İlkadım Belediyesi Başarısını "Sıfır Atık Belgesi" İle Taçlandırdı
İlkadım Belediyesi, gelecek nesillere temiz bir ülke, sağlıklı bir çevre ile güzel bir doğa bırakmak amacıyla başlatılan 'Sıfır Atık Projesi' kapsamında, yönetmelikte bulunan kriterleri yerine getirerek, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nden 'Sıfır Atık Belgesi' almaya hak kazandı. Başkan Demirtaş, 'Her alanda örnek belediyecilik hizmeti vermeye çalışıyoruz' dedi.
Cumhurbaşkanlığı tarafından başlatılan “Sıfır Atık Projesi” kapsamında, 2021 yılında İlkadım Belediyesi’nde ilgili kriterler, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü teknik personeli tarafından yerine getirilerek ‘’Sıfır Atık Yönetim‘’ sistemi kuruldu. Sıfır Atık Yönetim Sistemi'nin kurulumunu tamamlayan İlkadım Belediyesi, aynı yıl ‘Sıfır Atık Belgesi’ almaya hak kazandı. Bu sürecin ardından diğer birimlerde de çalışmalarını hızlandıran teknik ekibin yaptığı çalışmalar neticesinde Çevre Koruma Müdürlüğü Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından ‘’Sıfır Atık Belgesi‘’ ile ödüllendirildi. Çevre Koruma Müdürlüğünce yapılan çalışmalar ile birimdeki tüm geri dönüştürülebilen atıklar birimler içinde kurulan alanlarda geri dönüşüme girebilecek bütün materyaller tek tek toplanıyor. Hizmet binası içinde uygun bulunan alanlara ‘Sıfır Atık Projesi’nin afişleri ve kutuları yerleştiren ekipler bu sayede hem Sıfır Atık Projesi’ne katılım arttı hem de hizmet alan vatandaşların da dikkati çekilerek projeye destek toplanıyor.
Geri dönüşüme katkı veren projelerin destekçisiyiz
Belediyesi tarafından yürütülen sıfır atık yönetim sistemi faaliyetleri kapsamında 14 farklı grupta 42 farklı atığın toplandığı Karadeniz de tek olan 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi’ni hizmete açtıklarını ifade eden İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, “Yerel yönetimler olarak tüm ilçelerle sıfır atık için mücadele verdiğini belirtmek istiyorum. En kıymetli varlığımız ve geleceğimiz olan çocuklarımıza bırakabileceğimiz en anlamlı ve değerli miras, temiz bir dünya, sağlıklı bir çevre ve doğadır. Bu nedenle geri dönüşüme büyük katkı sunan sıfır atık projesini çok önemsiyoruz. Atıklar, henüz kaynağında iken ayrıştırılıyor, bu sayede kent ve ülkemiz ekonomisi de kazanıyor. Temiz, sağlıklı ve huzurlu bir Mersin ve Akdeniz için elimizden gelen her türlü hizmet ve projeyi hayata geçirmeye, doğa ve çevre için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Karadeniz’de ilk ve tek Atık Toplama Merkezi’ni ilçemize kazandırdık
İlçemizde toprağımızı, suyumuzu, havamızı her türlü kirlilikten korumak için mücadele verdiklerinin dikkat çeken Başkan Demirtaş, ”Belediyemiz 1. Sınıf Atık Getirme Merkezine bağlı olarak oluşturmuş olduğu atık noktaları ve “444 55 06” Alo Attık Hattı’na gelen atık notları ekiplerimiz anında değerlendirerek evlerden çıkan atık ilaçları, atık bitkisel yağları, atık pilleri, atık elektrikli ve elektronik eşyaları toplamaktadır” dedi.
500 Kg atık ilacı bertaraf ettik
Yine yerel yönetimler tarafından örnek alınan “Atık İlaç Toplama Kutusu’nda” bahseden Başkan Demirtaş,”9 ayının tamamlayacak olan bu projemizle Sıfır Atık çerçevesinde çevre ve insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen atık ilaç kutularını yeni yönetmelik çerçevesinde ilçemizde konumlandırdığımız 20 ilaç toplama kutusunu aile sağlığı merkezlerinin yakınlarına yerleştirdik. Bu sayede vatandaşlarımız eczanelere ve aile sağlık merkezlerine geldiklerinde bu atık kutularına miadı dolmuş ilaçları çevreye değil bu kutulara atıyor. Ekiplerimiz 2021 yılı içerisinde 500 kg atık ilaç toplanarak bertaraf için lisanslı firmaya gönderimini sağladık. Bu manada “Sıfır Atık Belgesi” almasını sağlayan Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri ile bu konuda duyarlılık gösteren tüm personele, emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.