İZMİR MİLLETVEKİLİ TACETTİN BAYIR SAMSUN'DA
Genel Merkezi tarafından, Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik ve siyasi sorunları anlatmak Samsun'da çalışma yapmak üzere görevlendirilen Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, S
Ziyaretlerinde, Genel Merkez tarafından hazırlanan ekonomi raporunu da, İl Başkanı Mehmet Kundak ve İl Yöneticileri ile birlikte görüşmelerde paylaşan Bayır, ‘‘Ekonomik krizin etkilerini, krizin Samsun’a yansımalarını yerinde tespit etmek ve çözüm önerileri oluşturmak üzere ziyaretler gerçekleştirdik. Bu toplantılar esnasında, bölgenin sorunlarını da dinleyerek, tarafımıza sunulan, bilgi ve önerileri Genel Merkeze ileteceğim’’ dedi.
CHP’nin ekonomi politikalarını anlatmak için Samsun’da sırasıyla Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Yol-İş Sendikası, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası ve Ziraat Mühendisleri Odası ve esnaf ziyaretleri gerçekleştiren İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, ‘’Dünya Bankası’nın raporunda en fazla kamu ihalesi alan ilk on şirket arasında AK Parti’ye yakın 5 şirket var. Adrese teslim bu ihaleler için, 180 defa kanun değiştirildi. Bu 5 şirketin altyapı yatırımlarında aldığı ihalelerin bedeli 143 milyar dolara yaklaştı. Ekonomik krizden dolayı vatandaşların, zamanında ödemediği için takibe alınan krediler ise, aynı dönemde 33 milyar TL(%52.4) aratarak 96.2 milyar TL’ye çıktı. Vatandaşın takibe alınan tüketici kredisi ve kredi kartı borcu ise 21 Aralık itibariyle 19.1 milyar TL oldu. Bir yanda, yandaşa ballı kaymaklı ihaleler, diğer tarafta, borçtan yakasını kurtaramamış halk. İşte gelinen noktanın özeti bu’’ dedi.
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) ziyaretine, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine (TMMOB) bağlı meslek odaları temsilcilerinin yanı sıra, diğer emek ve meslek odası temsilcileri de katıldı. Görüşmelerde ücretli çalışan TMMOB üyelerinin özlük haklarının korunması için SGK ile protokol yapılması, TMMOB’ye yönelik mesleki denetim hakkı kısıtlamalarının kaldırılması, TMMOB örgütlülüğüne yapılan baskılara son verilmesi talepleri dile getirildi. Toplantı sonunda EMO enerji komisyonu tarafından elektrik enerjisi fiyatları ve sektörel durum değerlendirmesi konulu bir sunum yapıldı. Bayır burada yaptığı konuşmada, ‘’Sanayi, ticarethane ve tarımsal sulama kullanıcıları için yılbaşından itibaren elektriğe yapılan zam %71’e ulaştı. Dağıtım bedellerine yapılan %15.7’lik zam, doğrudan elektrik dağıtım şirketlerinin kasasına gidecek. 2018 yılında kur artışı, piyasa dengesi gibi gerekçelerle elektrik fiyatlarına, enerjinin temel bir hak olduğu ve enerji fiyatlarının herkese ulaşabileceği düzeyde olması gerektiği ilkesini göz ardı edecek denli yüksek artışlar yapıldı’’ dedi.
Zirai Eğitimin 173. Yıl dönümü dolayısıyla Ziraat Mühendisleri Odasında yapılan plaket törenine katılımda sağlayan Bayır, ‘’Ücretlere düşük zam yapmak için resmi enflasyon rakamları, gerçek enflasyondan düşük açıklandı. TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarına bakıldığında saray vesayeti altındaki TÜİK kendisine verilen görevi yerine getirmiştir. Hükümet sopayla enflasyonu düşürme çabası içerisine girdi. TÜİK’in enflasyon rakamları ile pazar tezgâhları ve market raflarındaki enflasyon rakamları arasında büyük fark var. Resmi rakamlar ne söylerse söylesin, halk enflasyonun ne oranda yükseldiğini yaşayarak biliyor. Tek gerçek, vatandaş markete gittiğinde aynı alışverişe 4 ay öncesine göre 2-3 katı para ödediği Enflasyon rakamları oynamak, yalan söylemek dar gelirlinin cebinden çalmaktır. Kul hakkı yemektir’’ diyerek sözlerini bitirdi.