İLKADIM'DA BALKAN KONGRESİ BAŞLADI

EVLAD-I FATN FOTOĞRAF SERGİSİNE İLGİ BÜYÜK OLDU

EVLAD-I FATİHAN FOTOĞRAF SERGİSİNE İLGİ BÜYÜK OLDU.

İlkadım Belediyesi,  Samsun Mübadele Derneği, TİKA, Kültür ve Turizm Bakanlığı ortaklığında Serra Otel'de gerçekleştirilen 9. Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Kongresi başladı.

Kongre öncesi İlkadım Belediyesi tarafından Sultan 2. Abdülhamit Han'ın kendi döneminde çektirdiği fotoğraf koleksiyonundan oluşan Balkan Fotoğraf Sergisinin açılışı yapıldı. Sergi'nin açılışına Samsun Vali Yardımcısı Recep Yüksel, OMÜ Rektörü Hüseyin Akan, OMÜ Rektör Yardımcısı Şenol Eren, İlkadım Belediyesi Başkan Yardımcısı Erdoğan Tok, Samsun Mübadele Derneği Başkanı Erdoğan Özoral, Mübadil Dernek Başkanları, Yeri ve Yabancı akademisyen, Yunanistan, Bulgaristan Kosova ülkeleri belediye başkanları, parti genel başkan yardımcısı, yazar, yönetmen, vakıf dernek başkan ve yöneticiler katıldı.

[gallery ids="39851,39852,39853,39854,39855"]

BALKANLAR FOTOĞRAF SERGİSİNE BÜYÜK İLGİ

İlkadım Belediyesi tarafından hazırlanan Sultan II. Abdülhamit'in kendi döneminde çektirdiği fotoğraf
koleksiyonundan oluşan Balkan Fotoğrafları Sergisi ziyaretçiler tarafından büyük ilgi gördü.  İstanbul Üniversitesi Yıldız Arşivinden faydalanılarak dönemin 19. asrın ikinci
yarısından sonra 20. asrın Balkan Harbi'ne kadar çekilmiş fotoğraflar
yer aldığı sergiyi gezen Vali Yardımcısı Recep Yüksel ve OMÜ Rektörü Hüseyin Akan sergiyi beğenerek görücüye çıkan serginin çok anlamlı olduğunu ifade etti.

178 FOTOĞRAF SERGİLENDİ.

178 fotoğraftan oluşan sergide, 100 yıl önceki köprüleri, çeşmeleri, devlet
binalarını, okulların, o dönemin sosyal yapısı ve yaşam biçimi yer aldı. NSergi'nin gezilmesinin ardından 9. Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Kongresi saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Kongre'nin açış konuşmasını yapan Samsun Mübadele Derneği Başkanı Erdoğan Özoral, Balkan Türk Araştırmaları Kongresi'ni her yıl yaptıklarını, her geçen yıl daha kapsamlı hale geldiğini ifade ederek, emek ve katkı veren herkese teşekkür etti.

ÖNEMLİ BİR ADIM

İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok ise, " İki gün boyunca akademik çalışmalar ışığında 9’uncusu düzenlenen Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Kongresi’nin Mübadele, Balkan Türk Kültürü’nün yaşatılması ve geleceğe aktarılması, Ülkeler arası kültürel ilişki ve paylaşımların sağlanması konusunda önemli bir adım teşkil edeceğine inanıyorum"  dedi.

TAKDİRE ŞAYAN BİR KONGRE

Mübadil kültürünün yaşatılması ve geleceğe taşınması adına yapılan çalışmaları takdirle karşıladığını ifade eden OMÜ Rektörü Hüseyin Akan, Bu tür bilimsel ve akademik çalışmalarının her zaman desteklediğini kaydetti. Samsun Vali Yardımcısı Recep Yüksel ise, Samsun'da çok sayıda mübadil yaşadığını, kendi kültürlerini bu tür çalışmalarla ayakta tutmalarının çok anlamlı olduğunu belirtti.