Güya hesap bu, YERSEN...

Türkiye Kamu-Sen Samsun İl Başkanı Ahmet Keskin Enflasyon ile ilgili yaptığı açıklamada; Temel gıda maddelerine ve birçok şeye ciddi zamlar geldi

Türkiye Kamu-Sen Samsun İl Başkanı Ahmet Keskin Enflasyon ile ilgili yaptığı açıklamada;
Temel gıda maddelerine ve birçok şeye ciddi zamlar geldi. Gıda enflasyonu TÜİK rakamlarına göre yüzde 30 ama çarşıda yüzde 50’den fazla. Bu durumda, ek zam artık kaçınılmaz hale gelmiştir. Açlık yoksulluk rakamlarına bakınca da asgari ücrette 2 bin TL bile yetersiz kalıyor. Dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 6 bin TL’nin üzerinde. Bunları dikkate almak lazım.
Türkiye Kamu-Sen olarak her ay düzenli olarak bu araştırmaları yapıyoruz. Bu araştırmalarda harcamaların bin 53 TL arttığı, çalışanların reel kayıplarının 600 TL’yi aştığı görülmektedir.
Enflasyon miktarı kadar verilecek zam “0” zam demektir. Refah payı uygulamasına geçilmelidir. Kalkınmadan büyümeden dar ve sabit gelirlilerde pay almalıdır.
2018 yılında yaşanan kayıpların telafisi için ek zam istiyoruz. Bu artık kaçınılmazdır. Döviz kuru gerilemesine rağmen, zamlar bizlere miras kalmıştır.
İnsanlar geçinemez durumdadır. Çalışanın verimliliğini artırmak adına sorunlarını çözmek lazım. Bu çerçevede hak ettikleri ücretleri vermek gerekiyor. Memura, emekliye, asgari ücretliye bir artış şarttır.
2018 Yılı Kasım ayında endekste kapanan 407 maddeden; 38 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 261 madenin ortalama fiyatlarında artış, 108 maddenin ortalama fiyatlarında düşüş gerçekleşmiş.
TÜİK bu hesabı nasıl yaptı anlayamadık.
Demek ki 108 madde de öyle düşüş olmuş ki, 281 maddedeki artışı sollayıp geçmiş enflasyonu %1,44 geriletmiş. Çalışanın, emeklinin en çok kullandığı mal ve hizmetlerde %27,87 artış, gıda ve alkolsüz içeceklerde %25,66 artış, konutta %24,76 artış ve eğlence ve kültürdeki %21,18 artışın üstüne çıkarak enflasyonu %1,44 düşürmüş.
Güya hesap bu, YERSEN...
Mevsim Sebzeleri
Patates 5,95 TL/Kg
Kuru Soğan 4,89 TL/Kg
Kabak 6,45 TL/Kg
Ispanak 4,95 TL/Kg
Pırasa 5,45 TL/Kg
Patlıcan 6,59 TL/Kg
Biber 9,95TL/Kg
Maydanoz 1,65TL/Kg
Havuç 3,75TL/Kg ‘ a satılırken, enflasyon hala düşüyor. Bu hesabı bizler anlayamadık.
Enflasyon %25,24 ‘den %21,62 ‘ye düşürüldü. İşçi, memur ve emekli gibi sabit gelirlilerin zam heveslerini kursaklarında bıraktınız.
Bu gidişle 31 Aralık’a kadar, TÜİK enflasyon artışını sıfırlayacak, bize de, ne farkı, %4 zammınızı alın bize de dua edin diyeceksiniz herhalde.
İnsanlar pazardaki fiyatlara bakar, sofrasına gelen gelemeyen nedir bunlara bakar. Hesap oyunlarıyla bizleri aptal yerine koymayın. Enflasyon gün gibi ortada, ezilen biz, sefalete itilen yine biz...
Vicdanlar sağırlaşmadıysa ezdirmeyin, sefalete düşür meyin, kul hakkıdır…