Kadın varsa, yaşam ve demokrasi var.

Demokrasinin tam anlamıyla yerleşebilmesi kadın ve erkeklerin her alanda, karar alma mekanizmalarında eşit olarak temsil edilmesiyle mümkündür

Demokrasinin tam anlamıyla yerleşebilmesi kadın ve erkeklerin her alanda, karar alma mekanizmalarında eşit olarak temsil edilmesiyle mümkündür. Çoğu ülkede yasalar önünde eşitlik ilkesine önemli oranda uyulmuş olsa da hayatın içindeki eşitlik hep göz ardı edilmektedir. Siyasette ve karar alma mekanizmalarında kadın temsili, kadın sorunlarının çözümü için gereklidir. Kadınların siyasette eksik temsilinin giderilmesi için siyasal ve kamusal alanda kadınların sayısını artırmak ve kadınların içinde bulundukları koşulları değiştirmek gereklidir. Kota uygulaması kadın temsilinde önemli bir adımdır.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu,  İsveç Büyükelçiliği ve İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün işbirliği ile yürütülen Kadın Dostu Kentler Projesi kapsamında, TEPAV’ a yaptırılan 81 il için hazırlanan “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesinde” İlimiz karar alma mekanizmalarında yaşanan kısıtlar nedeniyle 52. sırada yer almıştır.

Bizler Samsun İl Kadın Hakları Koordinasyon Kurulu üyeleri olarak, bünyemizde yer alan 37 kurum ve kuruluşla birlikte 2011 yılından itibaren, Samsun’da kadınların ve kız çocukların yaşam kalitesini yükseltilmesini ve toplumsal cinsiyet eşitliğini hedefleyen çalışmalar yürütmekteyiz. Eğitim, sağlık, şiddet, kentsel hizmetler, istihdam ve karar alma mekanizmalarına katılım olmak üzere 6 ana başlıkta yaptığımız tüm bu çalışmaların, kadınların ve erkeklerin yaşamına dokunmasını hedefliyoruz.

Ülkemizde, kadınların seçimle ve atamayla gelinen siyasi, idari ve hukuki bütün karar organlarında gerçek temsilinden söz etmek zor gibi görünüyor. 2011 genel seçimleri sonrası TBMM ‘deki kadın milletvekili oranı –ki Cumhuriyet tarihinin en yüksek oranıdır- % 14,18. 2009 yerel seçimlerine baktığımızda ise – belediye meclis üyeleri, muhtarlar dâhil- 300 binden fazla seçilmişin içindeki kadın oranı % 1,23 düzeyindedir.

Dünyanın yarısı olan kadınların hayata dair sözü, dünyayı değiştirecek güçleri vardır. Yapılması gereken kadınlara fırsat eşitliğinin sağlanmasıdır. Özellikle kadınların politikaya aktif katılımının önündeki toplumsal engellerin kaldırılması için desteklenmesi gerekmektedir.

Siyasi partilerin, aday listelerinde kadın aday sayısının arttırılması ve seçilebilecek yerlere yerleştirilebilmesi için gerekli düzenlemelere ihtiyaç vardır. Bu kapsamda kadınların ulusal ve yerel meclislerde tüm karar alma konumlarında eşit katılımlarını sağlamak üzere politikalar ve stratejiler geliştirilmelidir.

Samsun’daki tüm siyasi partilerin 2015 yılında yapılacak genel seçimlerde,  kadın aday sayısını arttırması ve kadın adayların listelerde seçilebilecek sıralamada yer almasını beklemekteyiz. Karar alma süreçlerine kadının eşit katılımının sağlanması 21. Yüzyılda kalkınmanın ana ilkelerinden biridir. Bu nedenle “Kadın varsa, yaşam ve demokrasi var” diyor ve tüm adaylarımıza başarılar diliyoruz.