ELEKTRİK'TEKİ HAKSIZ ÖDEMELER ALINABİLECEK Mİ?

ELEKTRİK'TEKİ HAKSIZ ÖDEMELER ALINABİLECEK Mİ? Bilindiği gibi Yargıtay, elektrik dağıtımını yapan şirketlerin bugüne kadar faturalara yansıttığı kayıp-kaçak ve sayaç okuma gibi bedellerinin 10

ELEKTRİK’TEKİ HAKSIZ ÖDEMELER ALINABİLECEK Mİ?

Bilindiği gibi Yargıtay, elektrik dağıtımını yapan şirketlerin bugüne kadar faturalara yansıttığı kayıp-kaçak ve sayaç okuma gibi bedellerinin 10 yıl geriye dönük olarak ödenmesi yolunda karar aldı.
Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, kendisine gelen faturada yer alan kayıp kaçak bedeline itiraz eden bir şirketin açtığı davada, “Elektrik enerjisinin nakil esnasında meydana gelen kayıp ile başka kişiler tarafından hırsızlanmak suretiyle kullanılan elektrik bedellerinin  kurallara uyan abonelerden tahsili yoluna gitmek, hukuk devleti ve adalet düşünceleriyle bağdaşmamaktadır” yönünde karar verdi.

DÜRÜST TÜKETİCİ

Dava, Sivas’ta iş yapan bir özel firma, ÇEDAŞ’ın kendisine gönderdiği elektrik faturalarına yansıtılan haksız ve hukuka aykırı olarak yer alan “kayıp- kaçak bedeli” ve “sayaç okuma” bedelinin iptali için Sivas 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurulmasıyla açılmıştı.
Yerel mahkeme, faturalara yansıtılan bedelin yasal düzenlenmelere aykırı bir yönü bulunmadığına işaret ederek, açılan davayı reddetmişti.
Davacı şirket yerel mahkemenin bu kararına itiraz etti.
İtiraz dilekçesinde, “dağıtıcı firmanın, bölgede yaşanan kaçak oranlarını ve elektrik hatlarında elektriğin iletiminde doğan kayıpları dürüst bir tüketici olan, ülkesine vergisini veren, istihdam yaratan şirket ve kişilere yansıtmasının kabul edilemez olduğunu, her fatura tutarına göre değişen, dürüst tüketiciyi adeta dürüst olmayan tüketicinin finans kaynağı gibi gören bu kalemlerin iptali gerekmektedir” denildi.

YARGITAY “HUKUKSUZ” DEDİ

Davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, kayıp kaçak bedeli olarak  elektrik sisteminde ortaya çıkan teknik ve teknik olmayan kaybın maliyetinin kayıp-kaçak bedeli oranları ölçüsünde karşılanabilmesi amacıyla belirlenen bir bedel olduğuna işaret etti.
Daire, yerel mahkemenin kararını bozdu.
Bunun kısaca anlamı şu;
-Bugüne kadar vatandaşlardan veya şirketlerden alınan kayıp-kaçak bedelleri ve öteki kalemlerin tahsili hukuksuzdur.

VATANDAŞ PARASINI GERİ ALABİLECEK Mİ?

Yargıtay’ın verdiği kararı değerlendiren hukukçular “Bu karar elektrik faturalarında tahsil edilen kayıp kaçak bedellerinin hem şahıslar hem şirketler yönünden hukuka aykırı olduğunu bir kez daha tescil etmiştir. Hem şahıslar hem şirketler Yargıtay 3. Hukuk Dairesinin kararını emsal göstererek, dava açabilirler.  Bugüne kadar kayıp kaçak bedeli olarak kendilerinden tahsil edilen paraların iadesini isteyebilirler.” dediler.

MAHKEME KARARINA EPDK’NIN UYMASI GEREKİR

Benim bildiğime göre, elektrik dağıtımını yapan şirketler, bu bedelleri Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun kararına göre alıyorlar.
Nereden biliyorsunuz derseniz?
Kendileri öyle diyorlar.
O nedenle EPDK’nın Yargıtay’ın verdiği karara uyarak bütün dağıtım şirketlerine “paraları ödeyin” demesi lazım.
Bunu der mi?
Ben hiç zannetmiyorum.
Eğer bugüne kadar sizden tahsil edilen bu bedelleri geri almak istiyorsanız, tek yapacağınız şey dava açıp kazanmanız.
Ondan sonra paralarınızı söke söke alabilirsiniz...
Benim de aktif üç elektrik saatim var. Yargıtay’ın kararından sonra elime geçecek paraları hesap etmeye başladım bile!

2.7 MİLYAR LİRA

Kayıp-kaçak oranları şu anda Türkiye ’de yüzde 14-15’ler civarında. Ancak bölgelere göre oranlar değişiyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yüzde 70’lere kadar çıkıyor.
Kayıp-kaçağın Türkiye faturasının yıllık 2,7 milyar lira civarında olduğu tahmin ediliyor.