DENİZTEMİZ TURMEPA'DAN KARADENİZİ KURTARMAK VE MAVİ KARADENİZ EĞİTİM PROJESİ

DENİZTEMİZ TURMEPA'DAN KARADENİZİ KURTARMAK VE MAVİ KARADENİZ EĞİTİM PROJESİ Deniz çevresinde gerçekleşen kirlilik, denizde yer alan (petrol dökülmeleri, gemilerden atık boşaltımı gibi) faaliye

DENİZTEMİZ TURMEPA’DAN KARADENİZİ KURTARMAK VE MAVİ KARADENİZ EĞİTİM PROJESİ

Deniz çevresinde gerçekleşen kirlilik, denizde yer alan (petrol dökülmeleri, gemilerden atık boşaltımı gibi) faaliyetlerden kaynaklanmaktadır. Ancak denizlerin bozulmasının arkasındaki asıl etkenler karasal kökenlidir. Aslında, deniz kirliliğinin %80’i ya kıyısal alanlarda, ya da daha yukarılarda, kirliliği daha sonra denize aktaran, nehir kenarlarında bulunan, karada yürütülen faaliyetlerden kaynaklanmaktadır. Bu özellikle havzalarının denizin kendisinden çok daha büyük olduğu (yaklaşık 5 katı) ve kıyılarında 170 milyonun üzerinde insanı barındıran Karadeniz için geçerlidir.

DenizTemiz/TURMEPA Samsun şubesi olarak 2014-2015 Eğitim yılında, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Ondokuzmayıs Üniversitesi ile birlikte iki farklı projeyi birleştirerek Karadeniz i korumak ve geleceğe daha güzel bir çevre bırakmak için önemli bir eğitim projesi gerçekleştiriyoruz.

Karadenizi Kurtarmak Projesi:  Turmepa olarakTÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezinin Karadenizi kirlilikten korumak için Karadenizi çevreleyen ülkelerin temsilcilikleri ile birlikte yürüttüğü Karadenizi Kurtarmak Projesinin eğitim ayağını üstlenmiş bulunmaktayız. Bu kapsamda Ondokuzmayıs Üniversitesi Biyoloji Öğretmenliği Bölümü önderliğinde oluşturulan Öğretim Üyelerinin ve öğrencilerin oluşturduğu proje ekibi ile sadece Karadenizi tanıtan ve Karadenizin kirlilikle ilgili taşıdığı riskleri ve çözüm yollarını gösteren bir eğitim seti hazırlıyoruz.

Eğitim sunumu Orta Öğretim 5-8 ve 9-12 Lise seviyesinde iki farklı seviyede hazırlanacak.

Samsun Milli Eğitim Müdürlüğü ile yürüteceğimiz Mavi Karadeniz Eğitim Projesi kapsamında Ondokuzmayıs Üniversitesi ile hazırladığımız eğitim setlerini, 10 Aralık da İlkadım İlçesinde başlamak üzere Samsunun tüm ilçelerindeki yaklaşık 500 gönüllü öğretmenimize Eğitici Eğitimi vererek anlatacağız. Daha sonra eğitici eğitimi alan öğretmenlerimiz Karadenizi Kurtarmak eğitimlerini öğrencilerine aktaracaklar.

Bu eğitimleri daha sonra Karadenizdeki tüm illerde, öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz ile paylaşmayı hedefliyoruz.

Bu iki projenin birleşmesi ile Karadeniz için Samsun Milli Eğitim Müdürlüğü, TÜBİTAK, Ondokuzmayıs Üniversitesi ve DenizTemiz/ Turmepa olarak el ele vermiş olduk.