İL KOORDİNASYON KURULU TOPLANTISI YAPILDI

Samsun İl Koordinasyon Kurulu toplantısı Vali İbrahim Şahin'in başkanlığında, Büyükşehir Belediyesi toplantı salonunda gerçekleştirildi

Samsun İl Koordinasyon Kurulu toplantısı Vali İbrahim Şahin’in başkanlığında, Büyükşehir Belediyesi toplantı salonunda gerçekleştirildi.
Vali İbrahim Şahin İl Koordinasyon Kurulu toplantısının açılışında yaptığı konuşmasında, “Bu toplantıda öncelik itibari ile il müdürleri ve belediyelerden alınan raporlara göre ilimizdeki yatırımların gerçekleşme durumları görüşülecektir. Bu kapsamda kurumlarımız 2015 yılı içerisinde yapılan yatırımlarla ilgili sunumlarını gerçekleştirecekler.
Yatırımcı bölge ve il müdürlükleri ile belediyelerden alınan raporlara göre Eylül 2015 tarihi itibariyle; Genel ve Özel Bütçeli Kuruluşlara ait 483 proje, belediyelere ait 266 proje olmak üzere toplam 749 proje bulunmaktadır. Bu projelerin değerlendirilmesinde proje bedelleri toplamı 3 milyar 888 milyon liradır. Önceki yıllar harcaması 1 milyar 584 milyon lira, 2015 yılı yatırım ödeneği 985 milyon lira, dönem sonuna kadar yapılan harcama 486 milyon liradır. Nakdi gerçekleşme oranı  % 50 dir.  Fiziki gerçekleşme oranı  % 56 dır.
Proje bazında diğer kamu hizmetleri 306 proje ile en fazla projeye sahip olup, bunu 173 proje ile tarım sektörü izlemektedir. Toplam proje bedelleri bazında; 1 milyar 36 milyon lira ile ulaştırma sektörü ilk sıradadır. Ulaştırma sektörünü 869 milyon lira ile tarım sektörü takip etmektedir. Önceki yıllar toplam harcamasında;  En fazla harcama 791 milyon lira ile ulaştırma sektöründedir. 340 milyon lira ile eğitim sektörü ikinci sıradadır.
2015 yılı ödeneklerinde en fazla ödenek 360 milyon lira ile diğer kamu hizmetleri sektörüne aittir.  Diğer kamu hizmetleri sektörünü 317 milyon lira ile eğitim sektörü izlemektedir. 2015 yılı harcamalarında en fazla harcama 275 milyon lira ile diğer kamu hizmetleri sektöründe olup, ardından 53 milyon lira ile eğitim  sektörü gelmektedir.
Gerçekleşmeler açısından ise; 2015 yılında en fazla nakdi gerçekleşme % 77 diğer kamu hizmetleri sektöründedir. Bunu %67 ile ulaştırma sektörü takip etmektedir. En fazla fiziki gerçekleşme ise % 62 enerji sektöründe olup,  bunu % 61 ile tarım sektörü izlemektedir.
Sonuç olarak Eylül 2015 tarihi itibari ile il genelinde genel ve özel bütçeli kuruluşlar ile belediyelerin yürüttüğü 749 projeden 136’ü dönem sonu itibari ile tamamlanmış, 462 proje devam etmekte, 52 proje ihale aşamasında, 72 projeye ise çeşitli nedenlerle henüz başlamamıştır. Yapılacak olan yatırımların zamanında tamamlanması konusunda yatırımcı kuruluşların iş birliği ve koordinasyon içerisinde çalışmaları ve herhangi bir sorunla karşılaşıldığında Valilik Makamını bilgilendirmeleri önem arz etmektedir.
Bu günkü toplantımızda bir farklılık yaparak bir ilki gerçekleştireceğiz. İlimiz için çok önem arz eden Medikal Cerrahi Aletler sektörü ve Kuş Cenneti konusunda ilgili arkadaşlarım bizlere birer sunum gerçekleştirecekler. Ayrıca atıklardan yakıt üretimi konusunda Amerika’daki bir üniversite de öğretim görevlisi olan Prof. Dr. Serhan DAĞTAŞ hocamız bir sunum gerçekleştirecek. Bu sunumlardaki amacımız ilimizle ilgili önem arz eden sektörlerde bir farkındalık oluşturmaktır. Sizler de bu konularda çalışma yapan arkadaşlara yeni fikirler oluşturup destek olun.
Ben medikal cerrahi aletler konusunu her fırsatta dile getiriyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızla ve Sayın Başbakanımızla görüşme imkânı bulduğum her ortamda Medikal Cerrahi Aletler konusunu mutlaka kendilerine arz ediyorum. Bizlerin Samsun olarak bu sektörün tanıtımını çok iyi yapmamız gerekiyor.
Ayrıca değer önemli bir konu da ilimizin önemli bir değeri olan Kuş Cenneti konusudur. Maalesef Kuş Cenneti’nin bulunduğu alanda yıllar içerisinde insanlarımız kamu arazisi olan yerlere bina yapmışlar. Oraları kendi yerleri gibi görüyorlar. Zaman içinde yeni yerler üretip bu yerleri başkalarına da para ile satıyorlar. Biz bunlara engel olmaya çalışıyoruz. Benim Kuş Cenneti ile ilgili en büyük hayalim yüz binlerce yerli ve yabancı turistin oraya bizim misafirimiz olarak gelip, o güzellikleri görüp, oralarda konaklamasıdır. Biz o bölgenin turistlerin gelip konaklayıp, oradaki yöresel ürünleri alıp yaşadıkları yerlere dönmesini ve kendi memleketlerinde buranın tanıtımını yapmalarını istiyoruz. Bu vesile ile Kuş Cenneti sayesinde Samsun ilimizin ülkemizde ve dünyada anılan bir şehir olmasını istiyoruz.
Diğer önemli bir konu da eğitim konusu. Eğitim-öğretim konusuna mutlaka çok önem vermeliyiz. Öğretmenlerimizi ve öğrencilerimizi bu konuda devamlı motive edelim. Bu anlamda hepimize büyük görevler düşüyor. Samsun’da çok güzel ve kaliteli eğitim veren okullarımız var. Ben bu vesile ile 2015 yılının yatırımlar acısından başarılı bir yıl olmasını temenni ediyorum
” dedi.
Vali Şahin’in konuşmasının ardından İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal tarafından Medikal Cerrahi Aletler konusunda yapılan çalışmalar ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak tarafından da Kuş Cenneti ile ilgili yapılan çalışmalarla ilgili birer sunum gerçekleştirildi.
Toplantıda ayrıca Prof. Dr. Serhan Dağtaş atıklardan yakıt üretimi konusunda sunum gerçekleştirdi.
Toplantının sonunda ilgili kurum yetkilileri kurumlarıyla ilgili yapılan çalışmalar hakkında birer sunum gerçekleştirdi.
İl Koordinasyon Kurulu toplantısına ayrıca  Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Kurulu Başkanı Vali Yardımcısı Haluk Şimşek,  İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz,  Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları ile yatırımcı kurumların bölge ve il müdürleri katıldı.