KERMESLER KAYITDIŞILIĞI ARTIRIYOR
-'DÜKKÂN KİRALAYIP AÇILIŞI VE KAPANIŞI SÜRESİZ İŞ YAPIYORLAR' -'VERGİ, KİRA, BAĞKUR VERMEDEN KAZANÇ ELDE EDİLİYOR' -'HİJYEN YÖNÜNDEN İZİN ALMALARI MÜMKÜN DEĞİL' -'PİYASADAN GİY
-“DÜKKÂN KİRALAYIP AÇILIŞI VE KAPANIŞI SÜRESİZ İŞ YAPIYORLAR”
-“VERGİ, KİRA, BAĞKUR VERMEDEN KAZANÇ ELDE EDİLİYOR”
-“HİJYEN YÖNÜNDEN İZİN ALMALARI MÜMKÜN DEĞİL”
-“PİYASADAN GİYSİ ALIP SATARAK KERMES DÜZENLENİYOR”
-“KERMESLER BÖLGE ESNAFINA BÜYÜK ZARAR VERİYOR”
ANKARA- Çeşitli dernek, vakıf ve sivil toplum örgütleri tarafından açılan kermeslerin, son yıllarda amacının dışına çıkarak, hayırdan çok ticari amaçlı yapılması ile esnaf ve sanatkârın işlerinin aksamaya başladığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Her köşede kurulan kermesler sergiledikleri ürün çeşitliliği ile adeta AVM’ler gibi esnafla yarışır hale geldi. Biz hayır amacıyla 2 günlük yapılan kermeslerden bahsetmiyoruz. Aylarca açık kalan, denetimsiz olarak satış yapılan yerlerden söz ediyoruz ”dedi.
-“KERMES ÇADIRLARI KALDIRIMLARA KURULUYOR”
Geçtiğimiz yıllarda da yaşanan kermes adı altındaki haksız rekabete bir çözüm getirilmediğini, bir biri arkasına kermeslerin açılmaya devam ettiğini ifade eden Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Esnaf ve sanatkârımız kirasını ödemek, vergisini, sosyal güvenlik primini yatırmak için gecesine gündüzüne katarken, kermes adı altında vergisiz, stopajsız ve masrafsız boş dükkanlarda, havalarda ısınınca boş arsalarda alışveriş çadırı kurarak haksız rekabet devam etmektedir. Esnafın üretim yapabilmek için hijyen standartlarına uygunluğu yetkililer tarafından devamlı kontrol ediliyor ama kermeslerde böyle bir denetimin yapılmaması ayrıca halk sağlığı açısından da sakınca yaratmaktadır. TESK olarak, kermeslere bir çeki düzen getirilmesini istiyoruz” diye konuştu.
-“ÖĞLENLERİ YEMEK SERVİSİ BİLE YAPILIYOR”
Palandöken, esnaf ve sanatkârın evin rızkını kazanmak için zorluklarla mücadele ettiğini belirterek, “Kermeslerin amacına uygun, kuralara uyularak yapılmasına karşı değiliz. Ev mantısı, ev tatlıları, sarmalar, gözlemeler, çiğ köfte, mısır, dondurma, meşrubat gibi yiyecek içecek satışının yanında küçük ev aletleri, porselen mutfak takımları, halılar, mobilya, baza ve yatak çeşitleri, elbise, pardösü, gömlek ve ayakkabı da satılmaktadır. Her yerde açılan bu kermeslerde ne olduğu belli olmayan ve hijyen şartlarda üretilmeyen yiyecek-içecekleri hem satıyorlar, hem de çevre iş yerlerine yemek servisi bile yapıyorlar. Bu alanlarda faaliyet gösteren lokantacı, pastacı, manifaturacı, konfeksiyoncu, bijuteri, çerçeveci ve şarküteri esnafımız haksız rekabete uğramaktadır. Kermeslere mutlaka denetim getirilmelidir” şeklinde konuştu.