İletişimciler Ulusal Medyaya Çıkarma Yaptı
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğrencileri üniversite-sektör iş birliği kapsamında İstanbul'da faaliyet gösteren büyük medya kuruluşlarını ziyaret etti
Öğr. Gör. Mürsel Kan tarafından yürütülen “Basının Güncel Sorunları” dersi kapsamında gerçekleştirilen ziyarette İstanbul’da bulunan medya kuruluşlarından Doğuş Yayın Grubu, Gazeteciler Cemiyeti, Doğan Medya Grubu gezildi. Öğrenciler medya sektöründe çalışan birçok tecrübeli isimle tanışma ve sohbet etme imkânı buldu.
Türkiye’nin ilklerini bünyesinde barındıran Doğuş Yayın Grubu’ndan başlayan ziyaretlerine başlayan öğrenciler ilk özel televizyon kanalı Star TV, ilk haber kanalı NTV, ilk video müzik kanalı Kral TV ve Kral FM stüdyoları ile haber merkezlerini gezdi.
Hayran olduğunuz kişilerle aynı yerde çalışabilirsiniz
Doğuş Medya Konferans Salonu’nda OMÜ İletişim Fakültesi öğrencileriyle bir araya gelen NTV Haber Sunucusu Burcu Kaya “Şu an daha önce televizyondan izlediğim ve hayran olduğum habercilerle aynı yerde çalışıyorum. Hiçbir şekilde hayal değil bu söylediklerim. Sadece istemek ve hakikaten çalışmak çok önemli. Bir gün umarım yollarımız kesişir. Ben de Samsunluyum ve sizleri görmek beni çok mutlu etti.” şeklinde konuştu.
Burcu Kaya, öğrencilerle çektirdiği fotoğrafları Instagram’dan 43 bin takipçisiyle de paylaştı.
Bir televizyon fenomeni olan ve unutulmaz spor insanları arasında sayılan Ercan Taner de Samsun’dan gelen genç konuklarına sürpriz yaparak toplantıya katıldı. Spor yayıncılığı konusunda bilgi ve tecrübelerini öğrencilerle paylaşan Taner “Spor yayıncılığı Türkiye’de tekel oluşturdu. Tekelciliğin beraberinde spor gazeteciliğini benimseyen arkadaşlarımız için iş bulmak zorlaşacaktır. Maalesef yaşanan mali sorunlar spor gazetecilerini olumsuz etkiledi. Bu bir geçiş dönemi. Mutlaka geçecek; fakat ne kadar süreceği bilinmiyor” diye konuştu.
Nazlı Çelik’ten Samsun müjdesi
Star TV Haber Genel Yayın Yönetmeni Nazlı Çelik ise Ercan Taner ile birlikte genç iletişimcilere “hoş geldiniz” diyerek onlarla fotoğraf çektirdi. Nazlı Çelik, Nisan ayında OMÜ’yü ziyaret edeceği müjdesini de ilk kez İletişim Fakültesi öğrencileriyle paylaştı. Ziyarette tanışılan bir başka isim de NTV Hava Durumu’nun sunucusu Gökhan Abur oldu.
Star’da canlı yayına katıldılar, seslendirme yaptılar
Star TV stüdyosunu gezen öğrenciler Hürriyet gazetesi köşe yazarı Cengiz Semercioğlu ve Seren Serengil’in sunuculuğunu yaptığı “Duymayan Kalmasın” adlı programı canlı yayında ziyaret etti. Programın canlı yayınına konuk olan öğrenciler daha sonra NTV haber stüdyoları ve seslendirme stüdyolarını gezdi. Seslendirme sanatçısı ve yönetmeni Aziz Acar, gençlere bir sürpriz yaparak yakında DMAX kanalında yayınlanacak “Fear The Walking Dead” dizisinin küçük bir sahnesi için seslendirme yaptırdı.
Gönül Dostu Şener ve Kezban ile aynı stüdyoda
Daha sonra Kral FM stüdyosunda Gönül Dostu Şener ve Kezban Yaşamul’dan radyo yayıncılığı hakkında bilgiler alan OMÜ İletişim öğrencileri merak ettikleri soruların cevaplarını bizzat radyo programcılarından yerinde öğrenme fırsatı da buldu.
Kral Grubu Genel Koordinatörü ve aynı zamanda “Mehmet’in Gezegeni” adlı radyo programının sunucusu Mehmet Akbay, medya sektöründe içinde birçok ilkleri barındıran Kral TV, Kral FM ve Kral Mobil uygulamasının işleyişi hakkında görseller ve videolar eşliğinde öğrencilere bilgiler verdi. Akbay, ayrıca kendi yazdığı “Gemileri Yaktım” adlı kitabını hediye etme nezaketinde de bulundu. Kral’da kurulduğu günden bu tarafa çalışan Gezegen Mehmet’in paylaştığı tecrübeleri gençler ilgiyle dinledi.
İkinci durak Türkiye Gazeteciler Cemiyeti oldu
Doğuş Yayın Grubu’nun ardından ziyaret edilen Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi’nde gezi ekibini Başkan Turgay Olcayto ve Genel Sekreter Sibel Güneş karşıladı. Basının güncel sorunları ve Cemiyet hakkında bilgiler alınırken Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinden günümüze kadar basılan gazetelerin arşivleri, eski baskı makineleri ve aynı zamanda mesleğe iz bırakmış gazetecilerin portreleri ve özel eşyaları bulunan Basın Müzesi gezildi.
Cemiyetin tarihçesi ve kuruluş amacını anlatan Sibel Güneş ise “1946 yılında kurulan Cemiyetin kurucuları Sedat Simavi, Sadun Galip Savcı, Cihat Baban, Hayri Alpar ve Sait Kesler gibi değerli isimlerdir. Sedat Simavi, Cemiyetin ilk genel kurulunda başkan olarak seçilmiştir. Cemiyet yola çıkarken tüm siyasi görüşlerle mesafeli olmayı hedeflemiştir. Türkiye’de TGC’nin özelliği hiçbir görüş farklılığına ayrım yapmaması ve bütün renkleri içinde barındırmasıdır. Buradaki anahtar nokta size kim hangi bilgiyi verirse versin gazetecilik tüm çıkar örgütleri içerisinde siyasal ve ekonomik iktidarların yaptıkları işi halkın çıkarına yapıp yapmadıklarını şeffaf biçimde halkın adına denetlememizdir. Bundan vazgeçmezseniz gazetecilik mesleğini dürüstçe yapabileceksiniz. TGC bu idealleri gerçekleştirmiş bir basın meslek örgütüdür.” şeklinde konuştu.
İletişimcilerin Gezisi Beyaz Show’da son buldu
Gezinin son durağı olan Doğan Medya Center’da Beyaz Show’a katılan öğrenciler eğlenceli anlar yaşadı. Canlı yayın ortamını tecrübe eden İletişim Fakültesi öğrencileri gün boyunca gezdikleri kurumlara üniversite adına fidan sertifikası takdim etti ve hatıra fotoğrafı çekimiyle gezi programı sona erdi.
Türk medyasının ilklerini ziyaret ettik
Öğrenciler için oldukça faydalı geçen gezinin mimarı olan Öğr. Gör. Mürsel Kan, “Basının Güncel Sorunları’ dersi kapsamında gerçekleştirdiğimiz ulusal medya turu, Gazetecilik 4. sınıf öğrencileri için bir bakıma zamanda yolculuk oldu. Günübirlik seyahatte Türkiye’nin ilk özel televizyonu Star TV, ilk haber kanalı NTV ve ilk video müzik kanalı Kral TV’yi ziyaret edip yöneticileri ve ekran yüzleri ile tanışma şansı bulduk. Türk basın tarihinin sergilendiği Basın Müzesi’ni gezerek derslerde öğrenilen konuları pekiştirdik, basın şehitlerini andık. Öğrencilerimizin ziyaretinden mutluluk duyan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, başkan ve genel sekreteri ile çalışanlar Basın Müzesinde bizleri karşıladı, Cemiyetin tarihçesi, basınımızın geçmişten bugüne karşılaştığı sorunları anlattı, güncel konularla ilgili öğrencilerin sorularını içtenlikle ve açık yüreklilikle yanıtladı. Başta Başkan Turgay Olcayto ve Genel Sekreter Sibel Güneş’e ve müzeyi bizler için öğle tatilinde açık tutan Nedim Kavuk’a bir kez daha çok teşekkür ediyorum. Bu geziyi bizlere anlamlı kılan tüm medya çalışanlarına, misafirperverlikleriyle bizleri onurlandıran Doğuş Yayın Grubu’na ve Kurumsal İletişim Müdürü Goncadehen Tokay, Demet Özbay ve Meryem Aygün’e teşekkürlerimizi yolluyorum. Ondokuz Mayıs Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin adını Türkiye’ye duyurmamıza aracılık eden “Duymayan Kalmasın” programında tüm öğrencilerimizi canlı yayına davet eden Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Cengiz Semercioğlu ve Seren Serengil ile “Beyaz Show”da bizleri ağırlayan Beyazıt Öztürk’e de ayrıca teşekkür ediyorum. Bizlere bu şansı tanıyan başta OMÜ Rektörlüğü, Dekanlığımız ve Gazetecilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Onur Bekiroğlu’na gönülden teşekkür ediyorum. Son teşekkürüm ise seyahat boyunca her gidilen noktada övgüler alan ve bizleri gururlandıran öğrencilerimize olacak” dedi.
Basının güncel sorunlarını yerinde konuştuk
Gezinin organizasyonunu üstlenen İletişim Fakültesi Öğrenci Temsilcisi 4. sınıf Gazetecilik Bölümü öğrencisi Onur Şen, gezinin amacının basının güncel sorunlarını yerinde görmek ve medya çalışanlarıyla yüz yüze konuşmak olduğunu belirterek bu amacın beklentilerinin üzerinde karşılandığını dile getirdi. Dersin yürütücüsü Öğr. Gör. Mürsel Kan’ın daha önce birçok ulusal kanalda yöneticilik yapmış olması sayesinde kapıların kendilerine sonuna kadar açıldığını ifade eden Şen “Her ne kadar öğrenci temsilciliğimiz gezimizin resmi boyutuyla ilgilenmiş olsa da tüm bağlantıları gerçekleştiren ve özverisiyle yoğun çaba harcayan Mürsel Kan hocamıza kendi adıma ve öğrenci arkadaşlarım adına teşekkürlerimi iletiyorum” diye konuştu.
Haber: Açelya Kaynar/OMÜ İletişim Fakültesi
Fotoğraf: Açelya Kaynar, Hüseyin Temiz