Karabağ'ın İşgali ve Hocalı Katliamı

Türk Dünyası Araştırma Topluluğu (TÜDAT) ve Uluslararası İlişkiler Topluluğu'nun ortaklaşa düzenlediği 'Karabağ'ın İşgali ve Hocalı Katliamı' konulu konferans düzenlendi

Türk Dünyası Araştırma Topluluğu (TÜDAT) ve Uluslararası İlişkiler Topluluğu’nun ortaklaşa düzenlediği “Karabağ'ın İşgali ve Hocalı Katliamı” konulu konferans düzenlendi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Sevilhan Mennan ve Prof. Dr. Şenol Eren, Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Dursun Hasanov, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını TÜDAT Topluluk Başkanı Mehmet Furkan Doğan, Uluslararası İlişkiler Topluluğu Başkanı Gasgay Abbaszade ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sözcüsü Erestun Mehtiyev yaptı.

Neden Hocalı’da Katliam?

Methiyev “Hocalı, Yukarı Karabağ’da, Azerbaycan’ın ikinci büyük şehri, önemli bir stratejik konumda, Karabağ’ın doğusundan batısına giden yolun üzerinde ve bu büyük Ermenistan Devleti için bu toprakların Azerbaycan’da olması engeldi. Geldiler ve burayı yerle yeksan ettiler.” diyerek neden Hocalı’da katliam yapıldığını anlattı.

1 Gecede 613 Şehit

Methiyev “1 gecede 613 şehidimiz oldu.” diyerek bu kanlı hadisenin, çağdaş dünyamızın karanlık gecesinin olduğunu söyledi.

Azerbaycan Boğazdır

Giresun Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yalçın Sarıkaya konuşmasında “Azerbaycan Türk dünyası haritasına baktığımızda, baş Türkiye, gövde Türkistan ise başla gövde arasındaki önemli yer boğaz Azerbaycan’dır.” diyerek Azerbaycan’ın coğrafi önemini belirti.

“Türkiye’de 70 Milyon Azerbaycan kökenli Türk vatandaşı var.”

Doç. Dr. Yalçın Sarıkaya konuşmasında, “Azerbaycan-İran bölgesinde devlet kurduk, yıkıldı, toprak kazandık, kaybettik. Türkiye Türkleri olarak Anadolu’ya biz bu coğrafyadan geldik. Azerbaycan’a gittiğimiz zaman bize Türkiye’de ne kadar Azerbaycan kökenli olduğunu soruyorlar. Diyorum ki Türkiye’de 70 milyon Azerbaycan kökenli Türk vatandaşı var.” dedi.

Güney Kafkasya’nın En Büyük Şehri

Azerbaycan stratejik öneminden bahseden Sarıkaya, “Azerbaycan petrol ülkesi; 10 milyona yakının nüfusu ile Güney Kafkasya’nın en büyük şehri ve diğer iki Güney Kafkasya devleti olan Gürcistan Ermenistan’la kıyas edilemez.” olduğunu “Azerbaycan Edebiyatı’nın Türk Edebiyatı’ndan çıkarılmayacağını, bir bütün olduğunu, Türk İslam dünyasında ilk demokratik Müslüman devlet Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti” olduğunu söyleyerek bu bölgede neden gerilim olduğunu anlattı.

Etnik Homojenizasyon Politikaları

Sarıkaya konuşmasında, “Ermenistan toprak ve nüfus bakımından küçük olmasına rağmen, Rusya’nın gücüyle saldırıyor ve Ermenistan, Azerbaycan topraklarının %20’si olan Karabağ’ı işgal ediyor. Dünya buna gözünü kapatabiliyor.” dedi. Ermenistan’da Türk vatandaşı yokken Türkiye’de Ermeni vatandaşlarımızın olduğunu ve söz sahibi olduğunu söyleyerek “Ermenistan’ın etnik homojenizasyon politikası” güttüğünü söyledi. Ayrıca “İki önemli hanlığımızın bir araya getirilmesi ile kurulmuş Ermenistan’da burada yaşayan Müslümanlar 1918-1920 arasında Ağrı’ya kadar olan Türkiye topraklarına ya da Azerbaycan’a sürüldüler. Göçleri, katliamları yaşayan biz ama suçlanan yine biz!” dedi.

Karabağ Şahidi

26 Şubat 1992 gecesini yaşamış ailelerden birinin kızı, Karabağ Şahidi Almaz Hasanova o zamanlar gördüğü facia manzaralarını anlattı. Ayrıca Karabağ şahidi olan Muhammed Nağıyev de karanlık geceyi anlattı.

Azerbaycan Yakın Tarihi Şube Müdürü Prof. Dr. Hacı Hasanov’un konuşmasının ardından plaket takdimi ile program tamamlandı.