HARİTA MÜHENDİSLERİNİN İSYANI!

'5368 Sayılı Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri ve Büroları Hakkında Kanun LİSANSLI HARİTA KADASTRO MÜHENDİSLERİ VE BÜROLARI HAKKINDA KANUN

5368 Sayılı Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri ve Büroları Hakkında Kanun

LİSANSLI HARİTA KADASTRO MÜHENDİSLERİ VE BÜROLARI HAKKINDA KANUN

Kanun Numarası: 5368

Kanun Kabul Tarihi: 16.06.2005

Resmi Gazete Tarihi: 29.06.2005

Resmi Gazete Sayısı: 25860

AMAÇ VE KAPSAM

Madde 1 - Bu Kanunun amacı, kadastro teknik hizmetlerinin yerine getirilmesini sağlayacak lisanslı harita ve kadastro mühendislerinin faaliyet, denetim ve sorumluluklarına ve kuracakları harita ve kadastro bürolarına dair esas ve usûlleri belirlemektir.

Kadastro teknik hizmetlerinden tescile tâbi olmayan işlemlerin yapım ve kontrolü, tescile tâbi olan işlemlerin yapım sorumluluğu lisanslı harita kadastro mühendislik bürolarınca yerine getirilir. Ancak, kamu kurum ve kuruluşları ile lisans sahibi harita ve kadastro mühendislerinin diğer kanunlar ve ilgili mevzuata göre hak, görev ve yetkileri devam eder.” 

Kadastro Genel Müdürlüğünün uygulaması ile vatandaşların ceplerine yansımakta. Tek bir elden yapılan uygulamalar hem vatandaşa zaman kaybettirmekte hem de cebinden çok daha fazla parası çıkmakta. Bununla ilgili gelen şikâyetler üzerine Harita Mühendisi Hakan Aytüner’in çarpıcı açıklamaları;

Ben Bafra’da serbest harita mühendisi olarak görev yapmaktayım. Kadastro işlemleri 5368 nolu kanun ile lisanslı harita kadastro bürolarına verildi.

Verildi verilmesine ama bu iş görünürde kadastronun üzerindeki tespit işlemlerini almak gibi gözükse de kadastronun yapmış olduğu işlemleri piyasada bu bürolara verilerek tekelleşmenin önünü açmış olup diğer harita mühendislik bürolarının işlerine taş koymakta. Vatandaşın işlerini çaresiz tek bir yere yöneltmektedir. Örneğin; Bu iş yokken vatandaş bir parsel tespitini ortalama 150-200 TL. gibi bir rakama yaptırabiliyordu. Şimdi ise 400-500 arası bir rakama yaptırıyor.

Bu büyük bir külfet getiriyor. Vatandaşın hemen yaptırma şansı yok, beklemek zorunda. O da ne kadar? İş durumuna göre. Samsun için konuşursak, tüm Samsun’a tek bir büro bakıyor. Samsun ilçeleriyle beraber tek büroya mahkûm edilmiş. Böyle bir adaletsizlik olabilir mi? Devlet madem serbest piyasaya bu hakkı verecek, piyasadaki bütün bürolara verilse herkes işini yapar ve piyasada sıkışma olmaz.

Sınavsız bu hakkın verilmesi gerekir. Kadastronun sayısal olmayan bir tarafı kalmadı. Herkesin gps-  cors cihazı var. Bu işleri yapmak artık kolay. Bir harita mühendisi imar uygulaması yapıyor, imar uygulaması yaptığı parsellerin tespitini yapamıyor. İnşaat yapılacak yerin sorumluluğunu alıyor ama tespit imar durumu için tesbit yapamıyor. Yani bu yasa kuruluşu uygulanışı baştan sona yanlış ve özellikle araştırılsın bu büro sahiplerin %80 TKGM teşkilatından ayrılan vatandaşlar.

Selamlar, Hakan Aytünür harita mühendisi