Farklı Ülkelerden Görme Engellilerin Toplumsal Empati Buluşması
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Engelli Öğrenci Birimi ve Samsun Engelliler Federasyonu danışmanlığında OMÜ Sosyal Yaşamı Destekleme Gençlik Grubu tarafından yürütülen ve Türkiye Ulusal Ajansı Erasmus Gençlik Programı kapsamında desteklenen 'Farklı Ülkeler Farklı Körlükler' projesinin misafir görme engelli bireyleri, toplumsal farkındalık-empati ve sorumluluk oluşturmak adına bir araya geldi.
Rektörlük eski Senato Salonu’nda organize edilen etkinlikte projede yer alan 10’u görme engelli 30 katılımcı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan tarafından konuk edildi. Buluşmada ayrıca, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkan Yardımcısı Oktay Dinç ve Şube Müdürü Ali Cengiz Ciğerci, Proje Uzmanı Barış Özcan ve OMÜ Engelli Öğrenci Birimi çalışanı Ahmet Tayfur Arslan da hazır bulundu.
6 ülkeden görme engellilerin bulunduğu projenin her aşamasında OMÜ’lü öğrenciler yer aldı
Belçika, İtalya, Ukrayna, Filistin, Azerbaycan ve Türkiye’den görme engellilerin aktif olarak katıldığı proje; ortak bir dilde körlüğe karşı sosyal farkındalık ve duyarlılık oluşturmayı amaç ediniyor. “Farklı Ülkeler Farklı Körlükler” adını taşıyan projeye, OMÜ’nün gönüllü öğrencileri de her aşamada destek verdi. Her ülkeden 2 görme engelli bireyin olduğu buluşmada, projeye emekleriyle katkıda bulunan OMÜ’lü öğrenciler, farklı bir deneyim yaşadıklarını ifade ederek herkesi dezavantajlı insanlarla dayanışmaya davet ettiler.
Rektör Yardımcısı Ceyhan’dan toplumsal empati vurgusu
Konukları OMÜ’de görmekten ötürü çok mutlu olduklarını belirten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ceyhan, proje sayesinde görme engelli bireylerde farklı dünyaların kapılarını açma, gönüllerde ve zihinlerde her şeye ulaşabilmenin mümkün olduğu ve karşılarında hiçbir bariyerin olmadığı algısı yaratmanın toplumsal empatiyi beraberinde getirdiğini söyledi.
"Fırsat verildiğinde engelli bireylerin neleri başarabileceğine tanık olmaktayız"
Engelli bireylere fırsat verildiğinde neleri başarabildiklerine tanık olduklarını kaydeden Rektör Yardımcısı Ceyhan, ön yargıların kırılmasının ve bu husustaki bilinç ve duyarlılığın daha da artmasının ortak temennileri olduğuna işaret ederken mutluluk ve başarılarla dolu engelsiz bir gelecek dileğiyle konuklarını selamladı.
Toplantıda yanı sıra OMÜ Engelli Öğrenci Birimi çalışanı Ahmet Tayfur Arslan, OMÜ'nün "Engelsiz Üniversite" hedefi doğrultusunda yürüttüğü çalışmalar ve hazırladığı projeler hakkında konuk görme engelli bireylere bilgiler aktardı.
Etkinlik sonunda, görme engelli bireyler ile projede yer alan öğrencilere katılım belgeleri, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan ile Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkan Yardımcısı Oktay Dinç ve Şube Müdürü Ali Cengiz Ciğerci tarafından takdim edildi. Belgelerini alan görme engelli bireylerin mutluluğu ise yüzlerine yansıdı.