İL KOORDİNASYON KURULU TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Samsun İl Koordinasyon Kurulu toplantısı Büyükşehir Belediyesi toplantı salonunda gerçekleştirildi
Samsun İl Koordinasyon Kurulu toplantısı Büyükşehir Belediyesi toplantı salonunda gerçekleştirildi.
Toplantıya Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanı Vali Yardımcısı Haluk Şimşek, İlçe Kaymakamları, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt, ilçe belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının bölge ve il müdürleri ile İl Koordinasyon Kurulu Üyeleri katıldı.
DİĞER KAMU HİZMETLERİ SEKTÖRÜNE AİTTİR
İl Koordinasyon Kurulu Mart ayı 2016 toplantısının açılışını yapan Vali Yardımcısı Recep Yüksel, yaptığı konuşmasında, ’’Bu toplantıda Mart 2016 itibariyle, Yatırımcı Bölge ve İl Müdürlükleri ile Belediyelerden alınan raporlara göre ilimizdeki yatırımların gerçekleşme durumları görüşülecektir. Bu kapsamda kurumlarımız, sunumlarında 2016 yılı programında yer alan projeler hakkında bilgi vereceklerdir. İl Koordinasyon Kurulu toplantısı için Yatırımcı Bölge ve İl Müdürlükleri ile Belediyelerden alınan raporlara göre; Mart 2016 itibariyle; Genel ve Özel Bütçeli Kuruluşlara ait 451 proje, belediyelere ait 257 proje olmak üzere toplam 708 proje bulunmaktadır. Bu projelerin değerlendirilmesinde; Proje bedelleri toplamı 4 milyar 534 milyon liradır. Önceki yıllar harcaması 1 milyar 682 milyon lira, 2016 yılı yatırım ödeneği 1 milyar 17 milyon lira, dönem sonuna kadar yapılan harcama 203 milyon liradır. Genel nakdi gerçekleşme oranı % 20, genel fiziki gerçekleşme oranı % 47’ dir. Proje bazında; Diğer kamu hizmetleri sektörü 288 proje ile en fazla projeye sahip olup, bunu 160 proje ile enerji sektörü izlemektedir. Toplam proje bedelleri bazında; 1 milyar 190 milyon lira ile ulaştırma sektörü ilk sıradadır. Ulaştırma sektörünü 1 milyar 21 milyon lira ile diğer kamu hizmetleri sektörü takip etmektedir. Önceki yıllar toplam harcamasında; En fazla harcama 854 milyon lira ile ulaştırma sektöründedir. 388 milyon lira ile eğitim sektörü ikinci sıradadır.2016 yılı ödeneklerinde; En fazla ödenek 558 milyon lira ile diğer kamu hizmetleri sektörüne aittir. Diğer kamu hizmetleri sektörünü 173 milyon lira ile eğitim sektörü izlemektedir.2016 yılı harcamalarında; En fazla harcama 125 milyon lira ile diğer kamu hizmetleri sektöründe olup, ardından 47 milyon lira ile eğitim sektörü gelmektedir" dedi.
ÇEŞİTLİ NEDENLERLE HENÜZ BAŞLANAMAMIŞTIR
Gerçekleşmeler açısından ise; 2016 yılında en fazla nakdi gerçekleşme % 27 ile eğitim sektöründe olduğunu belirten Vali Yardımcısı Yüksel Bunu % 23 ile diğer kamu hizmetleri sektörü takip etmiştir. En fazla fiziki gerçekleşme ise % 78 ile ulaştırma sektöründe olup, bunu % 54 ile sağlık sektörü izlemektedir. Sonuç olarak, Mart 2016 itibari ile il genelinde genel ve özel bütçeli kuruluşlar ile belediyelerin yürüttüğü 708 projeden 20’si dönem sonu itibari ile (Mart) tamamlanmış, 513 proje yıllara sari olarak devam etmekte, 50 proje ihale aşamasında olup, 125 projeye ise çeşitli nedenlerle henüz başlanamamıştır. Zamanı iyi değerlendirmek bakımından; Kurumların sunumlarında yatırımlarına ilişkin varsa sorun-darboğazlar ile koordinasyonu gerektiren hususlara yer vermeleri, geçmiş yıllarda biten yatırımlar ve ayrıntılardan kaçınmaları toplantının amacına uygun olacaktır. Ayrıca, yapılacak olan yatırımların zamanında tamamlanması konusunda yatırımcı kuruluşların iş birliği ve koordinasyon içerisinde çalışmaları ve herhangi bir sorunla karşılaşıldığında Valilik Makamını bilgilendirmeleri önem arz etmektedir” diye konuştu. İl Koordinasyon Kurulu Mart 2016 toplantısında Vali Yardımcısı Recep Yüksel’in konuşmasından sonra, kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri tarafından kurumlarında planlanan projeler ve yapılan çalışmalarla ilgili sunumlar gerçekleştirildi.
TURİZMİ CANLANDIRMAK İÇİN DAHA NELER YAPMALIYIZ
Sunumların ardından Vali İbrahim Şahin yaptığı konuşmasında, “Önümüzdeki iki ay olabildiğince projeler ağırlıklı ve alan ağırlıklı olarak arazilere yönelik çalışmalara önem vereceğiz. Özellikle turizmi canlandırmak için daha neler yapmalıyız. Buna bakmamız lazım. Bu konuda ilçelerin diğer ilçelerle, illerin diğer çevre illerle işbirliği içinde iç dinamizmimizi harekete geçirerek turizmi canlandırmamız gerekiyor. Olabildiğince enerjimizi tanıtıma yönlendirmeliyiz. Benim Kuş Cenneti ile ilgili en büyük hayalim, yüz binlerce yerli ve yabancı turistin bizim misafirimiz olarak gelip, o güzellikleri görüp, oralarda konaklamasıdır. Biz o bölgenin turistlerin gelip konaklamasını, oradaki yöresel ürünleri alıp yaşadıkları yerlere dönmesini ve kendi memleketlerinde buranın tanıtımını yapmalarını istiyoruz. Bu vesile ile Kuş Cenneti sayesinde Samsun ilimizin ülkemizde ve dünyada anılan bir şehir olmasını istiyoruz” dedi.
Köksal ÖNER
şokhaber.net