DAMANCIOĞLU, Kurban Bayramı süresince sofralarda kırmızı etin yanı sıra sebze yemekleri, salata ve meyvenin de tüketilmesi gerektiğini söyledi.

BAYRAM DA KIRMIZI ETE FAZLA YÜKLENMEYİN Atasam Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı İrem DAMANCIOĞLU, Kurban Bayramı süresince sofralarda kırmızı etin yanı sıra sebze yemekleri, salata ve meyveni

BAYRAM DA KIRMIZI ETE FAZLA YÜKLENMEYİN

Atasam Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı İrem DAMANCIOĞLU, Kurban Bayramı süresince sofralarda kırmızı etin yanı sıra sebze yemekleri, salata ve meyvenin de tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Kurban Bayramı'nda kırmızı et tüketiminin doğal olarak artış gösterdiğine dikkat çeken DAMANCIOĞLU, kesilen etlerin mutlak surette dinlendirilmesi gerektiğini, aksi durumda sindiriminin zor olacağını, et tüketiminin fazlalığında ise midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntıların baş gösterebileceğini söyledi.

Etin kesildikten sonra en az iki gün buzdolabında dinlendirilmesi gerektiğini kaydeden Atasam Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı İrem DAMANCIOĞLU, “ Böylelikle pişme süresi azalır ve sindirimi kolaylaştırmış oluruz. Kolesterolü yüksek olanlar, kalp ve böbrek hastalarının fazla kırmızı et tüketmemeleri gerekir. Kırmızı etteki doymuş yağ oranının fazla olması kalp damar sağlığını tehdit edici olabilir. Tüketilecekse de ızgara, buğulama veya haşlama olarak ve yanında sebze yemeği ve salata ile tüketilmelidir. Hayvanın kesim yerinin temiz olması çok önemli, hem ortamdaki hem de sakat atlardaki parazitler insan sağlığı için tehdit oluşturmaktadır. Bu nedenle çok iyi temizlenmeleri gerekir. Pişirme derecesi de çok önemli çünkü iç kısmı çiğ kaldığında etteki mikroorganizmaların kişiye geçmesi mümkün” diye konuştu.

Bayram sonrasında hastanelere başvuran kişilerde, şeker seviyesinin yükseldiğini gözlemlediklerini, söyleyen DAMANCIOĞLU, Kalori düzeyi yüksek olan tatlıların kilo alımına neden olabileceği belirterek, “Şekerli, yağlı hamurlu tatlıların ve çikolatanın fazla tüketilmesi hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları ile diyabete zemin hazırlamakta ve diş sağlığını olumsuz etkilemektedir. Ziyaretlerde ikram edilen her tatlıyı kabul etmeyerek, aralarında en hafif olan sütlü ve meyveli tatlıları tercih etmek sağlıklı bir seçim olacaktır." Dedi.

Atasam Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı İrem DAMANCIOĞLU bayram önerilerini şöyle tamamladı; “Bayram süresince ızgara veya haşlama etin yanında bol yeşil ve limon soslu, az yağlı salata veya sadece etli sebze yemeği doğru seçenek olacaktır. Sebze ve salatada bulunan lifler, kırmızı etteki doymuş yağın vücuttan dışarı atılmasını sağlayacak ve vücuda yapacağı toksin etkileri azaltacaktır. Çorba mide hacim kapasitesini artıracağı için yemeğe çorba ile başlanmalı. Pilav, makarna, börek mümkün olduğunca az tüketilmeli. Yoğurt sindirimi kolaylaştırdığı için yemeğin yanında ayran, cacık olarak tüketilmeli. Tatlı olarak da sütlü tatlılar tercih edilmelidir."