İnsansız Hava Araçlarının uyacağı Usul Ve Esaslar!
Samsun İli Hava sahasında İnsansız Hava Araçlarının uçuşlarına yönelik 'uçuşa yasak ve izinle uçurulacak bölgelerin' belirlenmesi, kamu düzenini ve güvenliğini sağlamak amacıyla ''ların uçuşlarına yö
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından 22.02.2016 tarihinde yayımlanan İnsansız (Hava Aracı Sistemleri Talimatı (SHT-İHA) Madde 2'ye göre;
1) Devlet insansız hava araçları,
2) Yalnızca kapalı alanlarda kullanılan İHA ve sistemleri,
3) Yere veya herhangi bir platforma bağlı olan insansız balon ve benzeri sistemler,
4) Azami kalkış ağırlığı 500 gr'dan az olan İHA’lar, talimat kapsamı dışında tutulmuştur.
A- UÇUŞA YASAK BÖLGELER
22.02.2016 tarihli İnsansız Hava Aracı Sistemleri Talimatının 18, Maddesine göre; aşağıda yer alan bölgelerde risk analizi yapılmadan ve Sivil Havacılık Genel
Müdürlüğünden izin alınmadan herhangi bir sınıftaki İHA ile uçuş yapılması yasaktır:
-İrtifaya bağlı olmaksızın havalimanlarında, en yakında bulunan pistin
kenarından 5 NM (9 km) mesafeden daha yakın sahada,
-İrtifaya bağlı olmaksızın seyrüsefer yardımcı cihazları, heliport, heliped, hava
parkı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün resmi internet sitesinde yayınlanmış olan denize/iniş kalkış alanları, vb. merkez olmak üzere 5 NM (9 km) yarıçaplı sahada,
-İrtifaya bağlı olmaksızın çok kalabalık bölgeler ve kalabalık bölgeler üzerinde,
-Türkiye AIP'si ENR 5.1 bölümünde yer alan "Yasak, Tahdili ve Tehlikeli Sahalar" da,
-Askeri binalar ve tesisler, cezaevi, akaryakıt depolan ve istasyonları, silah/fişek fabrika ve depoları gibi kritik yapı, tesis ve varlıkların çevresinde,
-NOTAM ile ilan edilen sahalarda,
- Arama, kurtarma ve afet gibi öngörülmeyen acil durumlarda, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile gerekli koordinasyonun sağlanması kaydıyla istisnai olarak Uçuş İzni verilebilir.
-Askeri ve Stratejik Bölgeler: İl Valiliği, İl ve İlçe Emniyet Müdürlüğü hizmet binaları, İl Jandarma ve İlçe Jandarma ile Jandarma Karakol Komutanlığı hizmet binaları, Samsun Adliyesi hizmet binaları ve lojmanları, ceza ve tevkif evleri, baraj gölleri ve regülatörleri, şehirlerarası karayolları ve bağlantıları, Milli İstihbarat Teşkilatı hizmet binaları ve lojmanları, havalimanları ve çevresi, Organize Sanayi Bölgesi, enerji boru hatlarının bulunduğu bölgeler, tüm ilçelerdeki sanayi bölgeleri, HES’ler büyük trafolar çevresinde İHA uçurulması yasaktır
B- UÇUŞ İZİN ŞARTLARI
22.02.2016 tarihli İnsansız Hava Aracı Sistemleri Talimatının 17, Maddesine istinaden;
* Ticari faaliyetler dışında sportif ve amatör amaçla gerçekleştirilecek uçuşlarda, bu Talimatta belirtilen kurallara uyulmak kaydı ile, 18inci Maddede yer alan bölgeler hariç Genel Müdürlükten uçuş izni alınması gerekmez. Bu sınıflar için mahallin en büyük mülki idare amiri tarafından yasaklanan yer ve zamanlarda uçuş yapmak yasaktır.
* Meskûn mahal, kalabalık veya çok kalabalık bölgeler dışında kalan bölgelerde, 18inci ve 19uncu Maddelerde belirtilen gerekliliklere uyulması kaydıyla ticari amaçlı uçuş yapılması halinde uçuş izni alınmasına gerek yoktur.
* Meskûn mahal, kalabalık veya çok kalabalık bölgelerde, yapılacak her türlü uçuşlarda ise 5 iş günü öncesinden Genel Müdürlük resmi internet sayfasında yer alan Uçuş İzni Talep Formu ile başvuru yapılır.
* Başvurulara ilişkin ilgili sivil ve askeri kurumlardan olumlu görüş alınmasını müteakip söz konusu sahalarda uçuş izni verilir.
* Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün 22.02.2016 tarihli İHA talimatının 18’inci maddesinde yasaklanan yerlere ek olarak, mülki idare amirliğince de bu emir ile yasaklanan ve izne tabi tutulan bölgeler dışında kalan bölgelerde, kolluk birimlerine bilgi verilerek sınırlı yer ve zaman diliminde İHA kullanılabilir. Uçuşa izni verilmesi durumunda, İHA Sistemleri Talimatının 19’uncu maddesindeki uçuş şartları ve alan gerekliliklerine uyulacaktır.
C- CEZAİ MÜEYİDELER
Bu nedenle her türlü İHA.’nın, yasaklanan mahallerde veya Genel Müdürlükten gerekli izin alınmadan gerçekleştirilen uçuşların, kamu kurum ve kuruluşları ile özel şahıslar tarafından yapılacak ihbar, şikâyet üzerine veya kolluk kuvvetlerince tespit edilmesi halinde bu durum tutanağa bağlanacak ve ilgili kolluk kuvvetlerince mevzuat çerçevesinde işlem uygulanacaktır.
Uymayanlar hakkında;
* 01.09.2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 674 sayılı KHK'nın 33. Maddesinde belirtilen; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca belirlenen kurallara aykırı olarak veya mülki idare amirlerince belirlenen alanlar dışında insansız hava aracı uçuran kişilere bin Türk Lirasından on bin Türk Lirasına kadar idari para cezası uygulanır.
* 2920 sayılı TSK’nın 5. Kısmında yer alan 143, maddeye beş yüz Türk Lirasından on bin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir.
* 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 66. göre işlem yapılır.
* 5326 sayılı Kabahatler Kanunun 32. Maddesi uygulanır
* Ayrıca, kamu düzenini ve güvenliğini veya kişilerin can ve mal emniyetini tehlikeye düşürecek toplumsal olayların baş göstermesi halinde Vali tarafından kamu düzenini sağlamak amacıyla alınan ve usulüne göre ilan olunan karar ve tedbirlere aykırı davrananlar, üç aydan bir yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.” hükmü çerçevesinde yasal işlem yapılır.