Elektrik Tarifelerinde İndirimin de Var Bir Çaresi!
Enflasyon ve yüksek vergiler nedeniyle derin yoksulluk ağına itilen vatandaşlarımızın yeni enerji zamlarına katlanacak durumu yoktur.
CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ yaptığı yazılı açıklamada; Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK), 1 Ekim 2024 tarihinden geçerli elektrik tarifelerinde indirim yapılması gerekir! Çünkü halkımız Temmuz dönemi tarifesinden alacaklı durumdadır.
Hatırlanacağı üzere EPDK 1 Temmuz 2024 tarihli elektrik zamlarını açıklarken “enerji üretim maliyetlerindeki artışı” gerekçe göstermişti. Oysa tarifelere baktığımızda elektrik faturalarımıza yansıyan enerji bedelinde yüzde 12’lik bir indirim yapıldığını ancak dağıtım bedelinin yaklaşık yüzde 60 oranında artırılarak halkın boğazındaki lokmadan dağıtım şirketlerine para aktarıldığına şahit olmuştuk.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı (ETKB) Alparslan Bayraktar’ın, son zamanlarda basına yansıyan propaganda amaçlı “elektrikte yüzde 60 devlet sübvansiyonu var” açıklaması gerçeği yansıtmıyor.
Halen geçerli olan elektrik tarifelerinde günlük tüketimi 8 kilovat saatin altında olan düşük kademe mesken abonelerinin elektrik faturalarının yüzde 23,8’i enerji bedeli, yüzde 65,9’u dağıtım bedeli ve yüzde 10,3’ü de vergi ve fonlar. Dolayısıyla eğer ortada bir sübvansiyon varsa aslan payını dağıtım şirketleri alıyor demektir.
Halkın vergileri kurulmuş kamu kurumu olan Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ), dağıtım şirketlerine kilovatsaati 48,2 kuruştan toptan elektrik satışı yaparken elektriğin piyasa takas fiyatı bunun beş katından daha pahalı. Dolayısıyla bir kamu kuruluşu olan EÜAŞ’tan kilovatsaati 48,2 kuruştan alınan elektriğin düşük kademe mesken abonelerine kilovatsaati 49,4 kuruştan satılması kesinlikle sübvansiyon değildir.
EPDK’nın 1 Ekim 2024 tarihinden geçerli yılın son çeyrek elektrik tarifelerinde zam değil indirim yapılmalıdır!
Dağıtım şirketlerinin yoksul halkımız üzerinden fonlanmasına son verin. Mesken düşük kademe tarifelerinde indirime giderek enerji tasarrufu için halkımızı teşvik edin. Enerji verimliliği sağlayan elektrikli cihazların kullanımını özendirecek vergi düzenlemeleri yapın.
EÜAŞ’ın elektrik üretimindeki payının artırılması ve yenilenebilir enerji yatırımları yapmasının önündeki engelleri kaldırın. Enerji alanında özelleştirmelere son verin. Üretimden, dağıtıma kadar tüm süreçleri yönetecek bir kamu tekelini bir an önce kurun.