Elleri Öpülesi Öğretmenlerimizin Gününü Kutluyorum…

BAŞÖĞRETMENİMİZ ATATÜRK'Ü VE ÖĞRETMENLERİMİZİ SAYGI VE RAHMETLE ANIYORUM

BAŞÖĞRETMENİMİZ ATATÜRK‘Ü VE ÖĞRETMENLERİMİZİ SAYGI VE RAHMETLE ANIYORUM.
Vezirköprü Belediye Başkanı İbrahim Sadık Edis, "Çanakkale 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutluyorum. Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü ve hayatta olmayan tüm öğretmenlerimizi saygı ve rahmetle anıyorum” dedi.
Öğrencileri, öğretmenleri ve okulu çok seven Atatürk yurt gezilerinde okullara uğrardı. Sınıflara girip ders dilerdi. Her yerde öğretmenliğin üstün bir meslek olduğunu anlatırdı. Atatürk öğretmenlerin Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda nasıl canla başla çalıştıklarını yakından izlediğini hatırlatan Başkan Edis, "Yurdumuzun düşman tarafından paylaşıldığı sırada öğretmenler öğüt kurulları oluşturarak halka ulusal bağımsızlık ve ulusal kurtuluş savaşları düşüncelerini yayıyordu. Ayrıca 14 Eğitim Kurulu ile birlikte milli kongre cephesini kurdular. Kongre cephesi düşmanların İzmir’i işgal ettikleri günlerde Sultan Ahmet mitingini hazırladı. Mitingin konuşmacılarının çoğu öğretmendi" dedi.
YURTTAŞLARA OKUMA-YAZMA ÖĞRETEN OKULLAR AÇILDI
Baş Öğretmen Mustafa Kemal Atatürk, öğretmenlerin Ulusal Kurtuluş Savaşında gösterdikleri cesareti hep övmüştür. Yeni Türkiye’nin yaratılmasında öğretmenlere büyük görevler düştüğü inancında olduğunu vurgulayan Başkan Edis, "Çağdaş bir Ulus olmamız için eğitimin yaygınlaşması gerektiğine inanıyordu. Şöyle diyordu “ Bir Millet irfan ordusuna malik olmadıkça savaş meydanlarında ne kadar parlak zaferler elde ederse etsin, o zaferleri yaşayacak neticeler vermesi, ancak irfan ordusu ile kaimdir” yine “ Ulusları kurtaracak olan yalnız ve ancak Öğretmenlerdir.”  sözleri ile öğretmenlere verdiği önemi ve duyduğu saygıyı en güzel biçimde dile getirmiştir. 1928 yılında Arap harflerinin kaldırılıp yerine bugün kullanmakta olduğumuz Latin harflerinin kabulü tüm yurtta sevinç yarattı. Okuma-yazmayı yaygınlaştırmak için okul çağı dışındaki yurttaşlara okuma-yazma öğreten okullar açıldı. Bunlara Millet Mektepleri adı verildi. Bakanlar Kurulu 11.11.1928 günü yaptığı toplantıda Ata’ya Ulus Okulları Başöğretmenliği unvanı verildi. O nedenle 24 Kasım Atatürk’ün Millet Mektepleri Başöğretmenliğini kabul ettiği gündür" diye konuştu.
ÖNEMLİ BİR MESLEK OLDUĞU VURGULANMAKTADIR
Millet Mekteplerinin açılışı ve Atatürk’ün Başöğretmenliği kabul ettiği tarih olan 24 Kasım günü 1981 yılından beri öğretmenler günü olarak kutlanmakta olduğunu sözlerine ekleyen Vezirköprü Belediye Başkanı İbrahim Sadık Edis, "Eflatun’un dediği gibi“ yeryüzünde barışı sağlayacak sihirli değnek analarla öğretmenlerin ellerindedir.” Eğitim demek, vücuttaki ve ruhtaki güzelliği ve mükemmelliği son mertebesine kadar geliştirmek demektir. Yine Sokrates “Dünya’da her şeye değer biçilir ama öğretmenin eserine değer biçilemez” sözü ile öğretmenliğin ne denli önemli bir meslek olduğu vurgulanmaktadır.
Toplumsal düzenimizin temel taşı olan elleri öpülesi öğretmenlerimizin gününü kutluyor, Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü ve hayatta olmayan tüm öğretmenlerimizi saygı ve rahmetle anıyorum” diye konuştu.
Köksal ÖNER
şokhaber.net