FINDIK BORSASI VATANDAŞI SOYUYOR MU?

Fındık sezonunun bitmesi ve satışların başlamasının ardından fındık fiyatı üzerindeki tartışmalar yeniden alevlendi

Fındık sezonunun bitmesi ve satışların başlamasının ardından fındık fiyatı üzerindeki tartışmalar yeniden alevlendi.

Trabzon Ticaret Borsası ile Giresun Ticaret Borsası arasındaki fiyat farkını görenler, fındık üreticisinin sırtından nasıl rant elde edildiğinin göstergesi olarak söylenmekte.

Trabzon Ticaret Borsası tarafından bugün itibari Kabuklu Fındık (Levant) 10.75 TL olarak açıklanırken Kabuklu Fındık (Giresun) fiyatı ise 11.10 TL açıklandı. Ancak Trabzon’un komşu ili Giresun Ticaret Borsasında bugün yapılan açıklamada Kabuklu tombul fındığın kilogramının ortalama 12,26 liradan işlem gördüğü ifade edildi. Komşu iller arasında bu şekilde bir fiyat farkının olması ise üreticileri şaşkına çevirdi.

Trabzon Borsası tarafından açıklanan fiyatlar Giresun Borsası tarafından açıklanan fiyatların en az 1.16 kuruş altında kalması fındık üreticisinin tepkisine neden oldu. Fındık üreticileri yaşanan bu durumun Trabzonlu üreticinin Giresunlu üreticinin yanında mağdur olmasına neden oluyor.

Randımanına göre fındığa fiyat biçilirken, Trabzon’da tavan fiyatların bu şekilde belirlenmesinin ardından üreticilerin randımanı düşük fındıkları daha düşük fiyatlardan sattıklarını söylemekteler.
Fındığın Türkiye çapında en çok ihraç edildiği il olan Trabzon’da fiyatların neden bu şekilde diğer illere göre neden düşük tutulduğunu vatandaşlar sormakta.

şokhaber.net