Devletin ajansı AA'nın bir haberi düştü gazetelere...

DOĞALGAZ'LA ÇALIŞAN SANTRALLAR ZARARLI MI, DEĞİL Mİ? Devletin ajansı 'nın bir haberi düştü gazetelere kafalar karıştı

DOĞALGAZ’LA ÇALIŞAN SANTRALLAR ZARARLI MI, DEĞİL Mİ?

Devletin ajansı AA’nın bir haberi düştü gazetelere kafalar karıştı.

Ajansın bu haberinde; Samsun’un da aralarında bulunduğu 8 şehirde çevreye duyarlı, kurulu ve inşaatı devam eden 271 Hidro Elektrik Santrali’nin bulunduğu açıklandı.
Devletin haber ajansı AA, bu haberi doğal gaz ile üretim yapan ve Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde 1,5’ini karşılayacağını iddia eden Cengiz Enerji’nin kamuoyunu; gazetelere verdiği tam sayfa ilanlarla bilgilendirdiği günün hemen ertesinde yayınlanmış olması benim gibi birçok kesim tarafından manidar karşılandı...
Bilindiği gibi, Doğal Gaz ile çalışan santrallere, çevreciler ve sağlıkçılar doğaya ve insan sağlığına zarar verdiğini iddia ederek karşı çıkıyorlar.
DOKAP NE İSTİYOR?
AA’nın servis ettiği Haberde özetle şu bilgilere yer verildi:
“-Kalkınma Bakanlığına bağlı faaliyetlerini sürdüren kısa adı DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ise 271 HES ile  bölgenin ihtiyaçlarını tespit ve analiz edilerek yatırımların daha planlı şekilde gerçekleştirilmesini amaçlıyor.
Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun ve Trabzon’a hizmet veren DOKAP kapsamında bölgenin kalkınmasını hızlandırmaya yönelik faaliyetleri yürütülüyor. Bu çerçevede, 2014-2018 yıllarına yönelik DOKAP Eylem Planı’na göre DOKAP Bölgesi, sahip olduğu doğal kaynaklar nedeniyle yenilenebilir enerji konusunda önemli potansiyele sahip bulunuyor.
YASAL TEDBİRLER YETERLİ Mİ?
Doğu Karadeniz Bölgesi coğrafi konumu ve sahip olduğu zengin su kaynakları dolayısıyla birçok HES’e ev sahipliği yapıyor. DOKAP kapsamında bölgede aktif ve yapımı devam eden 271 lisanslı HES bulunuyor. Bunun yanında, bölgede yer alan HES yapılarının çevreye duyarlı üretim yapmaları konusunda alınan yasal tedbirlerin uygulanması önem arz ediyor.
Eylem planı kapsamında, Deriner, Yusufeli barajı ve HES inşaatları hızla tamamlanarak, bölgenin elektrik üretim kapasitesi yüzde 26 artırılacak. Bölgenin sahip olduğu yenilenebilir enerji kaynaklarının aktif olarak kullanılabilmesi ile ilgili araştırma ve uygulama projeleri hayata geçirilecek. Bu sayede üst kotlarda görülen elektrifikasyon sorununun çözümüne de katkı sağlanmış olacak.
Bölge genelinde eksik kalan doğalgaz iletim hatlarının tamamlanarak bölgenin enerji üretim altyapısının iyileştirilmesi, bölgenin enerji dağıtım altyapısının iyileştirilerek bölgede yenilenebilir enerji çalışmalarının desteklenmesi bölge potansiyellerinin ortaya çıkarılmasına katkı sağlayacak enerji politikaları arasında yer alıyor.
ZARALI MI, DEĞİL Mİ?
Çevreciler, doğalgaz ile çalışacak santrallerin Cengiz Enerji ile gündeme gelen tartışmalar çevresinde; tribünleri soğutan suyun denizden alındıktan sonra ısınan sıcak suyun tekrar denize boşaltılmasının denizi etkileyeceği, yanma sonucu bacadan çıkan sıcak gazın asit yağışına neden olacağını ve dolayısıyla özellikle Tekkeköy yöresindeki yeşil alanların bundan etkilenebileceğini ileri sürüyorlar..
Şimdi burada akla şu soru gelmiyor mu?
-Gerçekten Cengiz Enerji’nin Samsun’daki santralı çevreye zararlı mı, değil mi?