Esnaf Teşkilatımızın Samsun'da Önemli Bir Birlikteliği Var

Samsun'da 37. Ahilik Haftası kutlamaları vatandaşların ve protokolün yoğun katılımıyla gerçekleşti.

Programa katılan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan günün anlam ve öneminden bahsederek, “Esnaf Teşkilatımızın Samsun’da önemli bir birlikteliği var. İnşallah önümüzdeki günlerde hem esnafımızın hem de hemşehrilerimizin lehine çalışmaları birlikte hayata geçireceğiz” dedi. Aynı zamanda programda vatandaşlara ahilik pilavı, kavurma ve tatlı ikramı yapıldı.
Samsun’da Ahilik Haftası kutlamaları bu yıl Saathane Meydanı’nda gerçekleşti. Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ve Samsun Ticaret İl Müdürlüğü iş birliği ile gerçekleşen programa il protokolünün ve vatandaşların ilgisi yoğun oldu.
Bando takımı ve folklor ekiplerin gösterisiyle başlayan programda kaftan giydirme töreni yapıldı. Yılın Ahisi seçilen İlyas Aydemir’e plaketini Samsun Valisi Orhan Tavlı, Yılın Kalfası seçilen Umut Güçsan’a plaketini Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, Yılın Çırağı seçilen Efe Öztürk’e ise plaketini Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç verdi. Ahilik Sancağı ise Samsun Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Hacı Eyüp Güler’e takdim edildi.
Geçmişin Esnafı Günümüzün Sanayicisi Vefa Ödülüne Hidayet Hidayetoğlu, Geçmişin Esnafı Günümüzün Taciri Vefa Ödülüne ise Tarık Nafız Özdağ layık görüldü.
Ahilik pilavı ve kavurma ikramı
Vatandaşların ve esnafların yoğun ilgi gösterdiği programda ahilik pilavı, kavurma ve tatlı ikramı yapıldı.
Ahiliğin özünde insan var
Ahiliğin Anadolu topraklarında bin yıldır süregelen bir dayanışma ve yardımlaşma geleneği olduğunun altını çizen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Ahilik kültürü, sadece bir esnaf teşkilatlanması değildir, aynı zamanda Türk kültürü ve İslâm dininin değerlerini taşıyan bir sentez, bir bütündür. Ahilik, yüzlerce yıllık bir değerler sistemidir. Özüne insanı yerleştirerek, “Hakka hizmet, halka hizmet” anlayışıyla hareket eden bir değerler bütünüdür.  Bugün sanayide, esnafla usta çırak ilişkisinin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Sadece işi değil, işle alakalı davranış şekillerini ve ahlakını öğrenmek de ahilik teşkilatının bir gereğidir. Ahi Evran’ın Azerbaycan’dan Horasan’dan Anadolu topraklarına taşıdığı bu birikim bugünümüze ışık tutmaktadır. Ahilik bir yandan da esnafların yardımlaşma, dayanışma içinde; dürüst güvenilir, gayretli, hayırsever, konuksever, cömert kişilikler olmasını amaç edinmiş bir teşkilattır. Ahilik teşkilatının öneminin her zaman farkındayız ama bu öneme bir yandan da birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz zamanlarda, ülkemizde yaşanan afetler vb. durumlarda hep birlikte tanık olmuştuk. Ahilik teşkilatının bu bilinçle ve değerleriyle meselelere yaklaştığını görüyor, biliyoruz.”
Ahilik teşkilatı çok önemli
Başkan Halit Doğan, “Esnaf teşkilatı çok kıymetli. Esnaf Teşkilatımızın Samsun’da önemli bir birlikteliği var. İnşallah önümüzdeki günlerde hem esnafımızın hem de hemşehrilerimizin lehine güzel çalışmaları birlikte hayata geçireceğiz. Sanayinin güçlenmesi, esnafın güçlenmesini; çırak, usta ilişkisinin artması sanayide üretim kapasitesinin artmasını sağlayacaktır. Samsun’umuz bu noktada hem sanayi yatırımları hem sanayilerin içerisinde yapılan endüstri meslek liseleriyle usta çıkarak ilişkisinin devam etmesini sağlayacak eğitim müesseseleri ve üretim mekanizmalarını içerisinde barındırmaktadır. Biz Ahilik Haftası’nı ahilik değerlerin hatırlanması ve geleceğe ulaştırılması açısından çok önemsiyoruz. Bir kez daha tüm hemşehrilerimin Ahilik Haftasını kutluyorum” diye konuştu.
Programa Samsun Valisi Orhan Tavlı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, Samsun Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliği Başkanı Hacı Eyüp Güler, protokol üyeleri, kurum ve kuruluş temsilcileri, esnaflar ve vatandaşlar katıldı.