KARADENİZ 4. KİTAP FUARI AÇILDI

Tüyap ve Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile Samsun Tekkeköy ilçesi Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'Karadeniz 4'üncü Kitap Fuarı'nın açılışı gerçekleştirildi

Tüyap ve Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile Samsun Tekkeköy ilçesi Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen ‘Karadeniz 4’üncü Kitap Fuarı’nın açılışı gerçekleştirildi.
20-25 Şubat 2018 tarihleri arasında açık kalacak olan 'Karadeniz 4’üncü Kitap Fuarı’nın açılış  törenine ayrıca, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Vali Yardımcısı Dr. Hakan Kubalı, Tekkeköy Kaymakamı Günay Öztürk, Atakum Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, 19 Mayıs Kaymakamı Yavuz Güner, Asarcık Kaymakamı Fatih İzmir, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler ve çok  sayıda vatandaş katıldı.
77 MİLYON ÂDETİ İNCELEME VE ARAŞTIRMA KİTABIDIR
 “Yayın ve kitap denilince bizim ülkemizde hep olumsuz şeyler söylenir” diyen Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, ”Türkiye’de 'kitap okunmuyor' diye haberler çıkıyor. Türkiye, 2017 yılında yeni kitap sayısı olarak 60 bin 335 çeşit yeni başlık yayınladı. Bu dünya yayıncılık sırasında bizi 11’inci sıraya yerleştiriyor. Bu rakamlar geçen seneki yeni kitap sayısını yüzde 11 artırdığımızı gösteriyor. Her türlü kitap okuyoruz. Kültür Bakanlığı çıkartılan yeni kitaplara bandrol veriyor. Bandrollerin sayısı açısından bakıldığında geçen yıl 626 milyon 869 bin kitap üretmişiz. Nüfusumuza böldüğümüzde ürettiğimiz kitap sayısı 7,76’ya denk geliyor. Bu kitaplardan 77 milyon âdeti inceleme ve araştırma kitabıdır. 25 milyona yakın edebiyat kitabı üretmişiz. Çocuk yayıncılığın da ise yüzde 30’a yakın bir artışla 42 milyon çocuk kitabı üretildi” dedi.
4’ER BİN METREKAREDEN 8 BİN METREKARE YAPIYOR
Bir gün gelsin bu fuarda yabancı fuarcılar da olsun istiyorum vurgusu yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Gürcistan, Rusya, Ukrayna ve birçok yerden yabancı yayıncılar gelsin istiyorum. Yabancı yayıncılar da burada stantlarını açsınlar istiyoruz. Şu anda da çok önemli yerli yayıncılar ve bilim insanları aramızda bulunuyor. Samsun çok önemli bir bölgedir. Etrafındaki kültürleri de birleştirebilecek bir konuma sahip şehiriz. Bunun önündeki engelleri kaldırmak için inanılmaz mücadele veriyoruz. TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, şu anki fuar alanını büyütmeyi önerdi. Şu andaki alanımızda 2 tane holümüz var. Bunlar 4’er bin metrekareden 8 bin metrekare yapıyor. Bunlara ek olarak hemen 8 bin metrekare daha ekleme yapabiliriz. Bu da bizi Türkiye’nin en büyük fuar merkezlerinden birisi yapar” diye konuştu.
SAMSUN HALKIMIZIN DESTEK VERMELERİ ÇOK ÖNEMLİDİR
Kongre merkezinin Samsun’a çok şeyleri kazandırdığının altını çizen  Vali Osman Kaymak, ”Bu Fuar ve Kongre Merkezi'ni kazandıran herkese çok teşekkür ediyoruz.  Malumunuz bir önceki fuarımızı yaklaşık 15 gün önce açmıştık. 15 günde bir fuar açılması Samsun için çok önemlidir. Biz Samsun'u her alanda geliştirmeye çalışırken Samsun'un tanıtılması, Samsun'un turizmi, sanayisi, ekonomisi ve kültürü bütün bunların fuarlar yönüyle tanıtılması ve dış dünyaya açılması çok önemlidir. Bu açıdan fuarlara Samsun halkımızın destek vermeleri çok önemlidir. İlimizde 60 bini üniversite öğrencisi olmak üzere toplam 3 yüz bin öğrenci mevcut. Samsun genç bir nesil ve Samsun gerçekten okuyor. Biraz önce Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanımızın verdiği örnekte de bahsedildiği gibi, kitap okuyan çocukların bir cümleyi 13 saniyede çözmesi, kitap okumayan öğrencinin ise 45 saniyede çözmesi kitap okumaya ne kadar önem vermemiz ve başlamamız için çok güzel bir örnekti. Bu konuda ailelere de çok büyük iş düşmektedir”.
BU ETKİNLİĞİ DUYMAYANLARA İSE BURADAN DUYURUYORUZ
Kitap okumanın sadece çocuklar için değil, aileleri de bu işe katma anlamında bizler 8 Şubat'ta ‘Samsun İçin Okuma Vakti’ etkinliğini başlattıklarını işaret eden Vali Kaymak,” Her gün saat 20.00'de televizyonları ve bilgisayarları kapatıp Samsun okuyor, ben de okuyorum etkinliği yapıyoruz. Bu etkinliğimiz her kesimden ve herkesçe çok sevildi. Ben buradan bu kampanyaya katılan herkese tekrar çok teşekkür ediyorum.  Bu etkinliği duymayanlara ise buradan duyuruyoruz. Kitap okumak hayatın bir parçası, insanlara çok şey katıyor. Ailelerin çocuklarına kitap okuma alışkanlıklarını teşvik etmek için kendilerinin de kitap okumaları gerekir. Çünkü çocuklar anne ve babalarını örnek alarak bu alışkanlıklarını daha rahat kazana biliyorlar. Arkadaşlar önümüzdeki sene 1919'un yüzüncü yılında kültür ve sanatın başkenti olarak Samsun'u yapalım şeklinde bir proje önerisi var. Bence  çok doğru bir proje. Bu proje için çalışıyoruz. Bu anlamda bütün kurum ve kuruluşların hazırlık yapması gerekiyor. İnşallah bu yönde çalışmalarımız olacak. Karadeniz 5’inci Kitap Fuarı’nın okuyuculara, yayıncılara, kültür insanına, Samsunumuza, bölgemize ve ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum. Hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum” şeklinde konuştu.
VALİ KAYMAK 55 KİŞİYE 55 TL'LİK KİTAP HEDİYE KUPONU DAĞITTI
Karadeniz 4’üncü Kitap Fuarı’nın açılışını protokol üyeleri tarafından gerçekleştirildi. Açılış töreni sonrasında protokol üyeleri ile birlikte fuara katılan yayınevlerinin kitaplarının sergilendiği stantları gezdi. Daha sonra Vali Osman Kaymak, Karadeniz 4’üncü Kitap Fuarı'nda 'Samsun İçin Okuma Vakti' etkinliğine katılarak, kura ile belirlenen 55 kişiye 55 TL'lik kitap hediye kuponu dağıttı.  Bölgemizin kültürel yaşamına önemli katkıları olacağı Karadeniz Kitap Fuarı’na 220 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katılırken, fuar süresince panel, söyleşi, atölye çalışması ve çocuk etkinliklerinden oluşan 60 kültür etkinliği düzenlenecek. Üstün Dökmen, Ataol Behramoğlu, Defne Suman, Deniz Kavukçuoğlu, Canan Tan, Yılmaz Özdil, Ercan Kesal, Hikmet Anıl Öztekin, İsmail Saymaz, İbrahim Kaboğlu, Pelin Çift, Mete Yarar, Asuman Portakal, Murat Tavlı, Kahraman Tazeoğlu, Bahadır Yenişehirlioğlu, Behiç Ak, Kemal Hamamcıoğlu, İhsan Eliaçık, Koray Avcı Çakman, Yavuz Bahadıroğlu, Murat Karayalçın, Metin Uca, Özlem Dilber, Cemre Birand, Kerem Fırtına, Hicabi Demirci, Güldal Mumcu, Koray Yersüren, Ahmet Şimşirgil ve Levent Gültekin’in de bulunduğu pek çok değerli yazar, şair ve  bilim insanı okurlarıyla buluşacak.
Köksal ÖNER
şokhaber.net