HAKİM, KARARIYLA KONUŞTU!...

İŞTE HUKUK BU

İŞTE HUKUK BU... HAKİM, KARARIYLA KONUŞTU!...

Hatırlayacaksınız, Samsun caddelerini Belediyeden kiralayarak parselleyen ve araçlardan saatine göre para toplayan Parktek Otopark İşletmesi, benim onların uygulamalarını yaptığım açıklamalar ve yazdığım köşe yazılarıyla eleştirdiğim gerekçesiyle 100 bin liralık tazminat davasına maruz kalmıştım.
Adı geçen şirketin avukatları benim hakkımdaki dava dilekçelerinde şirazenin ipini iyice kaçırarak “...davalı Ferruh Çetin, köşe yazısında yanlış ve genişletici yorum ile kalmamış, bunun yanında müvekkilimin halkı soyduğunu, halkı haraca bağladığını, vatandaşı yolunacak kaz olark gördüğünü ifade etmiştir. Davalı Ferruh Çetin halkı yanlış yönlendirmek bir yana içindeki kini böyle ağır itham ve saldırılar ile kusarak, müvekkil şirketi küçük düşürmüş, halkı müvekkil şirkete karşı kışkırtmıştır..”
Yani bizi böyle suçlamışlardı.

“HAKLI ÇIKTIK”


Netice olarak Samsun 2. Asliye Hukuk Mahkemesinde yargılandık. Mahkeme hakimi daha önce benim yazılı olarak sunduğum savunmalarımı yeterli bularak ilk duruşmada Parktek şirketinin açtığı davayı red etmişti.

O HÂKİM GEREKÇELİ KARARIYLA KONUŞTU

Samsun 2. Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi Sayın Mehmet Fettahoğlu, Parktek şirketinin bana karşı açtığı tazminat davasının gerekçeli kararını açıkladı.
Geçtiğimiz hafta posta ile adresime tebliğ edilen gerekçeli kararı okuduktan sonra, bu ülkede gerçekten Türk Milleti adına, hukuka tam bağlı olarak karar veren değerli hâkimler olduğuna bir kez inandım. Bu süreçte ülkemin geleceği açısından mutlu oldum. Sayın Fettahoğlu gerçekten gerekçeli kararında tam bir Hukukçu kimliğiyle konuşmuştur.

“BASIN SERT İFADELER KULLANABİLİR”

Demiştir ki :
“...-Basın, olayları izleme, araştırma, değerlendirme, yayma ve böylece kişileri bilgilendirme, öğretme, aydınlatma ve yönlendirmede yetkili ve aynı zamanda sorumludur. Basının bu nedenle ayrı bir konumu bulunmaktadır. Bu durum, basın için hak olmaktan çok ödev yönü ağır bir işlevdir. Bunun içindir ki, bu tür davaların çözüme kavuşturulmasında ayrı ölçütlerin koşul olarak aranması gerekmektedir…
…Unutulmamalıdır ki, basının rafine haber yapma yükümlülüğü yoktur. Haber verilirken haber tekniğine uygun süslemeler yapılabilir. Yer yer kınayıcı sözler sarf edilebilir. Haberdeki bir kısım beyanların sonradan yanlış olduğunun ortaya çıkması basını sorumlu tutmak için yeterli değildir. Basın yer yer sert ifadeler kullanabilir. Tüm bu durumları basın özgürlüğü kapsamı içinde değerlendirmek gerekir... Mahkememizce de yayınlanan haber metninde tüm beyanlar ve sunuş şekilleri beraberce bir bütün olarak değerlendirilerek sonuca gidilmiştir.”

Aslında Sayın Fettahoğlu’nun kararında yazılası çok daha örnek cümleler var ama ben bir kesitini aldım.
Her önüne gelenin ikide bir Basın’ı ve onun mensuplarını suçlayarak mahkemelerle ve açtıkları davalarla tehdit etmelerinin güzel bir örneği bu karar…
Adil, hukuka saygılı, vicdanlarının sesinden başka hiç bir sese kulak vermeyerek karar veren Hâkimlerimize saygılarımızla...