İNME ARTIK KADER DEĞİL TEDAVİ EDİLEBİLİR HASTALIKTIR!!!

İnme damar tıkanması veya damar yırtılmasına bağlı olarak gelişen bir durumdur

İnme damar tıkanması veya damar yırtılmasına bağlı olarak gelişen bir durumdur. Bağımsız olarak işlerini gören birinin aniden konuşamaması, ağızda kayma olması, sağ veya sol tarafında uyuşma ve/veya güçsüzlük, ilk defa ve şiddetli baş dönmesi gibi bir durum varsa akla bu hastalık gelmelidir. Kalp krizinde olduğu gibi beyin krizinde (inme) de zaman çok önemlidir. Çünkü hızlı bir şekilde beyin hücrelerinde ölümler başlamaktadır.
İnme dünya da en sık sakatlık bırakan ve ikinci sıklıkta da ölüm riskine neden olan bir hastalıktır. İnme geçiren hastaların üçte biri sakat kalırken üçte biri ölmektedir. Bu nedenle önemli bir halk sağlığı sorunudur.
Türkiye de yaklaşık her yıl 200 bin kişi inme geçirmektedir. Yani 3 dakika da bir kişi inme geçirmektedir.
İnme artık kader değildir. Çünkü akut dönemde yapılacak tedaviyle, ilk 4.5 saatte toplardamar dan damar açıcı ilaç verilerek, ilk 8 saate kadar büyük damar tıkanması var ise atar damardan müdahale edilerek yapılmaktadır. İnme geçiren hasta özellikle de erken dönemde müdahale edilmişse tamamen düzelebilmektedir.
Atardamardan yapılan müdahale ile çoğu hastanın sakat kalmaması ve ölümden kurtulmasında mekanik trombektomi geçtiğimiz 10 yıldaki en önemli tedavi yeniliklerinden biri haline getirmiştir. İnme hastalarını bu tedaviden mahrum etmemek için ani olarak gelişen konuşma bozukluğu, ağızda kayma ve bir tarafında güçsüzlük durumunda bir an önce 112 aranarak hasta inme merkezi olan hastaneye getirmelidir.
Sağlık Bakanlığı, Sağlık Müdürümüzün ve Başhekimimizin desteğiyle faaliyete geçen Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnme Merkezi bölgemize dünya standartlarında hizmet vermeye devam etmektedir.
Hastanemiz bünyesinde kurulan inme merkezi ile geçtiğimiz 2 yılda 81 hastaya toplardamardan, 102 hastaya atar damardan müdahale edilerek bu merkezimizde izlenmiştir. Tanı ve tedavi sürecinde çok sayıda 112 ekibi, inme merkezi hemşireleri-personeli, anjiografi ve tomografi personeli, acil doktorları, nöroloji hekimi görev almaktadır.
29 Ekim inme günü dolayısıyla ekim ayında inme polikliniği açılarak hem Samsun ili ve ilçelerinden hem de Samsuna yakın illerden, inme geçiren hastalar gelmeye başlamıştır. Bu poliklinik kapsamında;
İnmenin primer profilaksisi, yani inmenin önlenmesi için risk faktörlerinin tedavisi ve uygun bölümlere yönlendirme,
1.Akut ismemik inme tanısıyla basvurup intravenoz trombolitik tedavi veya mekanik trombektomi uygulanan hastaların takibi,
2.Intrakraniyal/Ekstrakraniyal damarlara stent uyguladığımız hastaların takibi,
3.Minor inme ve geçici iskemik atak tanılı hastaların takibi,
4.Genç yasta inme geçirenlerin ayrıntılı bir şekilde değerlendirilip ikinci bir inmeden korunma için uygun tedavinin başlanması,
5.İleri yaşta inme geçirenlerin araştırılıp, ikinci bir inmeden korunma için uygun tedavinin başlanabileceği nitelikli bir poliklinik olarak hizmet vermeyi hedefliyoruz.
Girişimsel Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Çetin Kürşad AKPINAR
SBÜ Samsun EAH Nöroloji Kliniği, İnme Merkezi Sorumlusu