülke olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. Başkan Şeker eser hakkında şunları kaydetti “Bilim akademileri olarak son yirmi yılda S8 ve S20 toplantılarında imzaladığımız ya da aldığımız bildirileri bu kitapta topladık. Bu eserle amacımız bilim akademilerinin dünyanın karşı karşıya olduğu sorunlara sunduğu bulguları ve çözümleri bütüncül bir şekilde göstermek oldu. Çalışmayı inceleyenler bazı kavramların sıklıkla kullanıldığını görecek, bunların yanı sıra sağlık/hastalıklar, yönetişim, ekonomi ve altyapıyailişkin kavramlar da bahsi geçen beyannamelerde yer buldu.”
Türkiye’yi S-20 toplantılarında TÜBA’nın temsil ettiğini hatırlatan Akademi Başkanı Şeker, G8 ve G20 oluşumlarının öneminden bahsetti. Dünyadaki önemli sorunlar olarak görülen eğitim eşitsizliğinin, çevre kirliliğin, adaletsiz gelir dağılımının ve kültürel değerlerin tahribatının altını çizdi.G8 ülkelerinin dünyanın sorunlarını az sayıda bir ülkeler grubuyla çözemeyeceğini anlamasının, gelişmekte olan ülkelerin de sorunların çözümüne katılmasını zorunlu hale getirdiğini söyledi ve “G20 platformunun karar alma inisiyatifi bulunmamakla birlikte gelişmekte olan birçok ülkenin seslerini dünyaya duyurması için önemli bir fırsatve S20 toplantıları da bu anlamda büyük önem taşıyor. Bu toplantıları bilimin sesinin karar alıcılara iletildiği önemli organizasyonlar olarak görüyoruz.S20 bildirisinin yoğun emek ve istişare bazlı toplantıların ürünü olduğu kesin. Bu doğrultuda her açıklama dünya gündemindeki konulara bilime dayalı çözümler sunuyor. Bildirilere imza atan ve katkıda bulunan tüm bilim akademilerine ve bilim insanlarına teşekkür ederiz” dedi.