KENDİ İŞİNİ KURAN EMEKLİLERDEN ARTIK KESİNTİ YAPILMAYACAKMIŞ...

İktidar seçime giderken yeni bir karar almış

İktidar seçime giderken yeni bir karar almış...
Emekli maaşı ile ilgili 1999 yılında onaylanan kanuna göre, herhangi bir işverene bağlı olmadan kendi adına çalışan emeklilerden yüzde 10 oranında sosyal güvenlik destek primi kesintisi yapılıyordu.
Bu kesinti 2008 yılında yüzde 12’ye, ardından da yüzde 15’e çıkarılmıştı...
Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz, yaptığı yazılı açıklamada, “Yeni yapılan kanuni düzenlemeye göre gerçek ya da basit usülde gelir vergisi mükellefiyeti kaydı devam ettiği halde gayri faal olduğunu belgeleyenlerden sosyal güvenlik destek primi alınmayacağını” söyledi.
İsterseniz önce o açıklamaya bakalım :
“-Ticari kazanç veya serbest meslek kazancı sebebiyle gerçek ya da basit usülde gelir vergisi mükellefi olanların, bağlı oldukları vergi dairesinden alacakları gayri faal olunduğuna dair belgeyi sigorta primleri genel müdürlüğüne ibraz etmeleri halinde, belgede belirtilen tarihten itibaren sosyal güvenlik destek primi tescili sonlandırılacak. Şirket ortaklarının ise, ticaret sicil memurluğundan şirketin faaliyetine dair belgeyi aldıktan sonra bağlı oldukları vergi dairesine müracaat ederek şirketin gayri faal olduğunu belgelemeleri gerekiyor.
Bu kişilerin, ticaret sicil memurluğundan alınan belgeye istinaden bağlı oldukları vergi dairesinden alacakları gayri faal olduğuna yönelik belge ile Sigorta Primleri Genel Müdürlüğüne başvurmaları gerekiyor.
Bu arada Sigorta tescil primini sonlandıranlardan yersiz yere tahsil edilen primler de iade edilecek.”

PEKİ, BUGÜNE KADAR ÖDEYENLERİN HALİ NE OLACAK?

Asıl sorun şurada bence...
Bu güne kadar destek primi yüzünden işyerlerini kapatanlar ve çıkarılan borçlarını yapılandırarak ödeyenlerin hali ne olacak peki?
Gerçekten adaletli bir iş yapılacaksa, emekli olup ta daha önce bir işyeri açan ve kendisinden kesilen destek primleri yüzünden işini sürdüremeyenlerin hali nice olacak?...
Asıl cevaplanması gereken soruların başında bu geliyor.
Madem desdek primi kesilmemesi yolunda bir karar alındı. O zaman bugüne kadar bu primleri ödeyenlerin suçu neydi ki, yani enayi miydi onlar?
O nedenle ben diyorum ki; bu haksız ödenenler geri verilmelidir...
Bakınız bu konuda mağdur olmuş bir vatandaşımız ne diyor :
“-İki çocuğum üniversite kazandı. Bir maaş yetmedi, emekli oldum acele dükkân açtım. Beyan vermem gerekiyormuş Emekli Sandığına. Veremedim çünkü eve ancak iki ekmek götürebiliyordum. Devlet yakama yapıştı, yüzde 12 kesintiyi yapılandırmaya gerek görmeden faiziyle aldı, toptan keserek tahsil etti. 2000 TL kadarını yapılandırarak emekli maaşımla ödedim. Toplam 9 bin TL ödedim. Lütfen şu yaşlı halimde beni mutlu etsinler. Geri ödesinler. Lütfen sesimi duyurun devlet babaya. İki çocuk üniversiteyi bitirene kadar ben çok sıkıntı çektim. Mecburdum çalışıp kazanmaya. Devlet bana haksızlık etti. Yaşlı halimde rızkımı kesti. Şimdi Lütfen geri ödesinler...”

Evet, alınan bu karar böyle binlerce mağdur olan vatandaşların sıkıntılarına bir çözüm getirecek midir?
Getirmelidir.
Yoksa bugüne kadar “ödeyenler, ödedikleri ve çektikleri sıkıntılarıyla baş başa kalsınlar” derseniz ben buna adalet demem...