Enerji kavgasından kaynaklı krizi "fırsata çevirin"

YEDAŞ, Yeni Fikirler Yeni İcatlar (YFYİ) 2015 Final Yarışması'nda 'Suyu nehir yatağından ayırmaz, doğa dostudur' temasından yola çıkarak geliştirilen Arvida Projesi'ne büyük ödülü verdi

YEDAŞ, Yeni Fikirler Yeni İcatlar (YFYİ) 2015 Final Yarışması’nda “Suyu nehir yatağından ayırmaz, doğa dostudur” temasından yola çıkarak geliştirilen Arvida Projesi’ne büyük ödülü verdi. YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu, “Lider ülkeler arasında enerjiyi yönetmek, paylaşmak veya paylaşamama kavgası var. Bu krizi fırsata çevirmek sizin elinizde” dedi.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve ODTÜ TEKNOKENT tarafından Elginkan Vakfı’nın desteği ile bu yıl 11'nci kez düzenlenen Yeni Fikirler Yeni İşler (YFYİ) 2015 Yılı Final Yarışması'nda kazananlar belli oldu. YFYİ Pro Kategorisi Enerji Bölümü'nün ana sponsoru olan YEDAŞ, atık sularda, sulama kanalları ve arıtma tesislerinde, tüm doğal akımlarda ve derelerde elektrik üretimini amaçlayan Hidrotürbin Takımı’nın Arvida Projesi’ne 25 Bin TL'lik Büyük Ödül ve ABD Kampı Özel Ödülü'nü verdi. “Yalın Girişimci” ile 2013 yılında NewYork Times’ın en çok satanlar listesinde zirveye kadar çıkan girişim uzmanı Brant Cooper’ın da öğrencilerle söyleşi yaptığı final gününe ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar ve Elginkan Vakfı Genel Müdürü İlhan Üttü, alanında uzman eğitimciler, akademisyenler, girişimciler ve sponsor olan şirket sahipleri ve üst düzey yöneticileri katıldı.

[gallery ids="40016,40017,40018"]
COOPER’DEN TÜRKOĞLU’NA TEBRİK
YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu ile tanışan ve gençlere vermiş olduğu mesajlarından dolayı tebrik eden dünyaca ünlü Girişim Uzmanı Brant Cooper, “Türkoğlu’nu hayranlıkla dinledim. Girişimci adaylarıyla yaptığım söyleşi de Türkoğlu’nun söylediği aynı mesajlar üzerinde durdum. Gençlerimiz daha çok ticari amaç güden, tribüne oynayan projeler peşindeler. Gençlere, somut ve spesifik projelere odaklanmalarını tavsiye ediyorum” dedi. Brant Cooper, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar ve kendisi gibi İstanbul Teknik Üniversitesi ( İTÜ) mezunu olan Elginkan Vakfı Genel Müdürü İlhan Üttü ile sohbet ederek, Samsun OMÜ’de kurulan Teknopark’a davet eden YEDAŞ Genel Müdürü TÜRKOĞLU, YEDAŞ’ın Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projeleri ile birbirinden değerli girişimcileri ve iş fikirlerini desteklediklerini söyledi.
ÜLKELER ARASINDA ENERJİYİ PAYLAŞMA VE YÖNETME KAVGASI VAR
YEDAŞ, bu yıl da YFYİ’de enerji bölümündeki projeleri değerlendirirken genç girişimcilere seslenen YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu, “Popüler ve ticari amaçlı projeler yerine ülkemizin şu anda acil ihtiyacı olan ‘enerji’ eksenli projelere odaklanın. Mesela elektriğin üretimi, dağıtımı ve iletimi ve bu sürecin kontrolü olabilir” dedi. Enerji kaynaklarının sınırlı olması ve tüketilebilir olmasına dikkat çekerek, en önemli kaynağın tasarruf olduğuna dikkat çeken Türkoğlu, “İlk yılımızda gençlere mesajımız Türkiye'nin dev enerji pastasına yoğunlaşmalarıydı. Şu anda dünya savaşlarına zemin hazırlayan tek neden maalesef enerjidir. Lider ülkeler arasında enerjiyi yönetmek, paylaşmak veya paylaşamama kavgası vardır. Türkiye'nin her yıl 40 ila 50 milyar dolar dışa bağımlı ithal ettiği enerji pastası var. Buradan sağlanacak 1 puan verimlilik bile milyar dolarların ülkemizin hazinesinde kalmasına vesile olacaktır” diye konuştu.
YEDAŞ OLARAK İNOVATİF PROJELERE KAPIMIZ AÇIK
“İnovatif, sürdürülebilir ve daha sektörel projelere büyük ödüller vermek istiyoruz” diyen Türkoğlu, “Gençlerimizi üretmeye, sürece dâhil etmeye, farkındalık yaratmaya davet ediyoruz. Bu süreçte iki yol var. Birincisi hali hazırda var olan teknolojileri bizler de burada yapabiliyor olalım. Bu çok ekonomik bir yol. İkincisi de bu yarışmasının ana teması olan yeni projeleri, icatları nasıl yapabiliriz. Bu yol ise Ar-Ge ile hayat bulacak bir yol. EPDK bu yıl 50 milyon TL değerinde Ar-Ge projesine destek verdi. Peki, YEDAŞ olarak biz ne yapıyoruz? Örneğin ODTÜ Teknokent Ar-Ge Ofisimizdeki uzman mühendislerimizin hazırladığı ve patentini aldığı 3 projemiz var. Daha önce 400 dolara imalatını yaptığımız bir cihazı biz şu anda 47 dolara yapıyoruz. Şirketimiz için birinci ya da üçüncü yok. YEDAŞ olarak, teknoloji tabanlı, inovasyon hedefli sektörel projelere destek vermek için buradayız. Gençlerimize tavsiyemiz daha çok çalışmaları ve başarılarında sürdürülebilir olmalıdır. Bugün yaptım, başarılı olmadı, bitti demeyin. Deneyin. Daha iyisini yapmaya çalışın. ODTÜ Teknokent ve OMÜ Teknopark Ar-Ge Ofislerimizi ziyaret edin, hazırladığınız projeleri birlikte geliştirelim. Kapımız teknolojiye, inovatif projelere ve en önemlisi sürdürülebilirliği olan tüm enerji eksenli projelere açıktır” ifadelerini kullandı.
ARVİDA PROJESİ’NİN ÖDÜLÜ’NÜ TÜRKOĞLU VERDİ
YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu, 25 Bin TL'lik Büyük Ödül ve ABD Kampı Özel Ödülü'nü Enerji Kategorisi’ne Arvida Projesi ile katılan ODTÜ Enerji Çevre Ekonomisi ve Politikalar Yüksek Lisans Öğrencisi Doğuşhan Kara, Gazi Üniversitesi İktisat Mezunu Hasan Aydın, ODTÜ İnşaat Mühendisliği Mezunu Arda Çiçek, ODTÜ Makina Mühendisliği Mezunu Süha Kazanç ve ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Mezunu İlhan Seven’den oluşan Hidrotürbin Takımı’na verdi. “Suyu nehir yatağından ayırmaz, doğa dostudur” temasından yola çıkarak geliştirilen Arvida Projesi, kapalı kanal (basınçlı) sistem yerine açık kanal sistem kullanarak, çevreci ve yüksek verimli elektrik üreten hidroelektrik türbini mümkün kılınırsa atık sularda, sulama kanalları ve arıtma tesislerinde, tüm doğal akımlarda ve derelerde elektrik üretebilmeyi amaçlıyor. Arvida Projesi, daha önce pompa olarak kullanılan vidanın, ters yönde bir türbin gibi çalıştırılarak şaft gücü elde edilmesi, bu güçle de jeneratör kullanılarak elektrik üretilmesi düşüncesiyle ortaya çıkmıştır. Arvida Projesi tek ünite için, 0,1 metreküp / saat ile 10 metreküp/saat arası debi değerlerinde, 1 metre ile 7 metre arası düşülerde ve aynı zamanda atık sularda da çalışabilmektedir.