Hükümete Teşekkür

Tuhafiyeciler Odası Başkanı Ahmet Akbaş 1 ay önceki konuşmasın da, AVM'lerle ilgili yapılacak olan kanun teklifinde esnafa verilecek yerlerin kira bedellerinde düzenleme yapılmasını istemişti

Tuhafiyeciler Odası Başkanı Ahmet Akbaş 1 ay önceki konuşmasın da, AVM’lerle ilgili yapılacak olan kanun teklifinde esnafa verilecek yerlerin kira bedellerinde düzenleme yapılmasını istemişti. Başbakan Davutoğlu ise bugünkü TESKOMB 'Yeni Türkiye' buluşmasında AVM’lerdeki kira bedellerinin düşük olacağını söyledi.

Başkan Akbaş, 2014 yılında çok konuşulan ve hükümet tarafından görüşmeleri yapılan Perakende yasasının içerisinde bulunan AVM’lere düzenleme getirilmesi ile ilgili hükümeti uyararak esnafın bu yasanın altında ezilmemesi gerektiğini belirtmişti.  Akbaş, AVM’lerle ilgili maddenin kapsamının biraz daha genişletilmesi gerektiğini ve esnafın AVM karşısında ezilmemesi için önlem alınması gerektiğini ifade etmişti.

Bugün yapılan TESKOMB 'yeni Türkiye' buluşmasında konuşan Başbakan Davutoğlu ise Akbaş’ın ve çoğu esnafın sesine kulak vererek AVM’lerle ilgili düzenleme yapıldığını ifade etti. Davutoğlu, “AVM’ler açılması kriterlerini değiştirdik. Her AVM’de esnaf ve sanatkârlara en az yüzde 5 yer ayrılması zorunluluğu getirdik. Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklere de binde 3 oranında yer ayırdık her AVM içinde. Bu yerlerde kira rayiç bedelin dörtte biri alınacak, daha fazla değil. Çalışma saatlerinin tanziminde esnaf ev sanatkârlarımızın günlük hayat ritimleri göz önüne alınacak. Sürekli indirimler konusunda esnafı koruyacak yeni düzenlemeler yapacağız. Esnaf ve Sanatkâr Odalarına kayıtta ustalık belgesi ile ilgili çıkan bütün sıkıntılar giderilecek” dedi.

Davutoğlu’nun bu konuşmasında verdiği mesajların ve yasa ile ilgili verdiği bilgilerin esnaf açısından olumlu bir işaret olduğunu dile getiren Akbaş, “Başbakan Davutoğlu dahi esnafın ne demek olduğunu konuşmasında dile getirmiş. Kendisi de bir esnaf çocuğu olduğundan esnafın ne zorluklarla ayakta kalmak için mücadele verdiğini iyi bilen birisi. Esnaf bir mahallenin sokağın veya caddenin abisidir, babasıdır. İyi ya da kötü bir şey olduğunda herkes ona gider, derdini anlatır veya cevap aradığı soruyu ona sorar. Mahallenin işsizine iş verir. Onda kredi kartı geçmez, onun için söz senettir ve bir söz ile veresiye alış veriş yapabilirsiniz” diye konuştu.

Esnafın bitmesi insanlığın bitmesidir diyen Başkan Akbaş, “Başbakan Davutoğlu’nun Halk Bankası Genel Müdürü’ne kredilerin açılması talimatını vermesi de bizleri bir nebze olsun mutlu etmiştir. Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerde faizsiz kredi verilmesi, 3 yıl ustalık belgesi olup yeni işyeri açmış esnafımıza faizsiz kredi verilmesi, esnafımızı bir nebze olsun rahatlatacağını umut ediyoruz. Hükümetin küçük esnafın ayakta durması için bundan sonrada güzel adımlar atmasını ve yeni yasalarla birlikte esnafı desteklemesini bekliyoruz” şeklinde konuştu