İSTİHDAM FUARI AÇILDI

Samsun Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından Şehit Astsubay Ömer Halis Demir konferans salonunda gerçekleştirilen, 'SAMİF 2017 Samsun İnsan ları ve İstihdam Fuarı'nın açılışını gerçekleştirdi

Samsun Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından Şehit Astsubay Ömer Halis Demir konferans salonunda gerçekleştirilen, 'SAMİF 2017 Samsun İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı’nın açılışını gerçekleştirdi.
'SAMİF 2017 Samsun İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı’nın açılış öncesinde Büyük Şehir Belediyesi Halk dansları gösterisini düzenlendi. SAMİF 2017 Samsun İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı’nın açılış törenine ayrıca, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Haşim Meydan, SGK İl Müdürü Ünal Kaya, TSO Başkan Yardımcısı Mustafa Kemal Şahin, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, SESOB Başkanı Eyüp Güler, kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.
İŞVERENLERE YÖNELİK 11 TEŞVİK BULUNUYOR
Daha sonra saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşması yapan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Opr. Dr. Orhan Koç, “Biz ülke olarak genç nüfusa sahibiz. Bu açıdan çok avantajlı bir durumdayız. Ama genç nüfusumuzun istihdama yönelik eğitim yapma noktasında eksikliklerimizi çok net bir şekilde görüyoruz. İş arayanlar var, işverenlerin de İŞKUR üzerinden işçi talepleri var. Fakat vasıflı elemanları bulup oralara eşleştiremiyoruz. Bu açıdan çok büyük bir sorunumuz var. Üniversitelere açılacak olan okulların istihdamı önceleyen bir eğitim politikasıyla bu işi yarınlara taşımamız lazım. Üniversitedeki bölümlerin buna göre açılması çok önemlidir. İstihdamı artırmak için işverenlere yönelik 11 teşvik bulunuyor. Açıklanan teşviklerle birlikte bu yıl içinde 2 milyon kişiye iş arıyoruz. İŞKUR'un aslında başka bir fonksiyonu var. Adı üstünde İŞKUR. Biz gençlerimize sadece iş arayan ve aradığı işi bulmayla ilgili rehberlik yapan yönümüzün yanında, iş kurmayla ilgili de çok ciddi manada onlara yön ve ufuk açmamız gerekiyor” dedi.
BÜTÜN GAYRETİNİ ORTAYA KOYDUĞU BİR ORGANİZASYON OLDU
Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz yaptığı konuşmasında, “Bu fuar bir sosyal devlette olması gereken bir organizasyondur. Ama bu istihdam seferberliği hareketi kapsamında yapılan bu faaliyet, sosyal devlet kavramının da ötesine geçerek devletimizin bütün gayretini ortaya koyduğu bir organizasyon oldu. Dünyada bütün gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerinde kişi başına düşen geliri yükseltmek yetmiyor. İşsizlik oranını da aşağılara doğru çekmek gerekiyor” diye konuştu.
ALMANYA’DA ÜNİVERSİTEYİ OKUMAK 1'İNCİ ÖNCELİK DEĞİLDİR
Vali İbrahim Şahin yaptığı konuşmasında, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan işsizlik konusunda bir seferberlik başlattı. Bu seferberliğe Samsun olarak biz de taraf olduk. Samsun işsizlikle ilgili mücadelede ne kadar katkı sağlarızı özellikle işverenler ortaya koydular. Ciddi bir rakama da ulaştık. Temel sorun, işverenler nitelikli işçi arıyor, maalesef karşılığını bulamıyorlar. Yüzde 10’lara varan bir işsizlik var ama bir taraftan da iş arayanlar var. Bu biraz da meslek liselerinin köreltilmesi ve 28 Şubat’ın ardından meslek liselerine şaşı bakış Türkiye’de işverenlerin arzu ettiği insan tipini çok fazla yakalayamadı. Almanya’da üniversiteyi okumak 1'inci öncelik değildir. Almanya’da 1'inci Dünya Savaşı’ndan sonra taş üstünde taş kalmadı. Ama bugün dünyadaki en güçlü ekonomilerden bir tanesi konumunda. Bunun arkasında hep meslek sahibi olmak yatıyor" dedi.
YENİ BİR BAKIŞ TARZINI ORTAYA KOYMAMIZ GEREKİYOR
"Mesela çok zengin bir adam, serveti ortadan kalktığında kala kalıyor" diyen Vali Şahin, "Bir meslek sahibinin elinde mesleği varsa nereye götürürseniz götürün, dünyanın öbür ucuna da gitse o insan ayakta kalabiliyor. Bizde genel liselerdeki öğrenci sayısıyla meslek liselerini kıyasladığımızda nerdeyse % 70’e % 30’lardayken bu Almanya’da tam tersi yapıyla devam ediyor. Dolayısıyla üniversiteleşmede de buna paralel devam etmektedir. Tabi bu Almanya’da sağlıklı gidişi ni, güçlü ekonomiyi ortaya çıkartıyor. Onun için biz ciddi anlamda yeni bir bakış tarzını ortaya koymamız gerekiyor. Milli Eğitim’de radikal değişiklikler var. Umarım bunu da biz en kısa zamanda başarıya ulaştırır, sistemi oturtur ve geleceğimizi en azından 2023’lü yıllardan itibaren, Türkiye’nin ekonomide ilk onu yakalaması ve bir ekonomik düzen içerisinde, hem mazlum devletlerin yanında yer alırız, hem güçlü bir Türkiye olarak yolumuza devam ederiz. Ben emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum” şeklinde konuştu.
Samsun Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen 'SAMİF 2017 Samsun İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı’nın açılışı, protokol üyeleri tarafından gerçekleştirildi. Açılışın ardından protokol üyeleri  Şehit Astsubay Ömer Halis Demir konferans salonunda kurulu bulunan katılımcı firmaların tanıtım stantlarını gezerek, firmalar hakkında bilgi aldı.
Köksal ÖNER
şokhaber.net