KIZILIRMAK KUŞ CENNETİ'Nİ DÜNYA'YA TANITACAKLAR

Türkiye'nin koruma altındaki en büyük doğal miras sulak alanlarından biri olan Samsun Kızılırmak Kuş Cenneti'ni, Dünya'ya tanıtacak kuş gözlemcisi Emin Yoğurtçuoğlu ile gezgin Berk Armağan, Samsun'da

Türkiye’nin koruma altındaki en büyük doğal miras sulak alanlarından biri olan Samsun Kızılırmak Kuş Cenneti’ni, Dünya’ya tanıtacak kuş gözlemcisi Emin Yoğurtçuoğlu ile gezgin Berk Armağan, Samsun’da hayranlarıyla buluştu.
UNESCO Dünya mirası geçici listesine alınan Kızılırmak Deltası Sulak Alan ve Kuş Cenneti,  daimi listeye girmeye hazırlanıyor. Süreç devam ederken, Samsun Büyükşehir Belediyesi, kuş cennetinin uluslararası kamuoyunda tanıtılmasına yönelik projelere hız verdi.  Bu amaçla Büyükşehir Belediyesi, sulak alanın tanıtımına karton bardaklar üzerine doğal, tarihi ve kültürel mirasları çizip satarak ülkeleri dolaşan gezgin Berk Armağan ve kuşları inceleyip fotoğraflamak için kıtaları dolaşan Emin Yoğurtçuoğlu ile çalışacak. 356 kuş türüne ev sahipliği yapan deltada seçilecek kuş türleri, kanton bardaklara resmedilecek ve yapılacak tanıtımlarda kullanılacak.
Kuş cennetini dünyaya tanıtacak kuş gözlemcisi Emin Yoğurtçuoğlu ile gezgin Berk Armağan, Samsun Büyükşehir Belediyesi ile Samsun Kızılırmak Deltası Koruma ve Geliştirme Birliği’nin (SAMKUŞ) düzenlediği, Samsun Kızılırmak Deltası Sulak Alan ve Kuş Cenneti söyleşisinde takipçileriyle bir araya geldi. Söyleşiye Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Coşkun Öncel, Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak, SASKİ Genel Müdürü Kamil Demircioğlu, Daire Başkanları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Söyleşide Dünya’yı çizerek gezmeye başlayan Berk Armağan, 2,5 yıl önce başladığı seyahatlerini, üzerine objeleri çizdiği karton bardakları satarak gerçekleştirdiğini söyledi. Otostopla başladığı seyahatlerini kanton bardakla renklendirdiğini anlatan Armağan, bugüne kadar 20 ülke 43 şehir gezdiğini belirtti. Armağan, “Gezilerimde ilgimi çeken ne varsa bunları kanton bardaklara çizdim. Hayvanlar, Kız Kulesi, Özgürlük Anıtı, Medusa Başı, Kaplumbağa Terbiyecisi, Fatih Sultan Mehmet Han’ın resmi, Süleymaniye Camii, Boğaz Köprü bunlardan bir kaçı. Amatörce başladığım çizimleri şimdi aldığım eğitimlerle profesyonelce yapıyorum. Gezmediğim zamanlarda ise projeler üretiyorum. Şimdi ise Kızılırmak Kuş Cenneti içi için buradayım. Buradaki kuşları çizerek, bu doğa harikasını Dünya’ya tanıtacağım” diye konuştu.
Dünya’nın her kıtasını kuşlar için dolaşan kuş gözlemcisi Emin Yoğurtçuoğlu ise Kızılırmak Deltası’nda yeni görülen Gri Başlı Kız Kuşu’nun ilk fotoğrafını kendisinin çektiğini kaydetti. Çok sayıda ülke gezmesine rağmen Samsun’un kendisini çok heyecanlandırdığını ifade eden Yoğurtçuoğlu, “Samsun, çok sevdiğim şehirlerden birisi. Buraya sık sık geliyorum. Eşsiz bir habitatı var. Türkiye’de79 il gezdim ama burası kadar beni heyecanlandırmadı. Gri başlı Kız Kuşu, Afrika kökenli bir tür ve ilk kez Samsun’da görüldü. Burada başarılı ve etkili tanıtım çalışmaları yapmak istiyoruz. Büyükşehir belediyemizin bugüne kadar deltada yaptığı çalışmalar, ileri bir bakış açısını göstermektedir. İnşallah, yapacağımız tanıtımlarla ilgili daha da artıracağız” şeklinde konuştu.
Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak ise “Unesco dünya mirası geçici listesinde yer alan Kızılırmak Deltası sulak alan ve kuş cennetimiz daima listeye girdiğinde, Türkiye’nin ilk doğal miras alanına sahip olacağız. Unesco sürecini bu şekilde takip ederken görüşmelerimizi hem Unesco yetkilileri hem de büyükelçilik nezdinde sürdürüyoruz. Görüşmelerde en iyi fotoğrafların çekilmesi ve tanıtımının yapılması gündeme geliyor. Bununla ilgili olarak da Emin Yoğurtçuoğlu ve Berk Armağan, Unesco sürecinde deltamızın tanıtımını yapacaklar. Sadece deltamızda görülen kuş türlerini belirleyip seçerek, el çizimi olarak iki gezginimizin yapacağı tanıtımda kullanacağız“ ifadelerini kullandı.