Kitap Bizden, Okuması Sizden
Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, bu yıl ilki gerçekleşen Atakum Çocuk Kitapları Günleri ve TEMAD ve Atakum Belediyesi iş birliğiyle Taflan Mahallesi'nde tamamlanan kütüphanenin açılışını gerçekleştirdi. Çifte açılışlarda kitap okumanın önemine vurgu yapan Başkan Deveci, "Kitap bizden, okuması sizden" dedi.
Atakum, aynı günde kitap sevgisi dolu iki etkinliğe imza attı. Bu yıl ilki gerçekleşen ve 12-15 Kasım tarihleri arasında Atakum Belediyesi Yalı Kafe'de açık kalacak olan Atakum Çocuk Kitapları Günleri ve Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Samsun Şubesi ve Atakum Belediyesi iş birliği ile tamamlanan Taflan Kütüphanesi'nin açılışlarını gerçekleştirildi.
Atakent İlköğretim Okulu öğrencileriyle birlikte açılan Atakum Çocuk Kitapları Günleri'ne, Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, Atakum İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet İrfan Yetik'in yanı sıra kitap günleri boyunca öğrencilere kitap sevgisi aşılayacak ve sohbet edecek Nihat Gökmen, İbrahim Ünsal Uçar, Hasan Yiğit, Fatma Yıldırım, Adil Karagöz, Çiğdem Eker, Yılmaz Erdoğan, Filiz Başaran, Haldun Açıksözlü gibi beğeniyle takip edilen yazarlar da katıldı. 12-17 Kasım tarihleri arasında Atakum Yalı Kafe'de kitapseverlerle buluşacak etkinlikte birçok özel indirimin yanı sıra, çocuklar için aktiviteler de yer alacak. Etkinlikte satılan kitaplara, yayınevlerinden yapılan yarı yarıya indirimin yanında, Atakum Belediyesi de kitapların diğer yarı masraflarını karşılayacak.
AİLEDE İLETİŞİM KİTAPLA
Kitapların, çocukların duygusal, ruhsal, bilişsel ve sosyal gelişmeleri için çok önemli olduğunu ifade eden Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, "Kitaplar çocukların dünyaya açılan pencereleridir. Kitap çocuğun hayal gücünü, yaratıcılığını ve sorun çözme yetilerini geliştirir. Çocuklar iyi ve kötüyü kitaplardan öğreniyor. İnsan beyni okuyarak beslenir ve güçleniyor. Okumanın zamanı ve yeri yok. Alışkanlıklar küçük yaşlarda edinilir ve her yaşın bir kitabı vardır. Anne ve baba ile kitap okumak; anne-baba ile çocuk arasındaki iletişimi güçlendirir. Kitapları hayatının bir parçası yapmanın en iyi yolu çocuklarla birlikte okumak. Okuma kültürü ile eğitim arasında nasıl güçlü bir bağ varsa toplumsal eğitim ve çocuk eğitimi arasında da öyle bir ilişki var. Türkiye, OECD tarafından 72 ülke arasında yapıla PISA uygulamasına göre, okuma yeterliliğinde 50 sırada. Yine yapılan bir araştırmaya göre kitap okumayan çocuklar, normal bir cümleyi 45 saniyede anlayabiliyorken, bu süre kitap okuma kültürü edinmiş çocuklarda 13 saniyedir. PISA ve benzer mantıkla yapılan TEOG sınavlarında da çok kitap okuyan çocukların daha başarılı oldukları tespit edilmiştir. Kitap fuarları ve benzeri etkinliklerin sayısal çoğunluğu, kültürel çeşitliliğin ve yayınlama özgürlüğünün destekleyici alanları" diye konuştu.
BENDEN KİTAP İSTEYİN
Kitap okumaya çocuk yaşta başlanması ve kitapla çocuk arasında bağ kurulması gerektiğini kaydeden Başkan Deveci, "Çocuklarımız ilk ziyaretçiler olduğu için birer kitap Atakum Belediyesi'nden hediye alacaklar. Ayrıca yayınevleri kitap fiyatlarını yarı yarıya indiriyor. Geri kalan yarısının da yarı ücretini belediye olarak ödüyoruz. Burada bütün ikramlar çocuklarımıza ücretsiz, o bütçe ile de yeni kitaplar alabilirsiniz. 1 ay sonra öğretmeninize, ailenize 'Biz kitapları okuduk yenisini istiyoruz' diyorsunuz. Atakum Belediyesi'nin sosyal medya sayfalarına da 'Belediye Başkanı Cemil Ağabey, biz kitabı okuduk. Bitirdik. İkinci bir kitap istiyoruz' yazıyorsunuz. Kitaplar bizden, okumak sizden'' ifadelerini kullandı.
OKUYACAK KİTAP BULAMIYORLAR
Atakum Çocuk Kitapları Günleri açılışının ardından Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Samsun Şubesi ve Atakum Belediyesi iş birliği ile Taflan Mahallesi'nde tamamlanan kütüphanenin açılışını gerçekleştirdi. Mehteran Takımı eşliğinde gerçekleşen açılışa, İYİ Parti Atakum İlçe Başkanı Av. Selen Gülhan Çam, Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Alper Aydemir, Atakum Belediye Meclis Üyesi Hasan İpek, Taflan Mahallesi Muhtarı Ahmet Boz, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, dernek üyeleri ve mahalleliler katıldı. Uzun yıllardır Taflan Mahallesi'nde bir kütüphane açmak istediklerini ifade eden Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Samsun Şubesi Başkanı Mustafa Tufan, "Kütüphanemizin açılış davetiyesini insanlara dağıtırken ilk sorulan sorulardan birisi, 'Burada kim kitap okuyacak?' oldu. Okul müdürüne davetiye verirken, askılığında madalyalar vardı. Madalyayı sorduğumuzda, ‘Ben bu madalyaları bir ay içerisinde en çok kitap okuyan çocuklarımıza veriyorum' dedi. Sabah buraya gelirken iki kişiyle konuştum. Onlara burada kütüphane açılacağını söylediğimde, 'Ben okumaya kitap bulamıyorum Allah razı olsun iyi ki bunu yaptınız' dediler. Ben bu sözleri duyunca çok mutlu oldum. Burada herkese hitap eden kitap var. Eksiklerimizi de en yakın zamanda tamamlayacağız. 3 yıldır bu kütüphaneyi açmaya çalışıyorduk ama olmadı. Şimdi Atakum Belediye Başkanımız Av. Cemil Deveci ve meclis üyelerimiz sayesinde açabiliyoruz. Emeği geçen, destek veren herkese teşekkür ederiz" sözlerini kaydetti.
KİTAP OKUMAYANA CEZA
Başkan Deveci, Taflan'da kırsal bir mahallede kütüphane açmanın önemine değinerek esprili bir dille de mahalleliye kitap okumalarını söyledi. Başkan Deveci, "Bu kütüphaneyi geliştirmemiz lazım. Özellikle buraya yakın okuldaki çocuklarımızın da okuyabileceği kitapları burada bulundurmalıyız. Kütüphane ve okul ilişki kurmalı. Her ay bu kütüphaneye gelip, mahallelinin ne kadar kitap okuduğunu denetleyeceğim. Muhtardan aldığım listeyle kim kitap okumamış göreceğim. Ben Belediye Başkanıyım, ceza kesme yetkim var. Kitap okumayanlara ceza vereceğiz" dedi.