GÜLSÜM SAMİ KEFELİ BAŞARISINI KATLADI!

'Samsun Okuyor Projesi' kapsamında okullarda uygulanan AHOB programı sayesinde öğrencilerin sınavlardaki başarıları ve okuma kaliteleri kısa zamanda ikiye katlandı

'Samsun Okuyor Projesi' kapsamında okullarda uygulanan AHOB programı sayesinde öğrencilerin sınavlardaki başarıları ve okuma kaliteleri kısa zamanda ikiye katlandı. Gülsüm Sami Kefeli Ortaokulu'nda yaşanan gelişmelerden, öğretmen ve idareciler de oldukça memnun.
Dünyanın ilk ve tek anlayarak hızlı okuma yazılımı olan ve Samsun Teknopark'ta üretilip, geliştirilen Anlayarak Hızlı Okumaya Başlangıç (AHOB) programının faydaları okul idarecileri, öğretmen ve öğrenciler tarafından da anlatılıyor. Samsun Valisi İbrahim Şahin'in talimatıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün yürüttüğü Samsun Okuyor Projesi'ne katılan 22 okuldan biri olan Gülsüm Sami Kefeli Ortaokulu'nda AHOB kullanan öğrencilerde önemli bir artış gözlemlendiği dile getirildi.
DAHA FAZLA BAŞARI GELDİ
Gülsüm Sami Kefeli Ortaokulu Müdürü Necdet Bal, Samsun Okuyor Projesi ile ilgili yazının kendilerine ulaştığında okul idarecileri ve öğretmenlerle bir araya geldiklerini belirterek, "Nasıl yaparız da bu uygulamayı öğrencilerde kullanırız' diye oturup konuştuk. Sağ olsun öğretmenlerimiz bu işe dört elle sarıldı ve belirledikleri öğrencilerde uygulamaya koydular. Proje sonrasında öğrencilerimizin sınavlarda daha başarılı olduklarını ve daha fazla kitap okuduklarını gördük. Bu programın tüm okullarda öğrencilerimize uygulanmasında yarar var" dedi.
ÖZGÜVEN VE SÖZCÜK DAĞARCIKLARI ARTTI
Gülsüm Sami Kefeli Ortaokulu Türkçe Öğretmeni Mine İnce de, hızlı okumayı merak ettiğini fakat AHOB'un bunlardan farklı olduğunu gördüğü için bu projeye başladığını belirterek, "27 öğrenci ile başladık. Okuma hızı düşük olanları tercih ettik, diğerlerinde okuma anlamında sıkıntı yoktu. Hepsinde başarı vardı ama gözlemlediğim 5 öğrencide çok daha olumlu yönde kazanımlar elde ettik. Nedir bu kazanımlar diyecek olursanız. Okuma hızı arttı, özgüvenleri arttı, sözcük dağarcıklarının genişlemesi, ders başarılarını etkilemesi bunlarda gözlemlediğim yanlar. Daha da iyi olacağına inanıyordum fakat çoğu çok hızlı bitirmek için yarıştı. Bir kaç gün uygulamayan olmadı. Uygulamayı tam anlamıyla yapanlarda gözle görülür bir değişim var" diye konuştu.
PROGRAM YAYGINLAŞMALI
Mine İnce, hızlı okuma kavramının artık dünyada yaygın olduğuna dikkati çekerek, "Bu program okullarımıza yerleşmeli, çünkü Türkçe dersi sözel bir derstir. Bu derste başarılı olarak okuması ve anlaması iyi olan her öğrenci, diğer derslerinde de başarılı olacaktır. Bu arada çok teşekkür ediyorum, bizim okulumuzda 27 öğrenci de olsa çok büyük ayrıcalık" ifadelerini kullandı.
SINAVLARDA BAŞARIYI YAKALADIK
Programı kullanan öğrenciler de, "Artık anlayarak daha hızlı okuyabiliyorum. Sözel derslerde daha çok başarım oldu. Kitap okumaya yöneldiğimi fark ettim. Bence tüm öğrenciler AHOB kullanmalı, çünkü sözel derslerde çok işine yarayacak. Kullanımı basit, oyunlar oldukça eğlenceli", "Bu uygulama çok güzel. Oyunları eğlenceli, uygulamayı kullanırsak başarılı oluruz" ve "Oyunlar eğlenceli ve öğreticiydi. 2 hafta mı aldı ama değdi. Okurken sınavlarda başarı sağladım. Daha hızlı okuyabiliyorum" yorumlarını yaptı.
SAMSUN OKUYOR PROJESİ'NDE NE YAPTILAR?
Gülsüm Sami Kefeli Ortaokulu'nda 7 sınıftan programı kullanan 27 öğrenci bulunuyor. Programın ortalama yüzde 80'inini kullanan öğrenciler, dakikada okuma kelimelerini ortalama 129,38'den 231,42'ye çıkarttı. Okul ortalamasında yüzde 78.2 başarı gösteren öğrenciler, derslerinde de başarıyı yakalamış durumda.
Köksal ÖNER
şokhaber.net