ELEMAN KONUSUNDA ÇOK CİDDİ GÜÇLÜKLER ÇEKİLİYOR
Medikal El Aletleri (MEDİKÜM) Toplantısı, Vali İbrahim Şahin'in başkanlığında valilik toplantı salonunda düzenlendi
Toplantıya İl Sağlık Müdürü Yusuf Güney, MEDİKÜM Başkanı Dr. Ahmet Aydemir, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mevlüt Özen ve MEDİKÜM yönetim kurulu üyeleri katıldı.
KENDİ GÜÇLERİ NİSPETİNDE BİR ÇABA SARF EDİYORLAR
Vali İbrahim Şahin, Medikal El Aletleri (MEDİKÜM) toplantısında yaptığı konuşmasında, “Samsun’da çok basit üretilen cihazlardan başlayarak daha komplike, daha karmaşık aletlere doğru üretim yapılarak, bu üretimi yapılan cihazların Samsun dışında ülke genelinde kullanılmasını sağlamamız gerekiyor. Medikal Alet üreticileri kendi çaplarında, kendi güçleri nispetinde bir çaba sarf ediyorlar ama yeterli olur mu, olmaz. Çünkü devlet desteği olmazsa nihayetinde arkadaşlar ne kadar üretiyorlarsa bu doğrultuda o kadar mesafe alırlar. Hâlbuki devletin kamu ihtiyacının bir şekilde bu üreticiler tarafından karşılanırsa hem ciddi anlamda para kazanırlar, hem de istihdam alanlarını genişletirler. Diğer taraftan en önemli sorunlardan biri hukuki sorun. İstihdam konusunda, eleman bulma konusunda çok ciddi güçlükler çekiliyor. Firma kapasiteyi biraz büyütecek ama yetişmiş eleman bulamıyor. Biz ilimizde Bio Medikal Aletler Meslek Lisesini açıyoruz. Bu liseyi kurduk dersek her halde abartmamış oluruz, çünkü bunun kararını Milli Eğitim Bakanımızla paylaştık. Sağ olsunlar talimat verdiler. Buraya ilgililer geldi. İlimize 07 Şubat tarihinde bu konu ile ilgili kalabalık bir heyet gelecek. Lisemizin açılmasıyla ilgili karar nihayete erdi. Tekkeköy ilçemizde bu lisemiz açılacak" dedi.
Ülkemizde cerrahi aletlere ihtiyacı olan kurumlar ihtiyaçları halinde bu tür aletleri dış ülkelerden alma yerine Samsunda üretilen Cerrahi El Aletleri ürünlerini alacaklarını belirten Vali Şahin," Bu hem ilimize, hem de ülkemize ekonomi anlamında bir katkı sağlayacaktır. Bizim bu alanda hedef kitlemiz iç piyasa. İç piyasada da Sağlık Bakanlığı ürün alırken bizim firmalarımızın üretimlerini de dikkate alarak bir alım yöntemi geliştirmesi gerekiyor. İhale mevzuatı aslında buna uygun. Sağlık Bakanlığında kamu alımlarını yapan arkadaşları bilgilendirmemiz gerekiyor. Toptan ürün alsınlar, fakat toptan ürünleri bir çırpıda alıp depoda durması yerine, bizim buradaki firmalar üretimini yaptıkça ihtiyaçları kadarını almaları daha uygun olur. Bununla ilgili bir senkron oturtmamız gerekiyor ki, başarılı olalım. Bu sene Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Dönem Başkanlığı sırası bizim ilimizde. En azından bu başkanlık dönemimizde biz neler yapabiliriz. İstihdam konusunda nasıl bir çalışma yaparız. Yeni bir raporlama yapabilirmiyiz. Biz bu şekilde önümüzü daha rahat görürüz diye düşünüyorum. Ben katılımınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Sağlık İl Müdürlüğü personeli Dr. Ayça Esen, Tıbbi Cihaz Yerleştirme Projesi-TİTCK, ÜTS toplantısı 10.02.2017, Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü alımları, MEDİKÜM katalog hazırlığı, Hediyelik eşya çalışmaları, TİKA için hazırlanan setlerin son durumu, Cerrahi Alet Müzesi ile ilgili çalışmalar ve sunumun revize edilmesi konuları hakkında bir sunum gerçekleştirdi.
Köksal ÖNER
şokhaber.net