GÜLAL'DAN TARIM SİGORTASI UYARISI

Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Alaettin Gülal, çiftçilikle iştigal eden ve geçimini tarımsal üretime bağlayanları, 2014 dönemi için tarım sigortası yaptırmaları konusunda uyard

Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Alaettin Gülal, çiftçilikle iştigal eden ve geçimini tarımsal üretime bağlayanları, 2014 dönemi için tarım sigortası yaptırmaları konusunda uyardı.

Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanlığı da yapan 19 Mayıs Tarımsal Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Alaettin Gülal, ”Bugün tarım sigortasını dikkate almaz isek, başımıza bir felaket geldiğinde dünya gündemin de yerimizi alırız” dedi.

Bafra ve19 Mayıs ilçesinde, Nebiyan Dağı eteklerinde bulunan köylerde incelemeler yapan Gülal, 2014 uygulamalarının yer aldığı tarım sigortaları kapsama alınacak risklerle ilgili prim desteği oranlarına ilişkin uyarıda bulundu.

Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Alaettin Gülal,2014 yılında tarım sigortaları havuzu tarafından kapsama alınacak riskler ve ürünler ile prim desteği konusunda bilgi verdi.

Geçimini tarımsal ürünlere bağlayan herkes için tarım sigortasının önemli olduğunu belirten Gülal, ”Ülke genelinde tarım sigortalarıyla ilgili üreticinin yeterli bilgi sahibi olmadığını görmekteyiz. Bir kısım eksiklikler görüyoruz. Bu eksiklikleri giderme noktasında çalışmalarımızı başlattık. Çiftçilerimizin mağdur olmamaları için önceden tedbir almalarını istiyoruz. Bitkisel ürünler için dolu ana riski ile birlikte; fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını ek riskleri paket halinde ayrıca açık alanlarda yetiştirilen meyveler için bu risklere ilave olarak isteğe bağlı olmak üzere don riski var. Tarım sigortalarının prim tutarlarının yüzde 50’si devlet tarafından karşılanıyor. Tarım sigortaları kanunu kapsamında 2014 yılında yer alan riskler için tarım sigortası yaptırmayan üreticiler,2090 sayılı tabii afetlerden zarar gören çiftçilere yapılacak yardımlar hakkındaki kanun hükümlerinden yararlanamayacak. Tarım sigortası, çiftçimizin emeklerinin zayi olmaması amacından önemlidir. Riskler doğal, ekonomik ve sosyal boyutlu olup, bir işletmede mal ve can güvenliğini tehdit edici hatta yok edici özellikler göstermektedir. Değerli üreticilerimizin bu konuda mağduriyet yaşamaması için bitkisel ürünler, sera, su ürünleri, arıcılık ile küçükbaş ve büyükbaş hayvan sigortası yaptırmaları gerekmektedir” diye konuştu.

NAMIK AZGIN