E-TİCARET HACMİMİZ 17,5 MİLYAR LİRA

ANKARA E-ticaret hacminin önümüzdeki yıllarda gençlerle birlikte daha fazla büyüyeceğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 'Ülkemizde E-ticaret hacmi 2016 itibariyle 17,

ANKARA

E-ticaret hacminin önümüzdeki yıllarda gençlerle birlikte daha fazla büyüyeceğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Ülkemizde E-ticaret hacmi 2016 itibariyle 17,5 milyar TL olarak kayıtlara geçti. Bunda genç neslin de payı büyük. Çünkü yeni nesil işlerin daha hızlı gitmesine ve kolaylaşmasına çok önem veriyor. Bu sebeple bugünün genç nesli ileride e-ticareti patlatacak” dedi.
E-TİCARET HACMİ 2016 YILI İTİBARİYLE 17,5 MİLYAR TL
Ülkemizde e-ticaretin hızla büyüdüğünü belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Nisan 2017 e-ticaret verilerine göre, 2013-2016 yılları arasında yüzde 34 büyüyen perakende e-ticaret hacminin tutarı 2016 yılı itibariyle 17,5 milyar TL olarak kayda geçti. E-ticaretin ülkemizde toplam perakendeden aldığı pay 2016 itibariyle yüzde 3,5 fakat dünya ortalaması yüzde 8,5. Bu ortalamayı hızlı erişimi seven ve dijital dünyayla daha ilgili olan genç kuşağımız çok yakın bir tarihte yakalayacak. Genç kuşağımız internet üzerinden rezervasyon yapmak, alışveriş yapmak,  uygulamalar ile araç kiralamadan tutun da taksi çağırmaya kadar türlü erişim kolaylığını tercih ediyor. Ülkemizde bilgisayar kullanma yaşı 8’e düşmüşken önümüzdeki yıllarda e-ticaretteki payımızın daha yüksek olması kaçınılmaz” diye konuştu.
SANAL ALIŞVERİŞİN YARATTIĞI MAĞDURİYETLERE DİKKAT
E-ticarette karşılaşılan sorunlara da değinen Palandöken, “Oturduğumuz yerden bir parmak hareketiyle birçok şey alıp satabiliyoruz. Fakat bu sanal alışverişin yarattığı mağduriyetlere karşı daha ciddi ve hukuksal yaptırımlar olmalı. Güvenilir olmayan sitelerin denetimleri artırılmalı. İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde en çok karşılaşılan sorun hatalı veya hasarlı ürün teslimi. Bunun yanında kargonun uzun süre teslim edilmemesi, faturasız ürün gelmesi, bazen hiçbir ürün gelmemesi, teknik sorunlar, ürün içeriğinin yeteri kadar detaylı açıklamasının olmaması gibi birçok sıkıntı çıkabiliyor. Bu noktada alışverişi esnaftan görerek inceleyerek yapmanın önemi ortaya çıkıyor. Vatandaş tanıdığı bildiği yerden ihtiyacını aldığında fatura sorunu ve hatalı ürün gibi sorunlar yaşamaz, yaşasa da mağduriyeti hızlı şekilde giderilir” şeklinde söyledi.