İnsanlığımızın en büyük...

MODEL SORUNU! İnsanlığımızın en büyük sorunlarından birisi

MODEL SORUNU!

İnsanlığımızın en büyük sorunlarından birisi.
Model seçimi kendimize uygun bir model oluşturamama sorunu.
Bunun sebebi bize en yakın modeller Anne baba bile başka modeller tarafından uzaklaşmakta! Kendimize yeni kahramanlar seçip geçmişimiz en güzel modelimiz ecdadımız unutturulmakta…
Yeni bir Yavuz Selim, yeni bir Fatih Sultan Mehmet han modelinin oluşturulma korkusu! Bir Eyüp Sultan modelinin oluşturulma korkusu!
Televizyonlardan internetlerden magazin dünyasından kendimize seçtiğimiz bir modeli hemen kendimizde oluşturmak için elimizden gelen mücadeleyi verirken; Bu gün Ömer Bin Hattab (r.a) ,Hz. Ebu Bekir Ea Siddik (r.a) Hz. Musab bin Umeyr (r.a.) Abdullah Bin Ömer (r.a) modelleri tamamen unutulmuş ve kendilerine cübbe ve şalvar örtüsüyle fitne ve haset kavramlarına yakınlaştırılmış, ahlaktan uzak bir model oluşturulmuş…
Oysa Kur'an bize birçok Ayet-i kerimesinde kendimize model oluşturmamız için bazı benzetmeler bazı örnek ve kıssalar sunmakta. Hangi modelin bizlere daha uygun hangi modellerin ise bize daha düşmanca.  Hangi modellerden uzaklaşılması gerektiğini bize bildiriyor. Bu modeller olumlu olumsuz olarak Bakara suresinde sıralanmış.
4- Ve onlar ki hem sana indirilene iman ederler, hem senden önce indirilene. Ahirete de bunlar kesinlikle iman ederler.
5 - Bunlar, işte Rablerinden bir hidayet üzerindedirler ve bunlar işte felaha erenlerdir. 6 - Şu muhakkak ki inkâr edenleri uyarsan da, uyarmasan da onlar için birdir. Onlar inanmazlar.
7 - Allah onların kalplerini ve kulaklarını mühürlemiştir. Gözlerinin üzerinde bir de perde vardır. Ve büyük azab onlaradır.
8 - İnsanlardan öyleleri de vardır ki, inanmadıkları halde, "Allah'a ve ahiret gününe inandık" derler.
9 - Allah'ı ve müminleri aldatmaya çalışırlar. Hâlbuki sırf kendilerini aldatırlar da farkına varmazlar.
10 - Kalplerinde hastalık vardır. Allah da onların hastalığını arttırmıştır. Yalan söylemelerine karşılık onlara elem verici bir azab vardır.
İşte burada Kur'an bize hangi modele uymamız gerektiğini, hangi modelden kaçınmamız gerektiğini, Hangi modellere dikkat etmemiz gerektiğini ve yanlış bir model seçtiğimizde nasıl bir karşılık alacağımızı. Doğru bir modeli seçtiğimizde nasıl bir mükâfata sahip olacağımızı açıkça beyan etmekte. Böylelikle model seçimimizin önemini vurgulamakta.
Günümüz birçok insan bulundukları ortama göre değişen kişilik yapılarına sahiptir. Bu kişiler eğlenceli bir ortamda neşeli, ciddi bir ortamda ağırbaşlı ve olgun, çıkar elde etmek istedikleri ortamda menfaatleri doğrultusunda tavır gösterirler. Evlerinde ise tüm bu çizdikleri karakterlerden uzak davranarak gerçek kişiliklerini sergilerler yani sürekli kendi içerilerinde model değişikliğine uğrarlar…
Aynı modelde kalabilme sorunu! Bu gün bir hanım kızımıza birçok dini toplandı ve çalışmalarda ön ayak olanlar peki bir Ayşe-i Siddiyka, Fatıma, Rukiye, Ümmü Gülsum. Zeynep gibi sahabe kadın mücahit modelini oluşturma mücadelesi veriliyor mu?
Oysa onların Cennetten günahsız olarak indirmediğini sadece olması gerektiği modele uyup bu modelin en güzel vasıflarını oluşturdukları için en güzel mükâfatlarla onurlandırılmıştır.
Bugün bize hadis konusunda nasıl Buhari, Müslim İmam Nevevi bu modelin öncüleridir ve bunların günümüze aktardığı hadislerle kendilerinde model oluşturmak için başarılı kaynaklar; İmam-ı Gazali başka bir başarılı modeldir.
Aslında biz görünüşteki modellere değil de olmamız gereken modellere bağlı kalmalıyız.
KENDİNİZE BİR MODEL SEÇİN. MESELA EBUBEBİK GİBİ SIDDIK, SADIK BİR DOST OLSUN… YAHUT ÖMER BİN HATTAP GİBİ AHLAKLI OLSUN… EN ÖNEMLİSİ KUR'AN IN ”ONLAR” DİYE ÖVGÜSÜNE LAYIK OLSUN Kİ MODEL SEÇİMİNİZ DOĞRU OLSUN…