Hedef 5555 Kan Bağışı!...
Türk Milletinin kamu yararına çalışan ve 153 yıllık birikim ve faaliyetleri ile en köklü sivil toplum kuruluşlarından bir tanesi olan Türk Kızılay'ının ülkemizde yürüttüğü önemli görevlerinden biri de kan hizmetleri faaliyetidir.
Sağlık Bakanlığı ülkemizin kan temin sorununu çözmek üzere Türk Kızılay’ını görevlendirmiş ve yetkilendirmiştir. Türk Kızılay bu yetki ile “Ulusal Güvenli Kan Temini Programı”nı uygulamaya koymuştur. “Ulusal Güvenli Kan Temini Programı” temelde kan bankacılığı konusunda Türk Kızılay’ının ulusal organizasyon haline gelmesini, güvenli kan ürünlerinin ülkenin her yerinde ve zamanında hizmete sunmasını amaçlamaktadır. Programın gerekçesi; gönüllü kan bağışçılarından kan bağışçısı kazanım programları çerçevesinde toplanacak kanın laboratuvarlarda çağın gerektirdiği testlerden geçirilerek, standardizasyonunun sağlanarak, ülke genelinde istenilen her türlü kan ürününün temin edilmesinin, kullanıcı durumundaki sağlık kuruluşlarına ulaştırılmasının, tüm bu aşamaların tam otomasyon altında izlenmesi ve kayıt altına alınmasının, ulusal ve uluslararası denetime tabi tutulmasının sağlanmasıdır.
Türk Kızılay Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi (Samsun) “Ulusal Güvenli Kan Temini Programı” çerçevesinde sorumluluk sahasındaki Amasya, Ordu, Samsun, Sinop, Tokat İllerinde kan bağışı kabul faaliyetleri yürütmekte ve sorumlu olduğu bölgedeki sağlık kuruluşları bünyesinde tedavi gören hastaların kan ürünü ihtiyaçlarını Türk Kızılay’ına ait araçlar ile bu sağlık kuruluşlarına uygun ısı koşullarında ulaştırmaktadır. Orta Karadeniz Bölgesindeki sağlık kuruluşlarında tedavi gören hastaların kan ürünü ihtiyaçlarının sorun yaşanmadan karşılanması için bölgede yıllık 130.000 ünite kan bağışı yapılması gerekmektedir. Ancak bölgede Türk Kızılay’ına yıllık 117.000 ünite kan bağışı yapılmaktadır. Türk Kızılay’ının bölgede karşılayamadığı kan ürünleri için hastaneler hasta yakınlarından kan bağışı yapacak kişi bulmalarını talep etmekteler ve bu durum çoğu zaman hasta yakınlarının mağduriyet yaşamasına sebep olmaktadır. Ancak bölgede Türk Kızılay’ına yıllık 130.000 ünite kan bağışı yapılması durumunda hasta yakınlarının yaşadıkları mağduriyet tamamen sona erecektir.
Ülkemizde insanımızın kan ürünleri temini noktasında yaşadığı sıkıntılara son vermek amacı ile başlatılan “Ulusal Güvenli Kan Temini Programı” kapsamında Türk Kızılay toplumda gönüllü, düzenli ve bilinçli kan bağışçısı kazanımını sağlamak amacıyla birçok kurum ve kuruluş ile işbirliği protokolleri imzalayarak çalışmalar yürütmektedir.
Samsun Valiliği himayesinde İlçe Kaymakamlıkları ve Türk Kızılay işbirliği ile Samsun İl ve İlçelerinde yaşayan kişilerde kan bağışı gibi toplumsal bir meselede sorumluluk bilinci içerisinde çözüme yönelik hareket edebilme kabiliyeti kazandırmak amacı ile “Samsun Kan Bağışlıyor Hedef 5555 Kan Bağışı” isimli kampanya hazırlamıştır. Bu kampanyada Samsun İlinde her ilçe için belirlenmiş tarih aralığındaki kan bağışı kampanyalarında o ilçede yaşayan kişiler kan bağışında bulunmaya davet edileceklerdir. Bu çalışmada asgari 5555 ünite kan bağışı toplanması hedeflenmiştir. Kampanyada Samsun İl ve İlçelerinde ikamet eden kişilerde gönüllü ve düzenli kan bağışı bilinci oluşturulacak ve yapılacak kan bağışı organizasyonunda alınacak kan bağışları ile de sağlık kuruluşlarında tedavi gören hastaların kan ürünü ihtiyaçları sorunsuz bir şekilde karşılanacaktır.
Kampanya kapsamında Samsun İlinde ikamet eden 18-65 yaş aralığındaki her vatandaşımızı kan bağışında bulunarak hayat kurtarmaya davet ediyoruz.