Jüri Önünde Ter Döktüler...
Canik Başarı Üniversitesinde mimar ve iç mimar adayları farklı konularda hazırladıkları projelerini jüri önünde sundu
Canik Başarı Üniversitesinde mimar ve iç mimar adayları farklı konularda hazırladıkları projelerini jüri önünde sundu.
[gallery ids="42739,42738,42737"]
Canik Başarı Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi öğretim üyelerinden oluşan iki ayrı jüri karşısına çıkan Mimarlık ve İç Mimarlık Öğrencileri hazırladıkları sunum ve projelerle neler öğrendiklerini sergileme fırsatı buldular.
[gallery ids="42740,42741"]
Mimarlık bölümü birinci sınıf öğrencileri dönem başından bu yana pek çok mimarlık kavramı ile tanıştı. Ünlü mimarlar, tasarım teorileri, ünlü mimarların konut projeleri gibi çalışmalar yapıldı. Tüm bu çalışmaların sonrasında hazırladıkları konut senaryoları eşliğinde, kendi tercih ettikleri alanlarda konut projesi hazırladılar. İkinci sınıf öğrencileri ise Samsun'un tarihi mekânlarıyla bilinen ilçesi Vezirköprü’nün tarihi yapısını korumaya ve mimarı açıdan daha estetik hale getirmeye yönelik yeni projeler ürettiler. Kent ve çevresi ile ilgili projeler yapmak öğrencilerin çevre ile güçlü bağlar kurmasına yardımcı olurken, kamuoyunda da Mimarlık bölümü ve öğrencileri ile ortak çalışma yapılmasının sağlanması hedeflendi. Mimari proje 3.sınıf öğrencileri Samsunun gelişmeye devam eden bölgesi Atakumda toplu konut/site projesi hazırladılar. Yine hedef öğrencilerin uygulamaya yönelik, yasa yönetmelik gibi kavramlarda farkındalık yaratarak, var olan gerçek bir alanda çalışma yapmasını sağlamaktı. Arazi kullanım kararları, araziye ait doğal koşullar öğrenciler tarafından sorgulanarak çeşitli temaları olan birbirinde farklı projeler ürettiler.
İç Mimarlık birinci sınıf öğrencileri projeye giriş dersi kapsamında ilk başta, seçtikleri mimar, iç mimar ve tasarımcılar ile eserleri hakkında bilgi sahibi oldular. Sonrasında bir küpün içerisinde kendilerine verilen temel tasarım prensiplerini ve belirli kavramları yansıttıkları üç boyutlu tasarımlar gerçekleştirdiler. Ara jüri için “duvar dekoru tasarımı” ve final jürisi için “öğrenciler için çok amaçlı salon tasarımı” yaparak iç mekân tasarımına giriş yaptılar. İkinci sınıf öğrencileri ise kendi seçtikleri konutun yine kendi oluşturdukları senaryolar çerçevesinde iç mekânını tasarladılar.
Mimarlık ve İç Mimarlık öğrencileri yaptıkları bu çalışmaları, kâğıt üzerinde canlandırmak ve proje ödevlerini yerine getirebilmek için sunumlarını gerçekleştirdiler. Mekân tasarımının ilk aşamalarından, etütlerden, uygulamaların bitimine kadarki olan tüm aşamaları anlatan bir sunum hazırlayan mimar ve iç mimar adayları üç gün boyunca jüri karşısında ter döktüler.
Başarı Üniversitesi İç Mimarlık Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fatih Us; ”İç Mimarlık birinci sınıf öğrencileri projeye giriş dersi ile iç mekan tasarımına giriş yaparken, ikinci sınıf öğrencileri ise, artık mevcut bir yapının (konutun) iç mekanını tasarlayabilmekte ve plan, kesit, perspektif ve maketlerle projelerini en üst düzeyde sunabilmektedirler.” dedi.
Başarı Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özgür Kişi: ”Mimarlık Bölümü’nde mutlak hedefin, öğrencilerde kent ve kentlilik bilinci ön planda olmak üzere, sürdürülebilirlik kavramını işleyen projeler üretmek olduğu bilgisini verdi. Projelerde, kentsel mekânlarda özellikle tarihi algının olduğu alanlarda boşluğun tanımı, mekânlar arası ilişki ve engelsiz yaşamın önemine dikkat çekildiğini ekledi. Öğrencilerimizin değerli emekleriyle ve öğretim elemanlarımızın katkılarıyla oluşan bu projeleri daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da, şehrin değişik mekânlarında sergileyerek, halkımızı da bilgilendirmeyi hedefliyoruz. Emeği geçen bütün öğrencilerimize ve öğretim elemanlarımıza teşekkür ederim” dedi.