EVLENECEK ÇİFTLERE FAİZSİZ KREDİ VERİLMELİ
ANKARA Türkiye'de iç tüketime ve ekonomiye ivme kazandıran evlilik harcamalarının yalnızca tüketimi değil üretimi de etkilediğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 'İç t
ANKARA
Türkiye’de iç tüketime ve ekonomiye ivme kazandıran evlilik harcamalarının yalnızca tüketimi değil üretimi de etkilediğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “İç tüketim, talebi doğurarak üretimin artmasını tetikler ve Türkiye’de tüketimi en çok etkileyen sektörlerden biri evlilik sektörüdür. Evlilik süreci tüm sektörleri kapsayan, detaylı alışverişlerin yapıldığı ve tüketimin hareketlendiği bir dönemdir. Geçen yıllarda verilen evlilik kredileri ile piyasalar canlanmış ve gençlerin yuva kurmasına destek sağlanmıştı. Yeniden krediler aktif hale getirilerek, evlenmek isteyen gençlere de yol gösterilmelidir. 2015 yılında 602 bin 982 çift evlenirken 2016 yılında 594 bin 493 çift düğün yaparak beklentinin altında kaldı. 2017 düğün sezonunda 650 bin çiftimizin evlenmesi ve ortalama her düğün için 30 bin lira harcanması halinde 19 Milyar 500 milyon lira ekonomiye katkı sağlaması bekleniyor” dedi.
7’DEN YETMİŞE TÜM SEKTÖRLERE HAREKET GELİYOR
Düğün alışverişlerinin 30 farklı sektörü etkilediğine vurgu yapan TESK Genel Başkanı Palandöken, “Mobilyacıdan beyaz eşyacıya, kuaförden düğün salonu işletmecisi, tekstilden kuyumcuya, çiçekçiden taksiciye, emlakçıdan pastacıya, matbaacıdan inşaatçıya, şekerlemeciden cevizciye kadar geniş bir yelpazede esnaf ve sanatkârlar düğün sezonunun hareketlenmesini beklemektedir. Sektörün hareketlenmesi hem üretim yapan sanayici hem de esnaf ve sanatkârlarımız açısından büyük önemi taşımaktadır. 2015 yılına göre 2016 yılında düğünlerde düşüş yaşanmaması ve beklenen 650 bin sayısına ulaşmak için mutlaka gençlere sıfır faizli ve uzun vadeli evlilik kredisi verilmeli. Evlilik oranlarındaki artışın yükselmesi ile yaklaşık 30 farklı sektörde yüzde 10 büyüyecektir” diye konuştu.
30 BİN TL’YE KADAR FAİZSİZ EVLİLİK KREDİSİ
Evlenecek çiftlerin maddi yetersizliklerine destek olması amacıyla geçen yıllarda 27 yaşın altındaki çiftlere faizsiz evlilik kredisi verilmesinin piyasaları canlandırması bakımından olumlu olduğunu kaydeden Palandöken, “Piyasaların canlanması için acilen kredilerde uygulanan yaş sınırı kaldırılarak evlenmek isteyen çiftlere en az 30 bin lira sıfır faizli ve uzun vadeli kredi verilmelidir. Mevcut krediler çiftlerin düğün masraflarına yetmediği gibi, evlilik aşamasına gelen gençleri evlenmeye teşvik etmiyor. 30 bin liradan az düğün masrafı ile dünya evine girilemediği için Sıfır Faizli kredi miktarları da 30 bin TL ve üzerinde olmalı. Kredinin geri ödemesi 2 yıl sonra başlamalı ve genç çiftlerin ekonomik durumuna göre taksitleri ayarlanmalıdır. Hatırlanacağı gibi 2009 yılındaki krizin etkilerinin aşılması için de mobilya ve beyaz eşya sektöründe KDV indirimi yapılmıştı. O dönemde gençler için sıfır faizli kredi verilmesini istemiştik. Şimdi geçen yıllarda başarıyla uygulanan bekârların evlenmesi için düşük faizli kredinin yeniden verilmesi ülkemiz ve ekonominin canlanması için çok önemli kaybedilmeden evlilik kredisi verilmesinin imkânı sağlanmalı' şeklinde konuştu.