HOBİSİNİ TİCARETE DÖNÜŞTÜRDÜ

Samsun`da inşaat mühendisliği yapan Bekir Tüysüz, hobi olarak başladığı meyve yetiştiriciliğini, Büyükşehir Belediyesi'nden aldığı desteklerle ticarete dönüştürdü

Samsun`da inşaat mühendisliği yapan Bekir Tüysüz, hobi olarak başladığı meyve yetiştiriciliğini, Büyükşehir Belediyesi’nden aldığı desteklerle ticarete dönüştürdü. Kurduğu serada topraksız tarım yöntemiyle çilek yetiştiren Tüysüz, faaliyete geçireceği iki serada da sebze üretecek.
Bafra ilçesinde yaşayan 33 yaşındaki mühendis Bekir Tüysüz, çocukluk döneminden itibaren süregelen ürün yetiştirme sevgisini, üniversite yıllarında yaptığı seracılık araştırmalarıyla bir ileri noktaya taşıdı. İlçede müteahhitlik yapan Tüysüz, babadan kalma arazide sera kurup topraksız tarımla 12 ay ürün yetiştirmek istedi. İhtiyaç duyduğu cihaz ve alt yapı sistemlerindeki yüksek maliyeti karşılayamadığı için hayali olan sera üretimini geciktiren Bekir Tüysüz, Samsun Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı’na müracaat etti.
Serasını kurduktan sonra Büyükşehir Belediyesinden sulama, otomasyon ve dozasyon cihazı ile oluk sistemleri desteği alan Bekir Tüysüz, alt yapısını hazırlayıp deneme olarak topraksız çilek yetiştiriciliğine başladı. Topraksız tarımın kendisine mühendislikten daha cazip hale gelmesi sebebiyle hobi olarak birkaç kök ile başladığını çilek üretiminde 24 bin kök ekili çilek kapasitesine ulaştı. Serasından 10 tona yakın çilek hasat edecek olan Tüysüz, iki sera kurma kararı verdi.
Yeni serada sonbahar domatesi, yaban mersini ve kesme çiçek gibi türler yetiştirmeyi deneyeceğini ifade eden Bekir Tüysüz, “Daha önce de zaten topraksız tarımda domates, salatalık, patlıcan denemiştim. İlçe tarım müdürümüzün de tavsiyeleri ile topraksız tarıma giriş yaptık. İlçe tarımımıza katkımız olması ve örnek olmamız açısından çileği seçtik. Böylelikle yatırım yapmak isteyenlere örnek olurum diye düşünüyorum. Şuan 1 dönümden 10 tona yakın ürün elde ediyoruz. Diğer seralarım da hazır olduğunda 12 ay boyunca hasat hedefliyorum. Bir hobi olarak başladığım iş şuan için ticarete dönüştü. Daha fazlasını yapmak istiyorum” dedi.
Topraksız tarımda ilk çilek denemesinin başarıyla sonuçlandığını ifade eden inşaat mühendisi Bekir Tüysüz, “İnşaatlar yapıyorum ama toprakla uğraşmayı seviyorum. Burada olmaktan ve tarımsal ürün üretmekten dolayı çok mutluyum. Buraya gelip 10 dakika zaman geçirmek tüm stresimi ve yorgunluğumu alıyor. Üretimde başarabildiğinizi görmek de ayrı bir mutluluktur. Bu sene topraksız tarım uygulaması açısından ilk senemiz. Buna rağmen aldığımız verim, beklentimizin çok üzerinde oldu. Gelecek yıl daha da iyisini yapacağız. Totalde 10 tonu yakalayacağız. Ürün yetiştirirken de hiçbir hormon veya kimyasal gübre kullanmadık. Niyetimiz Bafra’nın da çileği olduğunu anlatmaktır. İnşallah da zaman içinde markalaşacak, ülke genelinde tüm tüketicilerle buluşacaktır” bilgisini verdi.
Yatırım miktarının serayı alt yapı masraflarıyla birlikte yaklaşık 200 bin TL’ye kurduğunu ifade eden Bekir Tüysüz, “Yatırım maliyetini düşürebilmek adına iki dönümlük seramızı da hayata geçireceğiz. Orası da tamamlandığında 400 bin TL’ye yatırım yapılmış olunacak. Ancak Büyükşehir Belediyemizin destekleri ve katkıları olmasaydı bu üretimi ve yatırımı yapamazdık. Mesela ilk etapta yatırım maliyetim çok yüksekti. Bunun altından kalkamayacağımı, yatırımı seneye bırakmayı düşünürken Büyükşehir belediyemizden de dozasyon cihazı ve oluk sistemlerini desteği aldık. Bu çok ciddi bir destekti. Böyle bir destek belde ve bölgemiz açısından çok yararlı oluyor. Bu destekler olmasıydı yapamayabilirdim. Bu beni teşvik etti. Destek görmeseydik, yatırım yapamayacak, üretemeyecektim. Teşekkür ediyorum“ ifadelerini kullandı.
şokhaber.net