Elektrik Zamları Kabul Edilemez!
Sel felaketi yaşanan Salıpazarı Terme ve Çarşamba İlçelerimize geçmiş olsun!
CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ yaptığı basın açıklaması ile Elektrik zammı kabul edilemez dedi.
Özdağ açıklamasında; Hafta sonu yaşanan aşırı yağışlardan su taşkınları yaşanan Terme, Çarşamba ve Salıpazarı İlçelerimize geçmiş olsun. Samsun yılın bu dönemlerinde aşırı yağışlar alır, bu doğal bir olaydır. Ancak bu doğa olayına karşı gerekli yatırımları yapmayarak, kalıcı önlemler almayarak halkımızın can ve mal güvenliğini hiçe sayan Ak Parti hükümetleri ve AK Partili Belediye Başkanları bu sel olaylarından birinci derece sorumludur. Cumhuriyet Halk Partisi olarak yerelde ve TBMM’de konunun takipçisi olacağız.
Elektrik Zamları Kabul Edilemez!
AK Parti İktidarı yerel seçimde halkımızın sandıkta verdiği dersi anlamamış olmalı ki; Mayıstan itibaren doğalgaz, akaryakıt ve Temmuz’dan itibaren de elektrik zamlarıyla halkın, sanayicinin esnaf ve çiftçinin sırtına ağır yükler bindirmeye devam ediyor.
1 Ocak 2024 tarihinden buyana Türkiye’de pek çok şey değişti, ama değişmeyen tek şey 17 bin iki (17.002) TL’lik asgari ücret oldu. Enerji zamlarının enflasyon hesabına katılmadığı TÜİK verilerine göre dahi asgari ücretin reel değeri, alım gücü haziran enflasyonunun açıklanmasıyla gerçek anlamda 13 bin 250 liraya geriledi.
Hal böyleyken; 1 Temmuz’dan itibaren meskenlerde, sanayide, tarımsal üretimde, ticari faaliyetlerde kullanılan elektrik tarifeleri zamlandı.
Enerji Piyasaları Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından yapılan açıklamada “enerji üretim maliyetlerindeki artış nedeniyle” perakende elektrik satış fiyatının; mesken aboneleri için yüzde 38, tarımsal faaliyetler aboneleri için yüzde 30, kamu ve özel hizmetler sektörü abonelerinin düşük kademesi için yüzde 38, yüksek kademesi için yüzde 20 oranında artırıldığı vurgulandı.
Bu zamlardan sonra Samsun’da derin yoksulluk artacak!
Çünkü bu zamlardan önce Samsun’da her ay ortalama 30 bin hane elektrik faturasını ödeyemediği için elektrik tüketim desteği alıyordu. Ocak – Mayıs beş aylık dönemde 150 bin 860 adet fatura için bu destek kapsamında 44 Milyon 600 bin TL kamusal kaynaklardan ödenmiş durumda.
Yine aynı dönemde 24 bin 375 adet fatura zamanında ödenmediği için kesme işlemi uygulanmış. Tükettiği elektriği ödemeye takati kalmamış esnafımız, vatandaşımız hem gecikme bedeli hem de kesme açma bedeli ile cezalandırışmış.
1 Temmuz elektrik zamlarına rağmen güncellenmeyen asgari ücret, 10 bin TL düzeyindeki emekli maaşları göz önüne alındığında borcundan kesme ve elektrik tüketim desteği taleplerinin artacağı ortadadır.
EPDK halkımızı bir kez daha aldattı!
Zamlı tarifeler incelendiğinde bir kamu kurumu olan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’nın halka doğru bilgi vermediğini bir kez daha görmüş olduk. Zamlı tarifelerini incelediğimizde elektrik zamlarının ardında; elektrik üretim maliyetlerindeki artıştan ziyade dağıtım şirketlerine aktarılan payın yüzde 58,9 artırılması olduğu görülmektedir.
1 Temmuz’da yürürlüğe giren yüzde 38 elektrik zammında dağıtım bedeline yaklaşık yüzde 60 zam yapılması, yurttaşın, sanayicinin, çiftçinin sırtından iktidara yakın özel dağıtım şirketlerine kaynak transferidir. Özelleştirilen dağıtım şirketlerinin döviz kredilerini halka ödetmek demektir!
Elektrik dağıtım şirketleri için yapılan kıyak zamla;
Sanayicilerimizin ağır sorunları dikkate alınmadan, enerji bedelindeki düşüşe rağmen yapılan dağıtım zammıyla iktidarın enflasyonla mücadele söyleminin altı boşaltılmıştır.
Tarımsal üretim ve sulamada kullanılan elektriğe yapılan yüzde 30 zammın gıda enflasyonunu tetikleyeceği de çok açıktır.
Acilen yapılması gereken;
Enerji maliyetlerinin enflasyon üzerindeki etkisini en aza indirmek için; dağıtım şirketlerinin yoksul halkımız üzerinden fonlanması için elektrik faturalarımıza yüklenen dağıtım bedelindeki üç kat artış düşürülmelidir.
Çarşamba Biyokütle Santralı dahil özel üretim ve dağıtım şirketlerine verilen yüksek fiyattan dövize endeksli elektrik alım garantileri derhal kaldırılmalıdır!
Enerji alanında, ticari ve siyasi çıkarlardan uzak, üretim sektörleri başta olmak üzere genel ekonomiyi destekleyecek şekilde tarifeleri belirleyebilecek özerk bir yapı derhal kurulmalıdır.