İmmü Plazma Bağışı Günümüzde Çok Önemli

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, "Türk Kızılay'ına verilecek olan her immün plazma bağısı Covid-19 adını verdiğimiz koronavirüslü hastalarımızı sağlığına kavuşturuyor" dedi.

Plazma tedavisi hakkında bilinmesi gerekenlere ilişkin bilgilendirme notu paylaşan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, plazma tedavisi nedir', 'kimler bağışta bulunabilir', 'risk var mıdır', 'ücretli midir', ve 'bağış ve transfer süreci nasıl işler?' sorularının yanıtlarını içeren bilgilendirme notu paylaşıldı. Sağlık Bakan Koca," immün Plazma tedavisi, "Covid-19 tanısı konulan, tedavi sürecinin ardından iyileşen hastalardan Türk Kızılay tarafından toplanan kan plazmasının kritik durumda olan hastalarda kullanılması yoluyla gerçekleştirilen tedavi yönetimidir" dedi.
45-60 Dakika Süren Bir İşlem
Koronavirüs hastaları için ise, 18-60 yaş arası bağışçılar, erkek ve gebe kalmamış kadınlar, hayatının hiçbir döneminde kendisine kan trans füzyonu yapılmamış kişiler, Covid-19 hastalığı tanısı aldığına dair laboratuvar test sonucu bulunan kişiler ve klinik olarak tam iyileşmesinden sonra iki kere negatif test sonucu almış kişilerin immün plazma bağışında bulunabileceği belirten Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, "Uygun bağışçı adayı tıpkı kan bağışında olduğu gibi form doldurur ve muayene edilir. Bağışçıdan kan alınarak laboratuvar testleri uygulanır. Test sonuçları uygun olan bağışçı adaylarından aferez edilen yöntemle kan bağışçısının kanında bulunan ve hastanın ihtiyacı olan kan bileşenleri alınır. 45-60 dakika süren bir işlemdir" diye konuştu.
Plazma Bağışı Riskli Değil
İmmün plazma bağışının, ilk bağışın yapıldığı tarih başlangıç tarihi kabul edilmek kaydıyla 7-10 günde bir olmak üzere, bir ay içerisinde en fazla 3 kez yapılabildiğini kaydeden Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca Sağlık, "Türk Kızılay Genel Merkezi ile birlikte hareket ediyoruz. İmmün plazma bağışının sağlık açısından riski yok Türk Kızılay’ı aracılığı ile yapılan Aferez işlemi sırasında kanın ayrıştırılması için kullanılan setler tek kullanımlık ve sterildir. Setler kapalı sistem olarak çalışır. İşlem sırasında kan cihazla dahi temas etmemektedir. Bu nedenle plazma tedavisinin tamamen ücretsizdir “ifadelerini kullandı.
Köksal ÖNER