GÜNSAN SANAYİ İÇİN ARAŞTIRMA ÖNERGESİ!

Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta Gülsan Sanayi Sitesi'nin yıkımının araştırılması için verdiği araştırma önergesi üzerine konuştu

Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta Gülsan Sanayi Sitesi’nin yıkımının araştırılması için verdiği araştırma önergesi üzerine konuştu.
Gülsan Sanayi Sitesi Samsun’un Canik ilçesinde, 25 hektarlık alanda 1.250 işyerinin bulunduğu ve yaklaşık 6 bin kişinin istihdam edildiği, aileleriyle birlikte binlerce insanın geçimini sağladığı, küçük ve orta ölçekli işletmelerden oluşan, Samsun ekonomisine yön veren bir sanayi sitesidir.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ HUKUK TANIMIYOR
Geçtiğimiz dönemde Samsun Büyükşehir Belediyesi, sanayinin bulunduğu alan üzerinde kültürel, dini ve sosyal tesis kurmak amacıyla hazırlanan 1/50.000’lik imar planını, Meclisi’nde kabul etmişti. Ancak sanayi esnafı bu karar hakkında dava açmış ve yerel mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermişti.
Konu hakkında Usta, “Normal şartlarda yürütme durdurma kararı alındıktan sonra burada başka bir işlem yapılamaması lazım. Belediye hukuku çiğniyor. Yargı kararını beklemek lazım. Buna rağmen Belediye sonrasında, “gariban olarak gördüğü”, işinin peşinde koşamayacak olan insanların işyerlerini tespit ediyor, onlar için bir imar plan değişikliğine gitmeye çalışıyor. Yeni yapılan kamulaştırma kararı için de yürütmeyi durdurma davası açılıyor, dava da henüz karar aşamasında… Bu arada belediye bu işyerlerine tek tek kamulaştırma davası açıyor. İşini takip edemeyecek, çok ortaklılar, mirasçılar, gurbetçiler gibi işyeri sahiplerinin konudan haberi dahi olmuyor ve belediye 90 işyerini daha mahkemeye veriyor. Burada iyi niyet yok, bu insanlara açtığınız davayı kazanarak bir emsalle, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verdiği bir işi yapmaya çalışacaksınız. Böyle bir şey olamaz” dedi.
BELEDİYENİN STRATEJİSİ PARÇA PARÇA YUT, TAHRİP ET VE ORTADAN KALDIR
Usta sözlerine devamla; “Bu insanlara doğru düzgün yer dahi gösterilmiyor. Dağın başında bir yer söyleniyor, sonrasında o yer de gösterilmiyor ve satın alma şeklinde bir yol izleniyor. Gülsan’ın hemen yanında Canik Belediyesi -100 metrekare üzerinden söylüyorum- 350.000 TL’ye arsa satışa çıkarılıyor, oranın hemen yanındaki Gülsan Sanayi Sitesi için tespit edilen değer 30.000 ile 50.000 TL, yani onda biri kadar bir bedel tespit ediliyor” dedi.
EKONOMİDE İSTİHDAMDAN DAHA ÖNEMLİ BİR ŞEY YOK
Bu işyerlerinin yüzde 75’i kiracı diyen Usta, buralar satın alındığı zaman kiracı insanlar ne yapacak? Bu insanların tezgâhı dağılacak. Ekonomide istihdamdan daha önemli bir şey yok diye ekledi.
CAMİ FETİŞİZMİNE SON VERİN
Bu cami fetişizmine son vermek lazım diyen Usta sözlerine devamla; ”Protokol cami yapılacakmış, üstelik orada bulunan cami yıkılıp yenisi yapılacakmış… Ben camiye karşı olan birisi değilim, beş vakit namaz kılan birisiyim ama orada yaklaşık 6.000 kişilik bir istihdamı ortadan kaldıracaksın yerine protokol camisi yapacaksın, hem de oradaki camiyi de yıkarak, bu olacak iş değil” diye ekledi.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN KAFASI KARIŞIKTIR
Sanayi sitesinin bulunduğu alanın 2005 yılında ticaret alanı ilan edilirken, 2017 yılında yeşil alan olarak işlenmek istendiğini belirten Usta, “Buradan da anlaşılıyor ki Büyükşehir Belediyesinin kafası oldukça karışıktır. Üretime ve istihdama bu denli katlı sağlayan, bir sanayi sitesinin yeşil alana çevrilmesi kabul edilemez bir girişimdir. Önceliğimiz; işyeri sahiplerini mağdur etmeden, işletmelerimizin ayakta kalabilmesi olmalıdır. İstihdamı yok etmek Samsun ve ülke ekonomisini tahrip etmekten öteye gitmeyecektir” dedi.
BELEDİYE KERBELA YAŞATMAYA ÇALIŞIYOR
Belediyenin yıldırma politikası uyguladığını belirten Usta; “ Yazı yazılıyor, su aboneliği hakkında, deniyor ki kiracıya: "Abonelik üzerinize değil, aboneliği üzerinize alın." Ondan sonra, adam tabii iptal ettiriyor, aboneliği üzerine almak için gidiyor, diyor ki: "Burada yıkım kararı var, abonelik vermeyiz." susuz bırakıyor; yıldırma politikası, Kerbelâ yaşatmaya çalışılıyor, böyle bir şey olmaz, buna dur demek lazım” dedi.
BELEDİYE OCAKLARI SÖNDÜRMEYE, TEZGÂHLARI YIKMAYA YÖNELİK BİR TUTUM SERGİLİYOR
Hükûmetin bakış açısının belediyenin bakış açısından farklı olduğunu ifade eden Usta; ” Mecliste görüşülen torba kanun da Hükûmet diyor ki: "Bu tür yıkım kararları verilirse onlar 5084 kapsamındaki iller kapsamında olursa oralara bedelsiz arsa bile verilebilir. Diğerlerine de, harç değeri üzerinden arsa verilir." Burada belediye tamamen sanayi sitesini dağıtmaya yönelik, oradaki ocakları söndürmeye, tezgâhları yıkmaya yönelik bir tutum sergiliyor; bu tutum yanlış bir tutumdur, bunun karşısında olmak lazım. Buradan hiç olmazsa belki bir kamuoyu gündemi oluşturulabilir diye belediyenin bu yanlış politikalarını yüce Meclisin gündemine getirdik. Hiç kimseyle istişare yok, orada esnaflar var, onlarla bu sorunu nasıl çözeriz diye bir konuş! Yani nihayetinde o yörenin halkı; hiçbir şey yapılmadan ben bilirim, ben yaparım anlayışıyla hareket ediliyor. Bu yanlışa dur demek lazım, bu anlamda önergemize destek bekliyoruz” dedi.
Milliyetçi Hareket Partisi Grubunun verdiği araştırma önergesi CHP’den destek aldıysa da, AKP Grubunun oylarıyla reddedildi.