GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİNDE TARİHİ SERGİ
Vali İbrahim Şahin, Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin 40
Vali İbrahim Şahin, Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin 40. yılı etkinlikleri kapsamında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde oluşturulan karma resim sergisi, sanat ve eğitim müzesi ile cam atölyenin toplu açılışını gerçekleştirdi.[gallery ids="24617"]
Sergi Salonu açılışı öncesi Ondokuz Mayıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Dekanı Prof. Dr. Metin Eker, konferans salonunda fakültenin geçmişten geleceğe kuruluşu, tarihi, çalışmaları, faaliyet ve etkinlikleri ile sergi açılışı hakkında bilgi vererek bir sunum gerçekleştirdi.
Sunumun ardından Ondokuz Mayıs Üniversitesi Prof. Dr. Hüseyin Akan yaptığı konuşmasında, “Güzel Sanatlar Fakültesi şehre en yakın kampüs olması nedeniyle bu kampüsün Güzel Sanatlar ya da Sanat Kampüsü olması doğru bir düşünceydi. Burada şehir ile üniversitenin kaynaşmasına zemin hazırladık. Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Bölümü’nün yıllardır süren faaliyetleri ve çok zengin bir akademisyen kadrosu sadece kendi içinde biliniyordu. Türkiye’de çok sayıda sanatla ve tasarımla ilgili fakülteler var ama çok ciddi sayıda akademik personeli yok. Çok az hoca ile eğitim yapmaya çalışıyorlar.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin özellikle Eğitim Fakültesi içinde yıllardan gelen çok ciddi bir birikimi vardı. Şimdi Güzel Sanatlar Fakültesini müzesiyle, galerisiyle, cam atölyesiyle daha görünür hale getiriyoruz. Sanat çok naiftir, sanatçı da naiftir. İnsanoğlu güzeli sever. Bizim dönemimizde Güzel Sanatlar, Mimarlık, Mühendislik, Sosyal Bilimler gibi birçok tıp dışı bölüm ciddi anlamda desteklenmiştir. Açıkçası Güzel Sanatlar ve Sosyal Bilimlerin Ondokuz Mayıs Üniversitesi olarak eksikliğini duyuyorduk. Bunlara imkânlar elverdiğince, israfa kaçmadan destek olmaya çalıştık” dedi.
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz yaptığı konuşmasında, “Öncelikle Ondokuz Mayıs Üniversitemizin 40. yıl dönümünü kutluyorum. Şehrin değerini oluşturan birikimlerin alt alta yazılmasında akla hemen o şehirdeki kıymetli araziler, binalar ve rant getirecek bir takım değerler yazılarak oluşturuluyor. Paris’in değerlerini alt alta yazmaya kalktığımızda Eyfel Kulesi’nden bile önce Paris’teki peyzaj ortaya çıkmış. Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi burayı sanat merkezi haline getirip, buradan sahip olmamız gereken o sosyal sermayeyi büyütecek sanatı, bilimi, kültürü geliştirecek bir merkez haline gelmesi beni mutlu ediyor. Bulunduğumuz yer belki dar bir alan ama alan olarak son derece güzel bir yer. Üretilen ortaya çıktıkça tüketicisi ortaya çıkacaktır. Bu merkezde üretilmiş olan her türlü sanat eserlerine talibiz” dedi.
Vali İbrahim Şahin yaptığı konuşmasında, “Ben ilk önce Ondokuz Mayıs Üniversitemizin 40. Yılı dolayısıyla yapmış oldukları bu etkinliklerden dolayı 41 kere maşallah diliyorum. Üniversiteler ne kadar uzun ömürlü olurlarsa o kadar köklü, başarılı ve güzel şeylere imza atarlar. Üniversitelerin ve yöneticilerin birbiri ile uyum içerisinde çalışmaları gerekmektedir. 10 yıl öncesinde üniversiteler ile yönetim adeta birbirinden kopmuş iki olgu, iki sembol gibiydi. Hele üniversiteden bazı hocalar gerek merkezi idare ve gerek merkezi yönetimle temas kurup faydalanamıyorlardı. Son birkaç yıldır görüyorum üniversitelerden, gerek yerel yönetimler, gerek valilikler, gerek merkezi idare epeyce faydalanıyor. Biz maalesef teori ile ilgili çok fazla uğraşamıyoruz, hocalarımızda pratikle çok fazla meşgul olamıyor. Böyle iki ayrı dünyaların insanları gibiyiz.
Üniversitedeki teorik bilgi ile pratik bilgiyi mutlak suretle mecz etmemiz gerekiyor. Çünkü iki akıl bir akıldan üstündür. Mutlaka sizin bildiğiniz birçok şeyler var, bizim de bilmediğimiz birçok şeyler var. Bunları bir araya getirmemiz gerekiyor. Biz güzele doğru giderken biraz emek sarf etmemiz gerekiyor. Bunu da Güzel Sanatların bakış tarzıyla ortaya çıkaracağız. Biz Samsun’a özgü bir sembol- ikon geliştirelim ve bunu da dağıtalım. Burada üreteceğiniz ama hediye olarak alıp başkalarına, misafirlerimize takdim edeceğimiz eğer bir takım ürünler ortaya çıkarırsanız biz bunları alırız ve sizin yaptığınız çalışmaları destekleriz. Bunun yanında farklı çalışmaların içerisinde de olmamız gerekiyor.
Biz biraz Güzel Sanatlar adına sanki farklı olmak gibi bir zorunluluk varmış havasıyla farklı olmaya çalışıyoruz. Onun yerine bu topluma uyan, bu toplumla eşdeğer olan Güzel Sanatlar adına yapılabilecek gerçekten yığınlarca şey var. Bizim Samsun’u dışarıya duyurmamız için siz değerli akademisyen hocalarımıza biraz iş düşmektedir. Ben Ondokuz Mayıs Üniversite Rektörümüz başta olmak üzere katkısı olan, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Sizleri sevgiyle, saygıyla selamlıyorum” dedi.
Plaket töreni ardından Ondokuz Mayıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi binası içerisinde öğretim üyelerinin hazırladıkları karma resim sergisi, Sanat ve Eğitim Müzesi ve Cam Atölyesi’nin açılışını yapan Vali Şahin, 01-20 Nisan 2015 tarihleri arasında açık olacak karma resim sergisini, Sanat ve Eğitim Müzesini ve Cam Atölyesini gezerek, sergiler hakkında yetkililerden bilgi aldı.[gallery ids="24618,24619,24620,24621"]
Törene ayrıca Fakülte Dekanları, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyeleri, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum temsilcileri ve öğrenciler katıldı.